M. Skuodis JT Civilinės aviacijos organizacijos posėdyje aptars „Ryanair“ incidentą | Diena.lt

M. SKUODIS JT CIVILINĖS AVIACIJOS ORGANIZACIJOS POSĖDYJE APTARS „RYANAIR“ INCIDENTĄ

  • 1

Susisiekimo ministras Marius Skuodis ketvirtadienį dalyvauja neeiliniame Jungtinių Tautų Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) tarybos posėdyje, kur aptars incidentą Minske, kai sekmadienį priverstinai buvo nutupdytas į Vilnių skridęs bendrovės „Ryanair“ lėktuvas.

Susisiekimo ministro atstovė Gabrielė Vasiliauskaitė BNS sakė, kad neeilinis tarybos posėdis šaukiamas specialiai dėl šio incidento, atsižvelgus į Lietuvos ir kitų šalių prašymą įvykį ištirti.

„Posėdžio metu Lietuvos susisiekimo ministras Marius Skuodis pristatys aktualius faktus, naujausią situacijos vertinimą ir kitą informaciją, kuri gali būti svarbi nepriklausomo tyrimo atlikimui. Taryboje informaciją taip pat kviečiami pristatyti Airijos ir Lenkijos atstovai“, – sakė G. Vasiliauskaitė.

Susisiekimo ministerija anksčiau šią savaitę oficialiai kreipėsi į ICAO, prašydama pripažinti Baltarusijos oro erdvę nesaugia ir pradėti tyrimą dėl Minsko priverstinai nutupdyto keleivinio lėktuvo.

M. Skuodžio teigimu, esama rimtų požymių, kad priverstinis „Ryanair“ lėktuvo nutupdymas pažeidžia Čikagos konvenciją ir gali būti laikomas neteisėtu veiksmu. Konvencija draudžia užgrobti orlaivį arba sąmoningai teikti klaidinančią informaciją, keliančią grėsmę orlaivio saugai.

Anot ministro, Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūra (EASA) išreiškė susirūpinimą dėl pavojaus komerciniams skrydžiams virš Baltarusijos ir rekomendavo Europos oro vežėjams laikytis atsargumo skrendant Minsko skrydžių informacijos regione ar virš jo.

Europos Vadovų Taryba (EVT) pirmadienį taip pat pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą, „sukeliant pavojų aviacijos saugumui“, ir paragino Bendrijos oro linijų bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės.

ES lyderiai taip pat paragino ICAO skubiai ištirti šį „beprecedentį ir nepriimtiną incidentą“. Be to, ES Tarybą paragino imtis priemonių, kad būtų uždrausti Baltarusijos avialinijų skrydžiai ES oro erdvėje ir uždaryta prieiga prie ES oro uostų reisams, aptarnaujamiems tokių oro bendrovių.

Lietuvos Vyriausybė pirmadienį uždraudė oro kompanijoms skristi į Lietuvą ir iš jos per Baltarusijos oro erdvę, o trečiadienį uždraudė į Lietuvos oro erdvę įskristi Baltarusijos oro vežėjams.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido žurnalistas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ane?

Vat tik po tokio posėdžio, jeigu ten nutars , kad tai tikrai buvo neteisėtas lėktuvo nutūpdimas, galima šaukti ant viso pasaulio užgrobimas, užgobimas, o , ne ko ne tą pačia minute kai lėktuvas sėdo Minsko aerodrome. O tai susidarė toks įspūdis, kad tai gerai surežisuotas spektaklis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS