Nafta nauju Būtingės terminalo plūduru pradės tekėti birželio viduryje | Diena.lt

NAFTA NAUJU BŪTINGĖS TERMINALO PLŪDURU PRADĖS TEKĖTI BIRŽELIO VIDURYJE

Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdoma naftos perdirbimo ir importo bendrovė „Orlen Lietuva“ antradienį pakeitė prieš 23 metus nutiestą ir iki šiol nekeistą Būtingės naftos terminalo plūdurą ir birželio viduryje planuoja iškrauti pirmąjį tanklaivį, BNS informavo įmonė.

Pasak „Orlen Lietuvos“ atstovės Kristinos Gendvilės, vienas didžiausių projektų per visą terminalo veiklos istoriją pradėtas įgyvendinti antradienį, darbai dar bus tęsiami apie tris savaites.

„Apie vidurnaktį pakitus vėjo krypčiai ir dėl to šiek tiek nurimus bangavimui buvo atjungtas ir nuo inkarinių grandinių atkabintas senasis plūduras, o antradienio rytą naujasis plūduras buvo prikabintas viena iš šešių, o po pietų – ir antrąja inkarine grandine. Liko dar keturios“, – antradienio popietę BNS sakė įmonės atstovė.

„Orlen Lietuvos“ atstovės teigimu, jei oro sąlygos leis, planuojama trečiadienį baigti naujo plūduro tvirtinimą jūrinėmis grandinėmis ir pradėti povandeninių plaukiojančių žarnų pajungimo bei sistemos derinimo darbus.

„Tikimės, jog naujas plūduras bus visiškai pajungtas ir paruoštas iki birželio vidurio, kai čia jau bus kraunamas pirmas tanklaivis“, – sakė K. Gendvilė.

Jos teigimu, jeigu Mažeikių gamyklos remontas dar nebus baigtas, žaliavinė nafta iš tanklaivio atsidurs Būtingės rezervuaruose, tačiau neatmetama, kad ji gali būti pumpuojama ir tiesiai į gamyklą.

„Gamykla irgi etapais po remonto pasileidinės, nes pagal planą jos remontas turėtų būti užbaigtas birželio pabaigoje, be to ir pats naftos iškrovimas užtrunka“, – sakė K. Gendvilė. 

Anot įmonės atstovės, JAV kompanijos „Sofec“ pagaminto plūduro su naujausia telemetrijos, navigacijos, vaizdo stebėjimo ir kita įranga montavimo darbus Baltijos jūroje atlieka pakaitomis dirbantys apie 20 specialiai apmokytų Nyderlandų bendrovės „Smit Lamnalco“ narų bei specializuota penkių laivų flotilė su įgulomis.

„Orlen Lietuva“ kapitalinį Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos remontą pradėjo gegužės pradžioje. Jis paprastai atliekamas kas ketverius metus, o paskutinį kartą vyko 2018 metais. Šiųmetinio remonto vertė siekia apie 80 mln. eurų.  

Jam pasibaigus 2022–2024 metais „Orlen Lietuva“ įgyvendins ir didžiausią investicijų projektą nuo 2006 metų, kai gamyklą įsigijo „Orlen“ – 641 mln. eurų vertės giluminio naftos perdirbimo įrenginio modernizavimo projektą įgyvendins Jungtinės Karalystės bendrovė „Petrofac“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai.....

Kuras atpigs.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS