Muitininkai abejoja, ar kontrabanda sustos | Diena.lt

MUITININKAI ABEJOJA, AR KONTRABANDA SUSTOS

Ekonomistams tikintis, kad, tarp Lietuvos ir Baltarusijos sumažėjus traukinių, sumažės ir cigarečių kontrabandos mastas, muitinės atstovai tokia perspektyva abejoja. Jų teigimu, traukiniais gabenama tik 4 proc. kontrabandos, o didžioji jos dalis atkeliauja vilkikais.

Galimybių mažėja

Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas Marius Dubnikovas teigia, kad, aštrėjant Lietuvos ir Baltarusijos santykiams ir ribojant traukinių judėjimą, mažėja galimybės į Lietuvą gabenti kontrabandinių cigarečių.

„Lietuvos ir Baltarusijos santykiams aštrėjant yra ir geroji pusė – mažėja kontrabandos galimybių, nes judėjimas yra ribotas didžiaisiais krovininiais vilkikais. Iš to galime laimėti akcizų mokesčių, nes mažėja galimybių pervežti kontrabandinių cigaretių“, – teigė M.Dubnikovas.

„Sustabdžius traukinių judėjimą ir potencialiai verslo santykius, Baltarusijos režimui darysis sunkiau pervežti ir nelegalius krovinius, todėl galime imtis aktyvesnės akcizų politikos“, – pridūrė jis.

Įgyvendindami gruodžio pradžioje įsigaliojusias JAV sankcijas Baltarusijos kalio trąšų gamintojai ir eksportuotojai „Belaruskalij“, Lietuvos Vyriausybės sprendimu „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) nuo vasario 1-osios nutraukė sutartį su Baltarusijos bendrove, todėl „Belaruskalij“ trąšų tranzitas sustojo.

Reaguodamas į tai, Minskas nuo vasario 7-osios nebeįleidžia traukinių iš Lietuvos, tranzitu per Baltarusiją vežančių trąšas ir naftos produktus.

Traukiniais gabenama tik – 4 proc.

Pasak Muitinės kriminalinės tarnybos atstovo ryšiams su visuomene Gedimino Kulikausko, buvo per mažai laiko įvertinti, ar nuo vasario nutrauktas „Belaruskalij“ tranzitas sumažino į Lietuvą patenkančios cigarečių kontrabandos srautus. Tačiau jis abejojo, ar tai galėtų reikšmingai sumažinti šį srautą.

„Cigarečių kontrabanda gabenta ne tik paslėpta trąšose, bet ir skaldos ar medienos kroviniuose. Vien trąšų tranzito nutraukimas negali daryti didelės įtakos srautams“, – BNS sakė G.Kulikauskas.

Jo teigimu, nors sulaikytų traukiniais gabenamų kontrabandinių cigarečių pernai daugėjo tris kartus, palyginti su 2020-aisiais, geležinkeliais gabenama kontrabanda tesudaro 4 proc.

„Liūto dalis kontrabandos gabenama krovininiais vilkikais. (...) Traukiniuose aptinkama dažniausiai keliolika ar keliasdešimt dėžių kontrabandinių cigarečių, kai vilkike gabenama ir po 500, ir 1 200 dėžių“, – teigė G.Kulikauskas.

Pasak jo, pernai traukiniuose tarnyba sulaikė apie 835 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių už 3 mln. eurų. Tuo metu iš viso per metus sulaikyta 21,6 mln. pakelių, kurių vertė siekė 81 mln. eurų.

Mastai labai dideli

Bendrovės „Nielsen“ atliktas tuščių pakelių tyrimas rodo, kad nelegalių cigarečių dalis Lietuvoje 2021 m. trečiąjį ketvirtį sudarė 22 proc. visos rinkos – tai yra didžiausias rodiklis nuo 2014 m.

2021 m. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai pradėjo 136 tyrimus dėl cigarečių kontrabandos, sulaikyta 21,64 mln. pakelių rūkalų ir 60 t tabako (bendra vertė – 81,56 mln. eurų).

Muitinės analitikams įvertinus kovos su kontrabanda rezultatus, matyti, kad 2021–aisiais toliau stiprėjo ir ryškėjo pastarųjų metų tendencijos: didėjo bendras kontrabandos srautų mastas ir intensyvumas, cigarečių slėpimo būdų įvairovė, bandyti nauji nelegalių rūkalų gabenimo maršrutai. Trigubai pagausėjo kontrabandos sulaikymų geležinkelio transporte, o didžioji dalis nelegalių rūkalų, kaip ir anksčiau, sulaikoma pasienyje su Baltarusija.

Dažniausia sulaikymų vieta – pasienis su Baltarusija, kur pareigūnams pernai įkliuvo 76 proc. iš visų sulaikytų cigarečių (pernai tuo pat metu čia pareigūnams įkliuvo 64 proc. nelegalių rūkalų). Dar apie 21 proc. kontrabandinių cigarečių sulaikyta šalies viduje.

Patys kontrabandiniai tabako gaminiai irgi beveik visi pagaminti Gardino fabrike „Neman“, tad baltarusiškos cigaretės sudaro 82 proc. visų rūkalų (beveik visos likusios cigaretės – 17 proc. – be banderolių).

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jei \\\\\.../////

sustos tai muitauninkai eisit šieno ravėti.

Anonimas

Kontrobandos kiekis tik parodo bendrą bendrą šalies ekonomini ir korupcini lygi.

kol bus sienos tarp valstybiu

ir kol bus nors vienas muitininkas --kontrobanda bus visados...juk kazkas turi islaikyt , maitint, rengt , leist y mokslus ,muitininkus ,pasieniecius ir ju seimas ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS