NTAKD: renginių organizatoriai, savivalda turi imtis atsakomybės už narkotikų vartojimą | Diena.lt

NTAKD: RENGINIŲ ORGANIZATORIAI, SAVIVALDA TURI IMTIS ATSAKOMYBĖS UŽ NARKOTIKŲ VARTOJIMĄ

Paaiškėjus, kad apie pusė muzikos festivalių dalyvių vartoja narkotikus ar alkoholį, leidimus jiems suteikiančios savivaldybės su festivalių organizatoriais turėtų imtis priemonių apsaugoti žmones nuo svaiginimosi, sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) vadovė.

Ritos Sketerskienės teigimu, turi būti reikalaujama didesnės savivaldos ir organizatorių atsakomybės, nes tokiuose renginiuose narkotikai ne tik masiškai vartojami, bet ir platinami.   

„Turime pradėti kalbėti su festivalių organizatoriais (...) ir nustatyti, koks paslaugų paketas turėtų būti pateikiamas festivalio lankytojams – ne tik bilietas ir muzika, bet ir tos elementariai saugios erdvės“, – trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete teigė R. Sketerskienė.

„Savivaldybės pačios duoda leidimą (rengti renginius – BNS) ir turi nešti atsakomybę“, – pridūrė NTAKD vadovė.

„Valstietis“ Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad didelis narkotikų vartojimas festivaliuose rodo, kad organizatoriai „visiškai  nusišalinę nuo saugumo“ garantijų.

„Ar organizatoriai bent bando kažką daryti, o gal kaip tik stengiasi pritraukti tam tikrą publiką“, – svarstė jis. 

Departamento atstovai ir komiteto nariai diskutavo apie pernai atliktą tyrimą dėl psichoaktyvių medžiagų ir alkoholio vartojimo, įskaitant muzikos festivalius.

Kaip sakė departamento Stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausioji specialistė Olesia Rudminienė, 57 proc. apklausos dalyvių teigė, kad kada nors yra vartoję narkotikų, o 12 proc. negalėjo prisiminti, ar tai darė.

Pasak jos, džiovintos kanapės yra populiariausia svaiginimosi priemonė.

Tyrimas taip pat parodė, kad dažnai kartu naudojamos arba maišomos skirtingos narkotinės medžiagos arba jos vartojamos su alkoholiu: „Toks elgesys gali padidinti sveikatos sutrikimus ir perdozavimo tikimybę.“

Be to, 63,3 proc. apklausos dalyvių teigė, kad renginių metu vartojo arba ketino išgerti penkis ar daugiau alkoholinių gėrimų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS