„MET Group“ vadovas: „Achemos grupės“ pirkimu domisi vienas smulkiųjų akcininkų | Diena.lt

„MET GROUP“ VADOVAS: „ACHEMOS GRUPĖS“ PIRKIMU DOMISI VIENAS SMULKIŲJŲ AKCININKŲ

  • 0

Apie ketinimus įsigyti „Achemos grupės“ kontrolinį akcijų paketą praėjusią savaitę pranešusios Šveicarijos energetikos bendrovės „MET Group“ generalinis direktorius Benjaminas Lakatosas teigia turintis žinių, jog vienos didžiausių Lietuvoje verslo grupių akcijas svarsto supirkti vienas iš trylikos smulkiųjų bendrovės akcininkų.

Pasak jo, „Achemos grupės“ pirkimas gali būti komplikuotas, nes smulkieji įmonės akcininkai turi pirmumo teisę, pirmadienį skelbia portalas „15min“.

„Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką, jie turi pirmenybę įsigyjant akcijas, jei jos yra parduodamos. Oficialiai vienas iš smulkiųjų akcininkų pasinaudojo tokia teise“, – „15min“ sakė B. Lakatosas.

„Taigi oficialiai aš netgi nesėdžiu prie derybų stalo. Tai labai sudėtingas teisinis procesas, pripažinsiu, nelabai suprantu, kaip tai veikia. Todėl palauksime ir pamatysime“, – teigė jis.

Ketvirtadienį „MET Group“ pranešė, jog ketina įsigyti 54,07 proc. „Achemos grupės“ akcijų. Tokį paketą valdo Lyda Lubienė ir jos dukra Viktorija Lubytė.

Šveicarijos bendrovė tuomet taip pat teigė sieksianti susitarti ir su smulkiaisiais koncerno akcininkais bei išpirkti jų turimas akcijas.

Pasak B. Lakatoso, kol kas įmonė komunikuoja tik interesą pirkti koncerno akcijas. Ketvirtadienį išplatintame bendrovė  skelbė, kad „Achemos grupė“ yra ideali partnerė šveicarų įmonės plėtrai, kuri „puikiai įsilieja į „MET“ vertės kūrimo grandinę“.

„15min“ jis taip pat patikino, jog Šveicarijos bendrovė vis dar nesikreipė į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, kurios pritarimas būtinas norint įgyvendinti sandorį.

B. Lakatoso teigimu, sandoriui įvykus, „Achemos grupė“ būtų didžiausia „MET Group“ bendrovė.

Naujienų portalas „Delfi“ remdamasis neįvardytais šaltiniais gegužę skelbė, kad pagrindinė „Achemos grupės“ akcininkė L. Lubienė kontrolinį akcijų paketą parduos „MET Group“, o ją labiausiai domina ne trąšų verslas, o didžiausia Klaipėdos uosto krovos kompanija „Klasco“.

Smulkieji akcininkai „Delfi“ tvirtino pasiūlymo parduoti akcijas negavę. Romualdas Žadeika, kuriam kartu su Pauliumi ir Adomu Žadeikomis priklauso 12,92 proc. „Achemos grupės“ akcijų, neslėpė, kad grupė turi labai įdomių projektų, kas gali masinti pirkėjus.

41,59 proc. „Achemos grupės“ akcijų valdo L. Lubienė, dar 12,47 proc. – V. Lubytė, likusias – 13 fizinių asmenų: Algirdas Ivanauskas, Danguolė Emilija Jurgaitienė, Armantas Gintautas, Marija Kaminskienė, Arūnas Laurinaitis, Alvyda Misiūnienė, Eduardas Plauška, Rimantas Rėklaitis, Jonas Sirvydis, Česlovas Skiedra, Adomas, Paulius ir Romualdas Žadeikos.

„Achemos grupė“ vienija apie 40 Baltijos šalyse, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Švedijoje, Čekijoje ir Kroatijoje veikiančių trąšų gamybos, agroverslo, krovos ir logistikos, energetikos, dujų gamybos bei prekybos įmonių.

Grupė pernai patyrė 17,05 mln. eurų grynųjų konsoliduotų nuostolių (2022 metais uždirbo 73,07 mln. eurų grynojo pelno). Pernai akcininkams ji išmokėjo 24,358 mln. eurų dividendų.

„MET Group“ tiekia gamtines dujas ir elektrą, jos pagrindinė būstinė yra Šveicarijoje, ji veikia 15-oje šalių, daugiausia Europoje, tačiau taip pat ir Singapūre, Turkijoje. Grupė skelbia praėjusiais metais pardavusi 88 mlrd. kub. metrų dujų ir 68 teravatvalandes elektros, gavusi 24,5 mlrd. eurų konsoliduotų pajamų.

Grupė 30 nacionalinių dujų rinkų ir 39 tarptautinėse prekybos biržose prekiauja dujomis ir elektra, įskaitant vėjo, saulės ir kitų šaltinių energija bei SGD,  valdo energetikos infrastruktūros ir pramonės objektus. Grupė veiklą pradėjo 2007 metais Vengrijoje kaip gamtinių dujų pardavėja. 

90 proc. bendrovės akcijų priklauso MET darbuotojams, 10 proc. – „Keppel Corporation“ antrinei įmonei „Keppel Infrastructure“ – šios akcijomis prekiaujama Singapūro biržoje.

„Verslo žinios“ rašė, kad „MET Group“ siejama su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu ir prieštaringos reputacijos Rusijos verslininkais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS