Maisto kainos: nauji rekordai dar tik laukia | Diena.lt

MAISTO KAINOS: NAUJI REKORDAI DAR TIK LAUKIA

  • 22

Parduotuvėse juodos ir šviesis duonos nestinga, tačiau jau šiandien ją kepti veikiau ne malonumas, o problema: grūdai, miltai, dujos pabrango, tad tik laiko klausimas, kada tai atsilieps ir pačios duonos kainai, praneša LNK.

„Pigiausia duona, kuri kainuoja apie 30–35 centus, greičiausiai, kad brangs dvigubai“, – teigė prekybos tinklo „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis.

Prekybos tinklo vadovas prognozuoja, kad kita labiausiai brangstanti prekė bus rapsų ir saulėgrąžų aliejus. Aliejaus butelis prieš karą Ukrainoje kainavo iki dviejų eurų, šiandien pigesnio nei du eurai jau nerasi. 

D. Dundulis pranašauja, kad aliejaus kaina kils iki 2,50–3 eurų.

V. Balkūno / BNS nuotr.

Labiausiai brangs mėsa. Jos kainos kyla jau dabar, tačiau net ir už brangesnę kainą kiaulienos gamintojai esą nepadengia savikainos. Kiaulienos brangimą lemia dėl Rusijos karo Ukrainoje pabrangę pašarai. 

„Žaliavinė kiauliena, kurią perkame iš gamintojų, mums pabrango 65 proc., tai tikrai labai didelis pabrangimas. Greičiausiai finale, lentynoje pabrangs 60–70 proc.“, – kalbėjo D. Dundulis.

Pieno kaina didesnė negu Europos Sąjungos vidurkis.

Kainų stebėtojai sako: brangsta ir dar brangs pienas ir jo produktai, nes karvėms pašerti reikia tų pačių pabrangusių grūdų.

„Pieno kaina – didesnė negu Europos Sąjungos vidurkis: turim 43 centus, kai ES vidurkis – apie 42 centai, tai mes esam brangesni, žaliavinio pieno prasme, už Vokietiją, Italiją, Prancūziją. Manau, kad greitai pas mus atsiras pigesni pieno produktai iš tos pačios Prancūzijos“, – teigė „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tik keleto prekių kainos išliks stabilios arba taip stipriai nekils į viršų. Anot P. Čepkausko, tai bus produktai, kurie nepaklius į Rusijos rinką ir juos bus bandoma parduoti Europos Sąjungai. Tokie produktai galėtų būti bananai, ankstyvosios daržovės, pavyzdžiui, bulvės, taip pat alyvuogių aliejus.

Rusija eksportavo 37 mln. tonų kviečių praeitais metais, Ukraina eksportavo 18 mln. Tai praktiškai padengia tokias šalis kaip Prancūzija, taip pat JAV ir tai reiškia, kad kviečių pasiūla kris dramatiškai.

Kyla klausimas, ar dėl karo apskritai nepritrūksime prekių lentynose, kaip jau nutiko su druska. Ukraina ir Rusija kartu eksportuoja trečdalį pasaulio kviečių. Eksportas iš Ukrainos stoja dėl uždarytų uostų ar šių karinių veiksmų teritorijose, o iš Rusijos: dėl sankcijų poveikio. 

„Rusija eksportavo 37 mln. tonų kviečių praeitais metais, Ukraina eksportavo 18 mln. Tai praktiškai padengia tokias šalis kaip Prancūzija, taip pat JAV ir tai reiškia, kad kviečių pasiūla kris dramatiškai“, – sakė ekonomistas Marius Dubnikovas.

Ekonomistas sako neskubėti Ukrainos išbraukti iš eksporto žemėlapio, nes prekes dar veža sausumos keliais.

„Visos gamyklos veikia ten, kur nevyksta kariniai veiksmai, ir atitinkamai pats eksportas yra“, – kalbėjo VU docentas Algirdas Bartkus.

Bet prekių eksportą riboja ir pačios Ukrainos atsargos. Prancūzų žiniasklaida skelbia, kad Ukrainos vyriausybė iki šių metų pabaigos jau uždraudė rugių, miežių, grikių, sorų, cukraus, druskos ir mėsos eksportą. 

„Druska, cukrus, aišku, yra tokios strateginės prekės, nes tai yra konservantai“, – teigė A. Bartkus.

Prekybos tinklo vadovas ramina: druskos rasta Italijoje, aliejaus yra Čekijoje,  Olandijoje ir Vokietijoje – prekių nepritrūksime.

„Kol valdo privatus verslas, privatus kapitalas aš netikiu, kad gali kažkokių produktų pritrūkti“, – sakė D. Dundulis.

Dėl grūdų yra gerų žinių iš Ukrainos žemės ūkio ministro, su kuriuo kalbėjosi jo kolega Kęstutis Navickas.

„Jie gali ir nori dalį grūdų eksportuoti. Mes tai žinome, įvardino skaičius, tarkim, kviečių norėtų išvežti ir parduoti apie 6 mln. tonų“, – praneša Lietuvos žemės ūkio ministras K. Navickas.

Anot K. Navicko, ukrainiečiai grūdus perduos sausumos keliu Rumunijai ir Lenkijai.

GALERIJA

  • Maisto kainos: nauji rekordai dar tik laukia
  • Maisto kainos: nauji rekordai dar tik laukia
  • Maisto kainos: nauji rekordai dar tik laukia
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

"nieko, tos didenės kainos, svarbu numarinti rusija"

- tu debilas? Mus pačius pirmiau numarins negu Rusiją. Ką mes savo turime? Ogi nieko neturime o dabar jau ir proto rodos pristigo. Jeigu taip nori tai prašom - maitink mus visus, pažiūrėsime ar ilgai rėkausi.

Justas

Gyvenu olandijoje 3 diena neimanoma nusipirkti aliejas, valdzia pranese yra atsargu 2 savaitem :D o cia skaitau Lietuviam sako bukite ramus olandijoje yra :D :D :D

Gigas

Tokiems padarams valdant,tai nuostabūūūs pasiekimai.Jei dar pasistengs ,gyvensim kaip .....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS