Nuo 2023-ųjų sąvartynų mokestis bus 5 kartus didesnis: brangs ir šiukšlių išvežimas gyventojams? | Diena.lt

NUO 2023-ŲJŲ SĄVARTYNŲ MOKESTIS BUS 5 KARTUS DIDESNIS: BRANGS IR ŠIUKŠLIŲ IŠVEŽIMAS GYVENTOJAMS?

Nuo 2023 metų sąvartynų mokestis didės 5 kartus nuo 10 iki 50 eurų – dėl to šiukšlių išvežimas gyventojams galėtų brangti, nors aplinkos ministras tikina, kad jis žmonių išlaidų smarkiai nepadidins.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisas: už balsavo 63 Seimo nariai prieš buvo šeši, o susilaikė 22.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas įsitikinęs, kad toks mokestis turėtų atgrasyti nuo sąvartynų plėtros. Jis taip pat tikina, kad šis mokestis gyventojų išlaidų reikšmingai nepadidins.

„RATC-ai (Regioniniai atliekų tvarkymo centrai – BNS) neteikė skaičiavimų, kad gyventojams mokesčiai didės“, – Seime teigė ministras. 

Didesnio apmokestinimo siekia Vyriausybė, norinti sumažinti komunalinių atliekų gabenimą į sąvartynus. Šiemet mokestis už atliekų šalinimą sąvartynuose siekia 10 eurų, 2022 metais jis didės iki 15 eurų.

Lenkijoje šis mokestis siekia 61 eurą, Latvijoje – 65 eurus, o Estija planuoja jį padidinti iki 90 eurų.

S. Gentvilas taip pat tikisi, kad mokesčio didinimas nebeskatins į Lietuvą vežti atliekų iš kitų šalių.

2030 metais Lietuvoje į sąvartynus turėtų patekti ne daugiau kaip 5 proc. visų atliekų. Dabar į 10 regioninių sąvartynų atvežama 17 proc. šiukšlių.   

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kaunietis

Too: Laisve man . Aš noriu gauti atlyginimą grynais,kas man uždraus

Mafijai valdžią perdavė?

Gudriai susitvarkė: pirma užkalė MŪSŲ (ne jų, ne savo) namuose šiukšlių vamzdžius ir visi - astronauto sveikatą turintys ir tie, kam reikia pagalbos net ir iki tualeto nueiti, privalo(!!!) nešti į lauką iki konteinerio per šalčius, liūtį ar vėtrą. Nes JŲ DIDENYBĖS taip sumanė. O dabar dar ir padidintą mokestį uždės už neteikiamą ,,paslaugą". Gal, sakau, reikia KOLEKTYVINĮ IEŠKINĮ savivaliaujančiai savivaldybei iškelti? O pseudo liberalai, užuot ausis nusukęs tokiems merams, vėl sudarys sąlygas gyventojus apiplėšti? Juk vienišiems senukams teks kažką samdyti, kad jų šiukšles nešiotų iki konteinerio. Juk nunešti iki konteinerio kažkur lauke - ne tas pat, kas iki vamzdžio laiptinėje nunešti.

Jobtvai

Hondurasu vyriausybe nieko daugiau nesugeba kaip tik kelti kainas, tai konservu divizas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS