Nuo COVID-19 nukentėjusiems darbdaviams ir darbuotojams paramą planuojama skirti iki rudens | Diena.lt

NUO COVID-19 NUKENTĖJUSIEMS DARBDAVIAMS IR DARBUOTOJAMS PARAMĄ PLANUOJAMA SKIRTI IKI RUDENS

  • 0

Seimas po svarstymo pritarė Užimtumo įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms toliau tęsti subsidijų darbo užmokesčiui už prastovose esančius darbuotojus mokėjimo laikotarpį ir taip pat mokėti subsidijas darbdaviams už į darbą sugrįžusius darbuotojus, kurie buvo prastovose.

Subsidijos per prastovas

Siūloma subsidijas darbo užmokesčiui mokėti karantino ar ekstremaliosios situacijos metu, bet ne ilgiau kaip iki š. m. rugpjūčio 31 d. Įsigaliojus įstatymui pirmą mėnesį subsidijos darbo užmokesčiui dydis sudarytų 100 proc. apskaičiuotų lėšų, bet ne daugiau kaip 90 proc. minimaliosios mėnesinės algos (MMA), antrąjį mėnesį – 60 proc. MMA.

Nuo šių metų pradžios už prastovose esančius darbuotojus karantino metu kompensuojamas visas (100 proc.) prastovų metu darbuotojui priskaičiuotas ir išmokamas darbo užmokestis. Maksimalus kompensuojamas dydis siekia 1,5 minimalios mėnesinės algos, t. y. 963 eurus neatskaičius mokesčių. Tokio dydžio parama bus mokama iki š. m. birželio 30 d.

Subsidijos už iš prastovų sugrįžusius darbuotojus

Svarstomais pakeitimais darbdaviams siūloma mokėti subsidijas darbo užmokesčiui už darbuotojus, sugrįžusius iš prastovų. Tokia subsidija būtų mokama už kiekvieną darbuotoją, kuriam per 6 kalendorinius mėnesius ne trumpiau kaip 75 darbo dienas (ne mažiau 600 darbo valandų) buvo paskelbta prastova, o jo darbo vietai išlaikyti darbdaviui buvo mokama subsidija darbo užmokesčiui prastovų metu. Darbuotojas taip pat negalėjo būti atleistas iš darbo. Subsidija už į darbą sugrįžusius darbuotojus būtų mokama už du mėnesius, bet ne ilgiau kaip iki š. m. rugpjūčio 31 d.

Subsidijos darbo užmokesčiui dydis siektų 100 proc. apskaičiuotų lėšų, bet ne daugiau kaip 90 proc. MMA dydžio, antrąjį kalendorinį mėnesį – 60 proc. MMA.

Už šias naujas nuostatas po svarstymo vieningai balsavo 118 Seimo narių. Tam, kad jos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS