Maisto produktų kainos kyla sparčiau nei atlyginimai. Kils ir toliau? | Diena.lt

MAISTO PRODUKTŲ KAINOS KYLA SPARČIAU NEI ATLYGINIMAI. KILS IR TOLIAU?

  • 2

Brangstant žaliavoms, neatmetama tikimybė, kad brangs ir maisto produktai parduotuvių lentynose. Eurostato duomenimis, šiais metais Europos Sąjungoje (ES) sparčiausiai brango sviestas, kiaušiniai, bulvės ir alyvuogių aliejus. Iš lietuviškų žaliavinių maisto ir žemės ūkio produktų rudenį sparčiausiai kyla pieno supirkimo kainos.

2022 metais smarkiai išaugusios maisto kainos Bendrijoje toliau didėjo ir 2023 metais, rodo ES statistikos agentūros paskelbti duomenys. 2023 m. rugsėjį alyvuogių aliejaus kaina buvo net 75 proc. didesnė nei 2021 m. sausį. Minimu laikotarpiu bulvės brango 53 proc., kiaušiniai – 37 proc., sviestas –  27 proc.

Beje, sviesto kaina JAV spalio pabaigoje pasiekė rekordines aukštumas. Nors jos lapkritį kiek sumažėjo, tačiau vis tiek išlieka aukštumose.

Iš lietuviškų žaliavinių maisto ir žemės ūkio produktų rudenį sparčiausiai kyla natūralaus pieno supirkimo kainos. Vidutinė pieno supirkimo kaina Lietuvoje per rugsėjį ir spalį pabrango daugiau kaip dešimtadaliu. Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina spalį siekė 39 centus už kilogramą, rodo išankstiniai Europos Sąjungos (ES) pieno rinkos observatorijos duomenys.

Ūkininkai tikisi, kad lapkritį natūralaus pieno kaina susilygins su ES vidurkiu, siekiančiu apie 43 centus už kilogramą.

Ekspertų teigimu, tai reiškia, kad paskui žaliavos brangimą gali kilti ir iš pieno pagamintų produktų kainos.

Nuo rudens pienas pradėjo brangti dėl kelių priežasčių. Pieno produktai brangsta eksporto rinkose, į kurią keliauja didelė dalis lietuviškų pieno gaminių. Rudenį didėja riebalų ir baltymų santykis piene, tačiau mažėja primelžiamo pieno kiekis.

Europos biržoje spalio pabaigoje, palyginti su rugpjūčio pabaiga, didmeninė grietinėlės kaina išaugo 38 proc.,  sviesto – 30 proc., nugriebto pieno miltų – 17 proc. Šios kainos yra didžiausios nuo 2022 metų pabaigos.

„Hoard's Dairyman“ ekspertų vertinimu, jei išsilaikys tokios pieno supirkimo tendencijos, pieno produktų kainos Europos ir JAV parduotuvių lentynose artimiausiais mėnesiais gali kilti. Nerimą rinkos dalyviams kelia ir besiplečiantys geopolitinės įtampo židiniai. Situacijos neapibrėžtumas dėl Artimųjų Rytų krizės ateityje gali reikšti ir naftos kainų augimą – tai neigiamai paveiks finansų ir eksporto rinkas, pažymi ekspertai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tep rek

lanzbergi ant berzo sakos

cha

kai pigo ne mazino o dabar vel tik sugryzo i buvusi lygi tad musu spikuliai vel zada kelt ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS