M. Navickienė pritaria Lietuvos banko pozicijai MMA kitąmet didinti iki 703 eurų | Diena.lt

M. NAVICKIENĖ PRITARIA LIETUVOS BANKO POZICIJAI MMA KITĄMET DIDINTI IKI 703 EURŲ

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia pritarianti Lietuvos banko rekomendacijai kitąmet minimalią mėnesio algą (MMA) didinti 62 eurais iki 703 eurų.

„MMA turi didėti ir turime ją kelti, mūsų siūlymas – laikytis Lietuvos banko rekomendacijos, kelti MMA iki 703 eurų ir tai siektų 62 eurus. Didėjantys atlyginimai ir tinkamas COVID-19 situacijos suvaldymas, kuris rodo, kad darbo užmokestis didėja, leidžia daryti tokį sprendimą ir kilimas MMA turėtų būti“, – BNS sakė ministrė.

Lietuvos bankas gegužę sakė, kad atsižvelgiant į Finansų ministerijos ekonomines prognozes bei į Trišalės tarybos sutartą formulę, MMA nuo kitų metų Lietuvoje galėtų augti 9,6 proc., arba 62 eurais – iki 703 eurų. Tuo metu profsąjungos siūlo ją didinti 108 eurais iki 750 eurų, o darbdaviai bendros pozicijos kol kas neturi, bet siūlo atsižvelgti į labiausiai per pandemiją nukentėjusį verslą ir jaunimo nedarbą.

Ministrės teigimu, Lietuvos banko pasiūlymas yra pagrįstas ekonominiais rodikliais ir jį galima įgyvendinti.

„Tų pasiūlymų visada yra labai įvairų iš socialinių partnerių, profesinės sąjungos siūlo daugiau didinti, darbdaviai turbūt žiūri labai rezervuotai į didinimą. Priminsiu, kad pernai MMA didėjo 35 eurais, dabar Lietuvos banko siūlymas kelti 62 eurais, tai siūlymas didinti yra beveik dvigubai spartesnis nei buvo praėjusiais metais“, – sakė M. Navickienė.

Anot jos, Trišalei tarybai nesutarus dėl bendro dydžio, sprendimą priims Vyriausybė.

„Visgi daug dedu vilčių į Trišalę tarybą ir manau, kad labai svarbus tas socialinis dialogas, kuris vyksta, nes tai platforma, kur gali išdėstyti argumentus tiek Vyriausybė, tiek profesinės sąjungos, tiek darbdavių atstovai. Aišku, konsensusą rasti tokioje diskusijoje dažnu atveju gali ir nepavykti, bet priimant sprendimą Vyriausybėje matai geriausią vaizdą ir visus argumentus“, – teigė ji.

MMA pokyčius nuo 2022-ųjų Trišalė taryba svarstys antradienį.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Paskutinį kartą MMA didėjo šių metų sausį – nuo 607 iki 642 eurų (iki mokesčių). 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Navickiene netękto darbingumo pensija atidirbus 28 metus132eurai su 17 ligų yra normalu kada invalidumas bus nustatomas iš ligų one kad sveiki nusiperka už pinigus kodėl niekas netikrina ndnt vedėjų

Klpd.

Kaip čia išeina kad kainos jau kyl1, elektra ir dujos brangsta 50% o algos ir kitos i6mokos kod4l nekeliamos irgi tiek - 50 %?:D)

Taigi

O kada grąžinsit sąžiningai uždirbtas pensijas , net konservai nepritaria ,gėda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS