NKVC vadovas apie lenkų ūkininkų protestą: jaučiasi, kad jie šiek tiek suklaidinti | Diena.lt

NKVC VADOVAS APIE LENKŲ ŪKININKŲ PROTESTĄ: JAUČIASI, KAD JIE ŠIEK TIEK SUKLAIDINTI

Lenkijos ūkininkams penktadienį pradėjus iš dalies blokuoti kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas sako, jog kaimyninės šalies ūkininkai yra „šiek tiek suklaidinti“.

„Organizatoriai pakankamai konstruktyviai nusiteikę, aišku, galbūt jaučiasi, kad žmonės yra šiek tiek suklaidinti tos informacijos labai konkrečios, kad yra kažkokios schemos.“, – žurnalistams penktadienį pasienyje sakė centro vadovas.

„Kaltinimai mūsų institucijoms, kad kažko nepadaro, yra be pagrindo, bet jei reikia žmonės įsitikinti, tai ta savaitė padės tą padaryti“, – pridūrė jis.

Ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu savaitę lenkai žada tikrinti, ką iš Lietuvos į Lenkiją veža vilkikai. Jie nuogąstauja, kad dalis Ukrainos grūdų iš Lietuvos vėl grįžta į Lenkiją.

„Žinot, grūdų neparagausi, nepamatysi, kokia kilmė. Yra laboratorijos, reikia siųsti į Didžiąją Britaniją. (...) Čia yra ilga procedūra. Todėl šita akcija yra šiek tiek keista, nes vizualiai nenustatyti, iš kur yra grūdai“, – kalbėjo V. Vitkauskas.

„Dokumentus galima tikrinti, bet buvo kaltinimų, kad dokumentai netikri“, – pridūrė jis.

NKVC vadovas pabrėžė, kad kol kas situacija pasienyje stabili, transporto spūstys nesiformuoja, tačiau tarnybos yra pasiruošusios reaguoti, jei situacija keistųsi.

„Mūsų policija ir pasienio tarnyba yra pasiruošusi reaguoti. (...) Mūsų algoritmas – jei du kilometrai nuo šios vietos formuojasi eilė, tada mes įjungiame kitą režimą, – kalbėjo jis. – Gal viena kita mašina sustoja, bet tai neformuoja eilės.“

V. Vitkausko teigimu, susidarius didesnėms spūstims, transporto priemonės būtų nukreipiamos kitais keliais.

Skiriame papildomas pajėgas pasienių sargybų, taip pat turime rezervą, jei ta situacija dinamiškai keistųsi.

 

Pareigūnai stebi padėtį, provokacijų nėra

Lietuvos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, jog situacija pasienyje stebima ir jei reikės, pareigūnai suteiks pagalbą vairuotojams.

„Pirmiausia mes vykdome aktyvią stebėseną, esame pasirengę reguliuoti transporto priemonių srautus, nukreipinėti juos, suteikti visokeriopą pagalbą asmenims“, – žurnalistams sakė R. Požėla.

„Alytaus apskrityje dirba bendras Lietuvos-Lenkijos policijos patrulis, ekipažas, tai tikrai tų komunikavimo galimybių yra pakankamai ir kol kas bent jau matome, kad kažkokių problemų nekyla“, – pridūrė jis.

Anot policijos vadovo, kol kas provokacijų nefiksuota.

Tuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad pasieniečiai akcijos metu „padės kitoms institucijoms užtikrinti viešąją tvarką, nukreipti transporto priemones tuo atveju, jei situacija to reikalaus“.

„Skiriame papildomas pajėgas pasienių sargybų, taip pat turime rezervą, jei ta situacija dinamiškai keistųsi. Sudarėme bendrą kontaktinį punktą su visomis institucijomis, dirbame kartu su policija ir su Lenkijos atsakingomis institucijomis, Lenkijos policija, sienos apsaugos tarnyba“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

„Kol kas sunkumų nematome. Ta prasme, kad judėjimas per sieną vyksta, matysime, kaip toliau bus organizuojama akcija“, – kalbėjo VSAT vadas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

BF

Tipiškas tautinis formalus neigimas be jokios objektyvios argumentacijos. Iprasta ir kvaila.

Visas pasaulis

suklaidintas,tik Lietuvos "genijai" toliau "vagia Ukrainai". Oi,sorry - padeda!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS