N. Mačiulis siūlo nedarbo išmokas keisti premijomis už įsidarbinimą | Diena.lt

N. MAČIULIS SIŪLO NEDARBO IŠMOKAS KEISTI PREMIJOMIS UŽ ĮSIDARBINIMĄ

Oficialiam nedarbui rugpjūtį pasiekus rekordines aukštumas, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas mano, kad taip atsitiko iš dalies dėl valstybės dalijamų darbo paieškos išmokų. Nerijus Mačiulis sako, kad šios išmokos skatina žmones nedirbti, ir siūlo jas keisti premijomis, mokamomis susiradus darbą.

„Vienas iš būdų galėtų būti ją (darbo paieškos išmoką – BNS) transformuoti į darbo susiradimo išmoką, kuomet ilgalaikis bedarbis arba šiaip bedarbis, įsidarbinęs į darbo vietą, pavyzdžiui, pusei metų, galėtų gauti premiją už tai, kad įsiliejo į darbo rinką“, – „Swedbank“ ekonomikos apžvalgos pristatymo konferencijoje antradienį sakė N. Mačiulis.

„Turi būti bedarbio išmokos, bet darbo paieškos išmoka, siekianti 200 eurų, iš tiesų galbūt sukuria iškreiptas paskatas likti už darbo rinkos ribų“, – pridūrė jis.

Pasak jo, būtent dėl birželio viduryje pradėtų dalinti darbo paieškos išmokų, paskatinusių žmones registruotis Užimtumo tarnyboje, nedarbas rugpjūčio viduryje pasiekė rekordines šiemet aukštumas – 13,3 proc.

„Kai birželio viduryje buvo pasiūlyta nauja darbo paieškos išmoka, besiregistruojančių asmenų skaičius išaugo. Šiuo metu yra apie 30 tūkst. užsiregistravusių Užimtumo tarnyboje, kurie nebuvo registravęsi anksčiau“, – svarstė ekonomistas.

„Dalis jų tikrai nori gauti tik socialines išmokas, nes laisvų darbo vietų skaičius šiuo metu yra rekordiškai didelis – apie 17 tūkst. liepos mėnesį“, – pridūrė jis.

Pasak N. Mačiulio, didėjantį bedarbių skaičių galėjo remti ir teigiamos migracijos tendencijos – per septynis mėnesius į Lietuvą imigravo 10 tūkst. daugiau žmonių nei emigravo.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Geras

Kur va.

Pons mačiuli

Gal paaiškintum, kaip "įsilieti į darbo rinką" priešpensinio amžiaus žmonėms, kurių darbdaviai nepriima ne dėl kompetencijos ar įgūdžių stokos, bet dėl amžiaus? Ir kurie savo verslo pradėt neturi iš ko?

a

mačiuli kaip pakakot nepavalgius mažiau vokit ir bus nedarbo pašalpom
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS