Mažai uždirbantiems skolininkams ministerija siūlo nuolaidų | Diena.lt

MAŽAI UŽDIRBANTIEMS SKOLININKAMS MINISTERIJA SIŪLO NUOLAIDŲ

  • 1

Siekiant paskatinti įsiskolinusius gyventojus dirbti legaliai,  siūloma tris kartus mažinti skolų išskaičiavimo dydį iš minimalios algos, o įsidarbinusius ilgalaikius bedarbius pirmus metus ketinama apskritai atleisti nuo skolų mokėjimo, šeštadienį pranešė LRT radijas.

„Jeigu žmogus ilgą laiką nedirbęs, bet jeigu pradeda dirbti, pirmus metus jam nebūtų išskaitų, o paskui jos būtų mažesnės. Bus mūsų siūlymas, kad iki minimalios algos (dabar ji siekia 840 eurų iki mokesčių – BNS) išskaita būtų 10 proc., kad atlyginimas – virš minimalios, iki dviejų MMA – 30 proc., o kai didesnės sumos, jeigu žmogus daugiau uždirba, galima ir 50 proc. išskaičiuoti“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.   

Pasak jo, pernai antstoliai išieškojo apie 225 mln. eurų arba 6 proc. visų skolų.

Ministerijos duomenimis, septyni iš 10 skolininkų oficialiai nedirba, o trys iš keturių bedarbių nurodo, kad dirbti galėtų, bet vengia dėl didelių antstolių išskaitų.

Antstolė Svetlana Kastanauskienė sako, kad pokyčiai ir verslui ir gyventojams turės neigiamos įtakos. 

„Kartais tie, kuriems yra skolingi, yra dar blogesnėje padėtyje Tarkime, išlaikymo bylos, vadinamieji alimentai, žalos atlyginiams suluošinus sveikatą arba maitintojo netekimo atveju“, – tvirtino ji.

Šiuo metu daugiau nei 200 tūkst. gyventojų turi pradelstų skolų, kurių bendra suma viršija 4 mlrd. eurų.

Laiku atsiskaityti su kreditoriais nesugeba kas septintas darbingo amžiaus gyventojams.

Dabar iš skolininko, gaunančio minimalią algą išieškojimas galimas iš trečdalio algos, o jeigu alga didesnė, antstoliams tenka atiduoti pusę jos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tiesiai

Žingsnis po žingsnio, į pašalpinių valstybė, ar ne toks kitas vertimas jūsų gerovės valstybės? Welfare state...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS