M. Maldeikis: Europos Sąjunga yra išbraukusi „Belaruskalij“ iš sankcionuojamų sąrašo | Diena.lt

M. MALDEIKIS: EUROPOS SĄJUNGA YRA IŠBRAUKUSI „BELARUSKALIJ“ IŠ SANKCIONUOJAMŲ SĄRAŠO

  • 13

Praėjusį penktadienį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos Seime atstovas Matas Maldeikis aiškino, kad „Belaruskalij“ „sankcijų nėra“.

„Padiskutuojam apie „Belaruskalij“ ir kur judam toliau. Matricoje viena mėgstamiausių scenų yra kai berniukas, laikydamas rankoje šaukštą pasako Neo, – “There is no spoon“. Taip ir šioje situacijoje. Visos šios istorijos esmė, kad sankcijų nėra. Sankcijų nėra nė vienai įmonei Lietuvoje ar Europos Sąjungoje.  JAV sankcijos būna dviejų tipų. Pirminės ir antrinės. Pirminės sankcijos liečia tik sankcionuojamą įmonę bei su ja dirbančius JAV verslus ar atsiskaičiančius doleriais. Antrinės sankcijos veikia kaip virusas. Sankcionuojama įmonė bei visi verslai, kurie turi bet kokį ryšį su šia. Tai jau labai rimta. Tu tiesiog tampi toksiškas visiems aplink ir niekas nenori prie tavęs liestis. Tokiu principu veikė sankcijos Nord Sream II – niekas nebenorėjo jos drausti, duoti paskolas ar tiesti vamzdžius. JAV „Belaruskalij“ įvedė pirmines sankcijas. Ir todėl mes turime šią politinę aklavietę su daug triukšmo“, – feisbuke rašė jis.

Europos Sąjunga yra išbraukusi „Belaruskalij“ iš sankcionuojamų sąrašo, nors Lietuva to prašė.

Pasak M. Maldeikio, sankcionuojama tik „Belaruskalij“. Už sankcijas, kurios susijusios su prekyba, yra atsakingos Europos Komisijos institucijos. „Europos Sąjunga yra išbraukusi „Belaruskalij“ iš sankcionuojamų sąrašo, nors Lietuva to prašė. Seimo Europos Reikalų komitetas net yra priėmęs sprendimą, įpareigojantį važiuojantį į EVT Lietuvos atstovą griežtai siekti, kad šios sankcijos būtų. Kitos šalys Taryboje pasirūpino, kad sankcijos šiai įmonei būtų išbrauktos. Kokią situaciją turime. Yra sutartis su „Belaruskalij“ iki 2023 metų. Jeigu sankcijos būtų antrinės, ar svarbiausia – bendros Europos sankcijos, šios problemos nebūtų, nes sutartį būtų galima nutraukti dėl force majore ir poveikis režimo finansavimui būtų milžiniškas“, – dėstė TS–LKD frakcijos Seime atstovas.

M. Maldeikis pridūrė, kad jeigu Lietuva nutraukia sutartį prie šiandieninių sąlygų – gresia šimtamilijoninės netesybos, o trąšos važiuoja toliau per Latviją ar Rusiją.

„Aliaksandras Lukašenka uždirba dvigubai. Mes mokėtume režimui šimtus milijonų su absoliučiai nuliniu efektu jam. Nemanau, kad tai būtų teisinga.  Dėl vertybinės politikos. Įstatymo viršenybės principas yra viena iš pagrindinių vertybių, o sutarčių reikia laikytis. Mes turime sutartį su šia įmone, pasirašytą 2018 metais. Net nesiruošiu reaguoti į briedą, kad šiandieninė Lietuvos pozicija dėl trąšų nuvylė JAV. Tiek, kiek Lietuva paskutiniu metu yra padariusi dėl mūsų tarpusavio ryšių saugumo ar ypač jai svarbioje Kinijos plotmėje yra beprecedentiška.  Mes suprantame su kokiais iššūkiais susiduria pagrindinis mūsų sąjungininkas JAV – neabejoju, kad ir ši supranta situaciją, kurioje mes atsidūrėme“, – svarstė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

matosi,

kad tavo mamytė, tave mušė per galvytę

Anonimas

Vyt lauk iš Seimo tuos idijotus nes dar trečią pasaulinį karą sukels...

Deivis

Lietuvos kova su vėjo malūnais, kam tada čia tas vidinis teatras Lietuvai, tikras O.Koršunovo tragikomedinis spektaklis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS