M. Šiurkus: pensijų fondų lėšų užsienyje galima gauti dėl sveikatos bei būsto problemų | Diena.lt

M. ŠIURKUS: PENSIJŲ FONDŲ LĖŠŲ UŽSIENYJE GALIMA GAUTI DĖL SVEIKATOS BEI BŪSTO PROBLEMŲ

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse pasiimti iš pensijų fondų sukauptas lėšas anksčiau laiko dažniausiai galima dėl sveikatos problemų bei gresiant prarasti būstą, sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Taip jis komentavo Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą, kad žmonėms turi būti suteikta galimybė nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių.

„Tokių sąlygų žiūrint į tas pačias ataskaitas OECD (EBPO – BNS) šalyse, tai iš tikrųjų yra skirtingų. Bet dažniausiai tie dalykai yra sveikatos problemos, susijusios su tuo, kad pasikeičia žmogaus galimybės turėti pajamas tokias, kokias jis turėjo. (...) Pavyzdžiui, australai turi tą dalyką, kad jeigu yra nustatyta nepagydoma liga, yra galimybė išsiimti praktiškai visas lėšas“, – LRT radijui antradienį sakė M. Šiurkus. 

„Tačiau jeigu yra kitos aplinkybės, pavyzdžiui, tas pats būstas, tai dažniausiai kitose šalyse yra (galimybė išsiimti lėšas – BNS) ne būstui įsigyti, bet tada, kada atsiranda rizika būstą prarasti. Tarkime, (...) išsiskyrė šeima ir mama galbūt turėjo būstą, turi vaikų, bet dabar atsiranda galimybė jį prarasti, o pajamų yra mažiau“, – pridūrė viceministras.

Jo teigimu, vienose šalyse iš pensijų fondų sukauptas lėšas galima pasiimti, kitur – jas pasiskolinti per tam tikrą laiką grąžinant.

Viena iš prašymo KT iniciatorių – opozicinės demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė teigė, kad svarbios pensijų kaupimą leidžiančios nutraukti aplinkybės galėtų būti žmogaus neįgalumas, likę penkeri metai į pensinio amžiaus, gaisras, stichinės nelaimės, skyrybos, taip pat išvykimas į kitą valstybę. 

„Jeigu aš nutraukiu darbą ir nebesidraudžiu Lietuvoje, o pensijų fonde lieka mano pinigai. Ar suprantate, kad šituos pinigus dalinai valgo privatūs fondai, nes taip yra mokamos administravimo išlaidos. Tie pinigai dažniausiai ne didėja, o mažėja“, – LRT radijui sakė L. Nagienė. 

Tiesiog reikėtų žmonėms leisti patiems apsispręsti, kada jiems yra sunkios finansinės sąlygos.

 

Ekonomistas Romas Lazutka teigė, kad svarbios priežastys turėtų būti susijusios su žmogaus finansinėmis problemomis.

„Pensijų fondai nėra sveikatos fondai – jie žmogui sveikatos negrąžins ir nekompensuos. Aišku, kad tai yra susiję su finansiniais dalykais, kada žmogui, dalyviui yra kokia nors finansinė įtampa, ir jis tada galėtų ar susigrąžinti (lėšas – BNS), ar bent jau nemokėti – padaryti atostogas“, – LRT radijui sakė R. Lazutka.

„Tiesiog reikėtų žmonėms leisti patiems apsispręsti, kada jiems yra sunkios finansinės sąlygos“, – pridūrė ekonomistas.

Anot R. Lazutkos, tai gali būti su finansiniais sunkumais susidūrusi vieniša mama arba gaisro metu sudegęs namas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentė Elena Leontjeva teigė, kad sąlygos pasitraukti iš pensijų kaupimo turi likti išimtinės bei būti aiškiai apibrėžtos įstatyme. Jos teigimu,  teisė nuspręsti, ar žmogus gali nutraukti pensijų kaupimą,  turėtų būti suteikta „Sodrai“.

„Jeigu leistume laisvai išeiti (iš pensijų kaupimo – BNS), tikrai visuomenėje būtų negeri procesai. Gerai, kad Konstitucinis Teismas aiškiai apribojo išėjimo pagrindus. Svarbu, kad Seimas išaiškintų taip, kad fondai nebūtų įvelti į begalinį bylinėjimąsi su žmonėmis“, – LRT radijui sakė E. Leontjeva.

Jeigu leistume laisvai išeiti (iš pensijų kaupimo – BNS), tikrai visuomenėje būtų negeri procesai.

 

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė pabrėžė, kad pensijų fonduose sukauptas lėšas, taip pat ir su iš valstybės biudžeto sumokėta dalimi, reikia sieti su žmogaus nuosavybes teise – jos teigimu, taip ketvirtadienį esą išaiškino ir KT.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė praėjusią savaitę sakė, jog svarbios aplinkybės, leidžiančios nutraukti sutartį, galėtų būti susijusios su sveikatos ar būsto problemomis. Tačiau dėl konkrečių aplinkybių ministrė teigė artimiausiu metu kviesianti pasitarti socialinius partnerius, o siūlomi sprendimai galėtų būti svarstomi jau Seimo pavasario sesijoje.

KT praėjusį ketvirtadienį paskelbė, kad Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai. Tokia priežastimi teismas nurodo iš esmės pasikeitusias žmogaus gyvenimo aplinkybes, dėl kurių jo kaupimas pensijai tampa itin apsunkintas.

Anot KT, įstatyme turi būti nustatyti ir kiti senatvės pensijų kaupimo specialiuose pensijų fonduose pabaigos atvejai, taip pat ir atvejis, kai pensijų kaupimas nutraukiamas dalyvio iniciatyva, kai yra svarbių priežasčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vienu

Žodžiu vėl apipiso

SUSIJUSIOS NAUJIENOS