Brangsta beveik viskas: kiek kainuos vaiką pasiruošti mokyklai? | Diena.lt

BRANGSTA BEVEIK VISKAS: KIEK KAINUOS VAIKĄ PASIRUOŠTI MOKYKLAI?

  • 4

Šiemet suruošti vaikus į mokyklą bus brangiau nei pernai. Pabrango uniformos, kuprinės, pratybos, sąsiuviniai ir kitos priemonės. Kai kas brango po penkis eurus, kai kas euru ar keliolika centų. Kai kurie prekybininkai sako, kad pagrindinis prekių krepšelis padidėjo 35 procentais, praneša LNK.

Danielė bus pirmokė ir matuojasi sarafaną mokyklai. Prie jo priderino marškinėlius. Sarafanas Danielės tėvams kainuos 5 eurais daugiau nei būtų kainavęs pernai.

„Pernai kainavo 35 eurai, šiemet 40. Megztinis pabrango dvejais eurais“, – teigė „Lidatos“ direktorius Lionius Treikauskas.

Tik kaklaraištis nebrango – kainuoja 10 eurų. Uniformos komplektas šioje parduotuvėje mokiniui gali kainuoti 100–120 eurų. Žmonės sako radę ir pigesnių uniformų, bet ir jų kainos tėvų ar senelių nedžiugina.

Tėvai jau dairosi ir kanceliarinių prekių.

„Dalis mūsų klientų pradėjo ruoštis dar liepos mėnesį. Aišku, didžiausia dalis ruošiasi rugpjūtį. Yra dalis, kuri tikrai išlaukia ir apsiperka tada, kai mokslo metai yra prasidėję, t. y. rugsėjo mėnesį“, – tvirtino „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė.

„Jau dalinai apsipirkome. Prasidėjo akcijos, tai naudojamės šita galimybe“, – sakė parduotuvėje kalbinta moteris.

„Stengiuosi po truputį pirkti – šiandien nupirksiu kuprinę, sąsiuvinius žadu pirkti jau po rugsėjo 1 d., kai būna dar didesnės nuolaidos“, – dalijosi moteris.

„Rimi“ atstovė sako, kad pagrindinių mokyklinių prekių krepšelis šiemet brangesnis 35 proc. nei pernai. Pagrindinė priežastis, anot jos, susijusi su medienos, popieriaus, kitų žaliavų kainomis bei išaugusiais transportavimo kaštais. 

„Maximos“ atstovė vardino konkretesnius skaičius.

„Pigiausias mokyklinių prekių krepšelis šiemet kainuoja apie 52 eurus. Paprastas pavyzdys – sąsiuvinis, kurio reikia kiekvienam moksleiviui. Jo kaina nuo 11 euro ct. pakilo iki 17 euro ct.“ – komentavo Rima Aukštuolytė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tiesa, tai paprasto sąsiuvinio kaina. Jei jo viršelis su piešiniu, gali kainuoti beveik 90 ct. Anot prekybos tinklo atstovės, perkant su nuolaidomis krepšelis kainuos tiek, kiek ir pernai.

Pigiausia kuprinė „Maximos“ prekybos centre kainuoja apie 17 eurų. Tai – 5 eurais brangiau nei pernai. Yra kuprinių ir už kone šimtą eurų. 

Nedidelė dalis mokyklinių prekių šiemet tinkle atpigo. Pavyzdžiui, paprastų pieštukų pernai buvo galima nusipirkti už 39 ct., o šiemet yra už 12 ct. Piešimo sąsiuvinis atpigo 20 ct. Guašas pigesnis 10 ct., tačiau patys prekybininkai sako – nebūtina viską pirkti.

„Pasižiūrėkite savo stalčius, spintas, brolių, sesių daiktus. Tikrai ne vienerius metus, ne vieną sezoną gali tarnauti ir visada verta investuoti į kokybę“, – patarė G. Šerėnienė.

O nuėję į mokyklą moksleiviai sužinos, jei iki šiol nebuvo pranešta, kokių pratybų teks pirkti. Ir jos pabrango 15–20 proc.

„Paskutiniu metu labai stipriai brango popierius ir spaudos leidiniai. Dėl to, visų pratybų leidėjai pabrangino kainas“, – tvirtino „Vagos“ atstovė Zita Barusevičienė.

Anot knygyno atstovės, pratybos brango beveik euru. Dabar retos pratybos kainuoja mažiau nei 5 eurus. Dažnai vienam dalykui reikia bent kelių pratybų.

Nors švietimo ministerija sako, kad pratybos neprivalomos, dėl jų sprendžia kiekvienas mokytojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Antanas

Tai nuo karantinų susmukusios rinkos pagyvinimas 2 000 000 000 Eu injekcija.

kai brangsta viskas

per daug popierinių pinigų, niekuo nepadengtų, išmesta į rinką. Pavyzdys ne tik prieškario Vokietija.

D.

Kas per antraštė "Vaiką PASIRUOŠTI mokyklai " ? Kažkas negerai su mūsų žurnalistais... Jau visai nebemoka lietuvių kalbos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS