N. Mačiulis apie 10 tūkst. eurų išmoką gimusiam vaikui: tai populistinis siūlymas | Diena.lt

N. MAČIULIS APIE 10 TŪKST. EURŲ IŠMOKĄ GIMUSIAM VAIKUI: TAI POPULISTINIS SIŪLYMAS

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad grupės parlamentarų siūlymas mokėti 10 tūkst. eurų kiekvienam gimusiam vaikui yra populistinis, galintis sukurti neigiamų padarinių.

„Tai tikrai labai populistinis siūlymas, labai retai praktikoje taikomas, o ten, kur buvo tokie bandymai, turėdavo tikrai ne teigiamos įtakos gimstamumui, o labai neigiamų šalutinių pasekmių. Kurį laiką Rusijoje tokia praktika vyravo ir buvo pastebėtas reiškinys, kai asocialios šeimos gimdydavo daugiau vaikų, kad padengtų savo skolas“, – Eltai teigė N. Mačiulis.

„Tai tikrai nėra gera priemonė socialinėms problemoms spręsti, nėra gera šeimos politika ir tikrai nėra gera demografinė politika“, – pridūrė jis.

Tai tikrai nėra gera priemonė socialinėms problemoms spręsti, nėra gera šeimos politika ir tikrai nėra gera demografinė politika.

Anot jo, tai reikėtų daryti per kryptingą socialinę paramą jau turinčioms vaikų šeimoms, taip pat per mokestines lengvatas.

„Tokiu būdu didesnę paramą gautų legaliai dirbantys ir uždirbantys asmenys ir išlaikantys daugiau vaikų“, – teigė N. Mačiulis.

Anot ekonomisto, siūlomai priemonei skirtas lėšas būtų galima panaudoti efektyviau.

„Akivaizdu, kad tai yra milžiniška suma. Tuos pinigus galima panaudoti ir kitų socialinių problemų sprendimui, to paties gimstamumo skatinimui arba paramai vaikams kitomis priemonėmis. Ne bandant paremti tuos, kurie tik gims kažkada kitais metais, bet žiūrint iš tiesų, kur yra socialinių problemų, kokios reikia finansinės paramos.

Su tokiais finansiniais ištekliais galima labai daug pasiekti, išspręsti daug socialinės atskirties, skurdo problemų, pasirūpinti vaikais, kurie dabar neturi tinkamo kokybiško maitinimo, priėjimo prie kokybiško išsilavinimo. Tai būtų labai aiški, kryptinga socialinė politika. Tai, kas yra siūloma, tai tik trumpalaikis efektas, kuris valstybėse, kuriose būdavo bandomas, sukurdavo daugiau socialinių problemų nei išspręsdavo jų“, – kalbėjo N. Mačiulis.

Siekiant paskatinti gimstamumą Lietuvoje, siūloma kiekvienam gimusiam vaikui skirti 250 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinę išmoką vaikui, o tai sudarytų kitais metais 10 tūkst. eurų.

Tai numatančias Išmokų vaikams įstatymo pataisas įregistravo jas inicijavęs Seimo Darbo partijos frakcijos narys Antanas Guoga, šios frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis, šios frakcijos nariai Viktoras Fiodorovas, Vaida Giraitytė, Mindaugas Puidokas, Vytautas Gapšys, Aidas Gedvilas.

Jie tikisi, kad priėmus siūlomą projektą, pagerės Lietuvos demografinės situacija, padidės gimstamumas.

Pagal galiojantį Išmokų vaikams įstatymą, kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka vaikui. Šiais metasi tai sudaro 429 eurus, o 2021 metais ši išmoka didės iki 440 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonime

Jei būtų atidaroma vaiko sąskaita ir joje gulėtų tie pinigai iki sueis jam 18 metų, tada būtų teisinga prieš naują gimusią asmenybę

skaičiuokit, dorieji kurmiai

Gimus vaikui, mėnesiui 1000 eur - minimumas, nenusipirksi nei geresnių higienos priemonių, nekalbant jau apie mamos poreikius, o kur dar išdidus tėtušis - jis irgi nusipelnė poilsio po tokio sunkaus darbo - vaikelio sumeistravimo - bent jau 12 mėnesių non-stop. Tad tie 10 000 eur - tik elgetoms kąsnis maždaug 10 mėnesių trukmės kūdikio išlaikymui. Kas toliau? Internatai, cirkų trupėms atidavimas ar tų kūdikių numetimas vis dar guviai "močiutei", kuri ne ryt, tai poryt mes rūkyt papirosus ir kokaino nebešniaukš, nes teks "aukotis" anūkams...

Nuomonė

Eilinis mulkinimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS