Naujausi politikų pažadai senjorams: pensijos kitąmet augs kaip niekad sparčiai | Diena.lt

NAUJAUSI POLITIKŲ PAŽADAI SENJORAMS: PENSIJOS KITĄMET AUGS KAIP NIEKAD SPARČIAI

  • 39

Sveikindamas Lietuvos senjorus Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis įvardijo kitų metų planus, kurie bus aktualūs pensijos amžiaus sulaukusiems žmonėms. Pasak ministro, planuojama, kad senatvės pensijos 2020 m. augs sparčiau nei darbo užmokestis, taip pat bus didinamos priemokos mažų pensijų gavėjams.

„Kartu su senjorams atstovaujančiomis organizacijomis ir Lietuvos pensininkų reikalų taryba dirbame daugelyje sričių, esame priėmę ne vieną senjorams svarbų sprendimą, tačiau visi aiškiai matome pagrindinę Lietuvos problemą – žemas senatvės pensijas, kurias kasmet stengiamės didinti. Mūsų skaičiavimais, kitąmet visos senatvės pensijos turėtų augti 8,11 proc., o mažų pensijų gavėjams priemokas didinsime tiek, kad būtinąjį stažą turintys žmogus negautų mažiau nei minimalūs vartojimo poreikiai“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Noriu užtikrinti, jog vyresnio amžiaus žmonių išsakomi rūpesčiai yra vertinami itin rimtai.

Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena pasaulyje pradėta minėti siekiant atkreipti dėmesį į vyresnio amžiaus žmonių poreikius ir problemas, ugdyti jaunų žmonių pagarbą, kovoti su stereotipais, kurie trukdo tėvams ir seneliams gerai jaustis visuomeninėje, darbinėje ar kitoje veikloje.

„Linkėdamas ir labai skatindamas senjorų telkimąsi, aktyvumą, bendravimą, darbines ir savanoriškas iniciatyvas bei dalyvavimą viešųjų reikalų svarstyme, noriu užtikrinti, jog vyresnio amžiaus žmonių išsakomi rūpesčiai yra vertinami itin rimtai“, – priduria L. Kukuraitis.

Pensijos augs sparčiau nei atlyginimai

Remiantis prognozėmis, 2020 m. senatvės pensijos turėtų augti 8,11 proc. ir tai bus pirmas kartas, kai senatvės pensijos didės sparčiau nei darbo užmokestis. Planuojama, kad darbo užmokestis kitąmet paūgės 7,4 proc.

Pensijų indeksavimo koeficientą lemia visų šalies dirbančiųjų uždirbto darbo užmokesčio pokyčio vidurkis per septynerius metus.

Linas Kukuraitis / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

Iš „Sodros“ ir valstybės biudžeto senatvės pensijų didinimui papildomai planuojama skirti 240 mln. eurų. Skaičiuojama, kad vidutinė pensija 2020 m. pasieks 374 eurus, o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 395 eurus.

2016 m. vidutinė pensija sudarė 255 eurus, vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 266 eurus.

Priemokos mažiausių pensijų gavėjams

Šiais metais pirmą kartą buvo įvestos priemokos mažiausių pensijų gavėjams, kurie yra sukaupę minimalų ir ilgesnį pensijų socialinio draudimo stažą: kitaip tariant, priemokos priklauso žmonėms, kurie įmokas mokėjo mažiausiai 15 metų bent nuo minimalaus darbo užmokesčio per mėnesį.

2020 m. planuojama padidinti viršutinę priemokų ribą nuo 238 iki 256 eurų – tai reiškia, kad būtinąjį stažą sukaupęs žmogus negalėtų gauti mažesnę pensiją nei ši riba, o trumpesnį stažą įgiję senatvės pensininkai gautų savo socialinio draudimo stažą atitinkančias priemokas.

256 eurai – tai kitų metų planuojamas minimalus vartojimo poreikių dydis (MVPD). Jis apskaičiuojamas vadovaujantis minimalaus maisto produktų rinkinio struktūra, vidutinėmis mėnesinėmis mažmeninėmis maisto prekių kainomis, metinės infliacijos ateinančių metų prognoze ir namų ūkių biudžetų tyrimo duomenimis.

Kitąmet taip pat planuojama didinti ir šalpos pensijas, kurios mokamos socialinio draudimo stažo neturintiems senjorams arba neįgaliems asmenims. Šalpos pensijas siūlomas didinti nuo 132 iki 142 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (39)

Nepaaiškina

Ministras vis trimituoja,kad pensijos kils ,apie 8 procentus.Bet jis nepaaiškina ar tai dėl indeksavimo,ar tie 8 procentai dar plius prie indeksuotos pensijos.Jeigu čia giriamasi dėl indeksacijos,tai ne valdžios nuopelnas,tai privaloma.

Anonimas

Ne visi gamyklose dirbo ir voge. Ka gali pavogti mokytojas ar kitas zmogus. Nereikia zeminti zmoniu. Kas rasete komentara, tai gal jusu artimi zmones taip dare jei taip gerai zino ka raso. Reikia visada islikti zmogumi,

Cha

Įdomu, kad daug kas tūžta ne ant valdžiažmogių, pasiskyrusių sau megapensijas, rentas ir visokias privilegijas, bet ant nesukaupusių stažo skurdžių. O kaip tą stažą sukaupti praradusiems darbą ir niekur darbo nebegaunantiems dėl to, kad darbdaviams jau nuo keturiasdešimties esi per senas, apie penkiasdešimtmečius ir vyresnius nebekalbant? Biznieriai, nepriimantys į darbą ir ypač metantys iš darbo "per senus", privalėtų mokėti baudas už piktybišką darbo rinkos iškraipymą, ir tos baudos turėtų eiti pensijoms. Bet vis ilginančiai pensinį amžių valdžiai tai nerūpi, greičiausiai netgi patinka, nes padeda išlaidas pensijoms sutaupyt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS