Naujas įrenginys užaugino sparnus | Diena.lt

NAUJAS ĮRENGINYS UŽAUGINO SPARNUS

Pasiryžęs Lietuvoje plėtoti kosmetikos gamybos verslą Edgaras Bokočius vos per metus įsuko įmonės veiklą, o pasiskolinęs pinigų svarbiam įrenginiui paspartino darbą. Tai leido kauniečiui svajoti apie įmonės gaminių pardavimą didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose.

Svajonė – automatinis įrenginys

Įmonė „Cosmoway“ kiek daugiau nei prieš metus buvo pradėjusi savo veiklą, kai ėmė domėtis bendrovės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) siūlomomis priemonėmis verslo pradžiai ir plėtrai.

Itin didelio kruopštumo ir tikslumo reikalaujančiai kosmetikos priemonių gamybai reikėjo naujausios įrangos. „Cosmoway“ jau turėjo pagrindinius įrenginius ir sėkmingai dirbo.

Iš pradžių atrodė, kad turimų įrenginių bus gana. Tačiau sužinoję apie galimybę pasiskolinti lėšų verslui plėtoti, šios įmonės vadovai nusprendė įsigyti dar vieną įrenginį – automatinę gaminių etiketavimo liniją.

Ankstesnis panašus įrenginys buvo tik pusiau automatinis, vadinasi, darbuotojas turėdavo pridėti buteliuką ar kitą indelį prie aparato, jis apsukdavo gaminį etikete, tada darbuotojas gaminį paimdavo.

Išsiplėtė dvigubai

Naujoji linija leido nesikišant į darbo procesą žmonėms gauti visiškai supakuotus produktus. Darbuotojams tereikia padėti pakuotę konvejerio pradžioje ir paimti paruoštus parduoti produktus konvejerio pabaigoje.

Įrangoje sumontuotas spausdintuvas pažymi svarbiausius duomenis apie gaminį – partijos numerį, pagaminimo ir galiojimo laiką.

Šis pirkinys leido verslininkams sutaupyti darbo rankų, o pats darbas tapo daugiau nei dešimt kartų našesnis ir suteikė galimybę įmonei sparčiau plėstis.

„Jaunai įmonei per metus išsiplėsti dvigubai yra nemenkas iššūkis. Mūsų įsigyta įranga tapo garantu, leidusiu padaryti šį šuolį. Beje, turime rezervą dar didesnei plėtrai. Bendrovės INVEGA pasiūlytos priemonės verslo plėtrai palengvino mūsų dalią“, – atviravo anksčiau užsienyje kosmetikos gamybos srityje dirbęs E.Bokočius.

Ekstraktai – iš patikimų rankų

„Tokių gaminių kaip mūsų Lietuvoje yra nemenka paklausa, juo labiau kad šalyje panašius produktus gamina nedaug įmonių. Atitinkančių visus higienos normų reikalavimus ir kokybiškų produktų šalyje nėra gaminama labai daug. Šioje srityje radome sau plačią nišą.

Kosmetikos pramonė yra labai specifinė. Vien Lietuvoje pagaminamų žaliavų šiai sričiai neužtenka. Tačiau viena svarbiausių sudedamųjų dalių – ekstraktai – yra visiškai lietuviški. Įmonė bendradarbiauja su mūsų šalyje dirbančiu asmeniu, kuris pats renka žoles ir iš jų gamina ekstraktus. Tai ne konvejerio darbas, šis žmogus viską atlieka pats“, – pasakojo apie subtilaus verslo ypatumus įmonės vadovas.

Todėl E.Bokočius džiaugiasi, kad jo vadovaujamos įmonės užsakymai leido turėti kur kas daugiau darbo nei anksčiau.

Visos kitos žaliavos atkeliauja iš užsienio patikrintos, su saugos duomenų patvirtinimu. Iš Lietuvos tiekėjų įmonė perka ir pakuotes bei tarą.

Patikros nebūna per daug

Įmonėje žaliavos dar kartą patikrinamos, kreipiant dėmesį į spalvą, konsistenciją ir įsitikinant, ar atitinka saugos duomenis. Ne kartą pastebėję nukrypimų nuo normos, įmonės darbuotojai grąžino žaliavas gamintojams.

Antrą kartą specialistai imasi patikros pagaminę gaminį. Tik tada masė išpilstoma į statines ir taip laikoma kelias paras. Laukiama, kol iš skystųjų kosmetikos gaminių (šampūnų, dušo želės) išeis burbuliukai. Tada produktas išpilstomas į pakuotes ir dar kartą patikrinamas.

„Būtent šie trys patikros etapai leidžia mums užtikrinti, kad pirkėjus pasiekia saugūs gaminiai“, – dėstė vadovas.

Vos porą metų gyvuojanti įmonė, įsigijusi naują įrangą, išsiplėtė dvigubai. Iš pradžių dirbę tik eksportui į Europos Sąjungos šalis, „Cosmoway“ netrukus savo produkciją pradės tiekti didiesiems Lietuvoje veikiantiems prekybos centrams. Tad skaisčiai žalios pakuotės turėtų tapti matomos ir, tikėtina, geidžiamos mūsų pirkėjų.

Pradėję gaminti vos keturis produktus, dabar „Cosmoway“ savo asortimentą išplėtė iki 40-ies. Lietuvoje galima nusipirkti 13 kauniečių gaminamų kosmetikos priemonių, dar 27 produktai tiekiami eksporto rinkai. Jie gaminami pagal klientų užsakymus.

Surengė ekskursiją

Edgaras Bokočius prisiminė tai, kad pradžioje norint gauti paskolą verslui reikėjo surinkti nemažai dokumentų, informacijos, daug ką aiškinti ir INVEGA darbuotojams, nes „Cosmoway“ vykdo specifinę gamybą.

INVEGA atstovai apsilankė įmonėje, apžiūrėjo įrenginius bei stebėjo gamybos procesą. Jie domėjosi ne tik technologiniais procesais, kokybės kontrole, bet ir ateities perspektyvomis.

E.Bokočius tikino, kad galutinis rezultatas leido pasidžiaugti išsiplėtusia gamyba. 

Lengvatinė paskola buvo suteikta iš bendrovės INVEGA administruojamo Verslumo skatinimo fondo lėšų. Ši priemonė patraukli ne tik dėl galimybės susigrąžinti didžiąją dalį palūkanų, bet ir kompensuoti dalį įmonėje dirbančių darbuotojų darbo užmokesčio. Kitų galimybių kauniečių įmonė net neieškojo, nes turėjo pakankamai informacijos apie šią galimybę skolintis.

Traukia žalios pakuotės

Dabar kosmetikos priemonių gamintojai didžiuojasi, kad pavyko įtikinti savo verslo idėja.

„Mūsų gaminius pirkėjai pirmiausia pastebi atkreipę dėmesį į pakuotę. Tada juos patraukia kvapas, o jau pabandę produkto jie įsitikina, kad tai puikios kokybės gaminiai. Todėl žalia mūsų gaminių pakuotė išsiskiria iš kitų ir patraukia akį. Lietuvoje yra keli panašios produkcijos gamintojai, bet mes esame maža valstybė ir turime eksporto galimybių, tad vietos rinkoje užtenka visiems“, – atviravo E.Bokočius.

Visi „Cosmoway“ produktai patikrinti Italijos universiteto dermatologijos centre, su kuriuo įmonė bendradarbiauja nuo pat įkūrimo.

Be to, kosmetikos priemonių gamintojai yra pradėję bendradarbiavimą su Kauno technologijos universitetu ir ketina pasiūlyti studentams joje atlikti praktiką. Taip tikimasi išsamiau pristatyti savo įmonę.

Apie verslą svajoja studijuodami

Kauno technologijos universiteto profesorė Jolanta Liesienė pasakojo, kad pastaruoju metu ši mokslo įstaiga ypač skatina studentus imtis verslo.

„Mes labai džiaugiamės, kad mūsų studentai ne tik randa darbo Lietuvos įmonėse, bet ir kuria produktus dar būdami studentai. Kosmetikos chemija yra labai specifinė sritis, paprastas chemikas to daryti negali. Joje net terminai visai kiti. Labai džiugu, kad Lietuvoje atsiranda naujų įmonių, kurios ne tik pilsto kažkieno pagamintus gaminius, bet ir patys kuria originalius“, – džiaugėsi profesorė.

Ji pasakojo, kad kai kurie studentai jau antrame kurse pradeda galvoti apie verslą, kuria planus ir sulaukia universiteto dėstytojų pagalbos.

Jau daugiau nei dešimtmetį Kauno technologijos universitete rengiama jaunųjų mokslininkų darbų paroda KTU Technorama, kuri jau tapo universiteto vizitine kortele. Paroda siekiama skatinti jaunimą kurti ir populiarinti fizinių, biomedicinos, technikos, humanitarinių ir socialinių mokslų žinias, formuoti KTU studentų mokslinio mąstymo ir tiriamojo darbo įgūdžius. Šio renginio metu savo sukurtus gaminius bei verslumo planus pristato ir Chemijos fakulteto studentai.

Universitetas turi patirties taikant teorines studentams suteikiamas žinias su praktika. Esama ne vieno atvejo, kai studentų sukurti kosmetikos produktai pritaikomi tokius produktus gaminančiose Lietuvos įmonėse, o gaminio autoriai – šios aukštosios mokyklos absolventai mielai kviečiami darbuotis šiose bendrovėse.

Ruošia praktiniam darbui

Dabar labai svarbu gera įmonės vadyba, bet, mano įsitikinimu, pirmiausiai svarbu, kad įmonė gamintų puikios kokybės gaminius, todėl jos turi turėti puikius specialistus. Tik tada įmanoma įmonės produktus parduoti. Studentams tokia patirtis yra svarbiausias stimulas.

„Jau praėjo laikai, kai buvo mokomasi dėl mokslo. Pastebėjome, kad Lietuvos įmonės nori gerų technologų. Kosmetikos pramonėje taip pat viskas labai greitai keičiasi, tad reikia žmonių, kurie ne tik patys sugeba sukurti naujų gaminių receptūrą, bet ir yra smalsūs, sugeba rasti vertingos informacijos ir ją pritaikyti darbe. Iki šiol šalies įmonės sunkiai įsileisdavo studentus atlikti praktiką, bijodavo išduoti savo komercines paslaptis, bet pastaruoju metu matome, kad padėtis keičiasi“, – pasakojo J.Liesienė.

Įsteigti verslo įmonę, sukurti patrauklių gaminių ir rasti jiems rinką yra didžiulis darbas. Profesorė J.Liesienė teigė, kad tai galintys padaryti žmonės yra didžiulė vertybė Lietuvai.

„Mes stengiamės ruošti studentus gyvenimui ir realiam darbui, kad jie dirbtų tai, ko juos mokome. Labai norime, kad jie būtų naudingi šalies verslui. Visiškai neslėpdama ir net didžiuodamasi galiu pasakyti, kad mes savo studentus išmokome gaminti sveiką kosmetiką. O patirtis rodo, kad lietuviški kosmetikos gaminiai pasižymi puikiu kainos ir kokybės santykiu. Tai ypač svarbu mums šiandien, kai parduotuvių lentynos užverstos užsienio gaminiais, o tai reiškia, kad vietą rinkoje išsikovoti yra tikrai nelengva“, – konstatavo profesorė J.Liesienė.

Finansinė parama verslo pradžiai

Paskolomis iš Verslumo skatinimo fondo (VSF) gali pasinaudoti labai mažos, mažos įmonės (iki 1 metų) ir pradedantieji verslininkai. Lengvatinės paskolos dydis – iki 86 tūkst. litų.

Gavusieji VSF paskolą gali ne tik pasinaudoti įmonės INVEGA garantija (iki 80 proc. paskolos sumos), susigrąžinti 95 proc. sumokėtų palūkanų, bet ir gauti kompensaciją už dalį darbuotojų darbo užmokesčio.

Pagal priemonę „Subsidijos verslumui skatinti“ kompensuojama dalis darbuotojų darbo užmokesčio. Maksimali suma vienai įmonei  25 000 litų.

Priemonė įgyvendinama ES struktūrinių fondų lėšomis.

Daugiau informacijos – www.invega.lt

 

GALERIJA

  • Naujas įrenginys užaugino sparnus
  • Naujas įrenginys užaugino sparnus
Roko Laukiniečio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Biochemike

Produkcija nustebino geraja prasme, tiek naudojamu zaliavu sudetimi, tiek ir savybemis. Sekmes!!!

Ai

Verslininke, išmesk į prekybą paprasčiausių chna ir basmos - ir pirkėjų neatsiginsi! Nes šių natūralių dažų jau kuris laikas net specializuotose parduotuvėse rasti nebeįmanoma.

Regata

Sėkmingos verslo plėtros...linkėjimai iš Tauragės...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS