N. Mačiulis: dujų kainos normalizacijos nesimato iki kitų metų vidurio | Diena.lt

N. MAČIULIS: DUJŲ KAINOS NORMALIZACIJOS NESIMATO IKI KITŲ METŲ VIDURIO

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis tikina, kad pavojus dėl Rusijos galimo dujų tiekimo Europai mažinimo arba visiško sustabdymo išlieka. Pasak jo, per pastaruosius du mėnesius, lyginant su pastaruoju penkmečiu, Europos Sąjungos (ES) dujų importas iš Rusijos sumažėjo nuo 44 iki 22 proc. Tai, N. Mačiulio teigimu, rodo, kad Rusija jau yra „užsukusi dujų kranelį“ Europai.

„Čia yra ne rizika, o faktas, realybė, su kuria gyvename. Europa buvo nepasiruošusi tokiam scenarijui, ir jis gali tęstis dar gana ilgai. Žiūrint į galimas gamtinių dujų kainas ateityje, kol kas kainos normalizacijos nesimato iki 2023 m. vidurio”, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė N. Mačiulis.

Ekonomistas aiškina, kad dujų kaina stabilizavosi labai aukštame lygyje bei per pastarąjį penkmetį pakilo 5–6 kartus – nuo 15–20 eurų už megavatvalandę (MWh) iki 80–90 eurų. Pasak jo, tokia kaina panašiame lygyje gali laikytis iki 2023 m. vasaros.

„Jeigu situacija normalizuotųsi Rytų fronte, atsitrauktų Rusijos karinės pajėgos, padidėtų dujų eksportas iš Rusijos į ES, kainos vėl nukristų. Dabar rinkose ta įtampa atsispindi labai didele kaina”, – tikino N. Mačiulis.

ELTA primena, kad Lietuvoje 2022 m. sausį, palyginti su 2021 m. gruodžiu, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos padidėjo 8,1 proc.) lėmė gamtinių dujų (29,1 proc.), šilumos energijos (12,9 proc.), kietojo kuro (12,8 proc.), elektros energijos (8,8 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (4,8 proc.) kainų padidėjimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS