Opozicijai nepavyko užblokuoti pataisų dėl vandens tiekimo pertvarkos | Diena.lt

OPOZICIJAI NEPAVYKO UŽBLOKUOTI PATAISŲ DĖL VANDENS TIEKIMO PERTVARKOS

Opozicijai ketvirtadienį nepavyko iš Seimo darbotvarkės išbraukti Vyriausybės pataisų dėl geriamojo vandens tiekimo pertvarkos.

Už balsavo 30 Seimo narių, prieš – 55, o susilaikė 25. 

Kelių opozicinių frakcijų vardu pertraukos priimant Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pakeitimus paprašęs Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Kęstutis Mažeika prašė dar šiek tiek laiko, kad projektas būtų patobulintas. 

„Tiek ir valdančiųjų pusėje yra pasiūlymų... Yra diskusijų ir galėtume dar surasti teisingus sprendimus. Išsukinėti rankas ir atiminėti savivaldos funkcijas nėra, manau, nei šios Vyriausybės, nei daugumos tikslas, o surasti tikrai teisingą sprendimą dar galime ir esame arti tikslo“, – pareiškė jis.   

Seime ketvirtadienį numatytas vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainodaros bei įmonių susijungimą numatančių pataisų priėmimas. 

Pakeitimais siūloma įtvirtinti naują vandens kainodarą: Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įmonių prašymu koreguotų paslaugos kainą, jeigu elektros bei dujų kainos keistųsi 30 proc. į vieną ar kitą pusę.

Dabar geriamojo vandens kainos peržiūrimos du kartus per metus – sausį ir liepą.

Įstatymo pataisomis, be to, siūloma leisti įmonėms susijungti, o jeigu bendrovės nebegalėtų tiekti vartotojams vandens, VERT nustatytų garantinį tiekimą. Jungiant įmones norima išvengti galimo jų bankroto.  

Per svarstymą Seimas nutarė nepritarti Aplinkos ministerijos siekiui leisti gyventojams, kurių vandens tiekėjas dėl finansinių problemų nebegalės vykdyti įsipareigojimų, garantinio tiekimo paslaugas teikti tik regione veikiančiai didžiausiai įmonei.

Seimas nusiteikęs leisti VERT paskirti garantiniu tiekėju nebūtinai tą įmonę, kuri veiktų regione, tačiau ši nuostata dar bus svarstoma, nes grupė parlamentarų pateikė pataisas, kad būtų grįžtama prie Vyriausybės siūlymo.    

Garantiniai tiekėjai turėtų atitikti kai kuriuos kriterijus, įrodančius, kad įmonė yra pajėgiausia ir efektyviausia vandens tiekėja. Seimas taip pat yra pritaręs konservatoriaus Edmundo Pupinio pataisai, kuri iš kriterijų sąrašo leistų išbraukti reikalavimą, kad garantiniu tiekėju būtų tik didžiausias geriamojo vandens pardavėjas regione.

Tai reiškia, kad dabar juo galėtų būti bet kuris reikalavimus atitinkantis vandens tiekėjas.     

Seimas taip pat nusiteikęs leisti garantiniam vandens tiekėjui administruoti tik tas įmones, kurių apyvarta negalėtų viršyti 10 proc. garantinio tiekėjo metinės apyvartos. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS