P. Auštrevičius apie ES siekį kontroliuoti vakcinų eksportą: tikimasi didesnio skaidrumo | Diena.lt

P. AUŠTREVIČIUS APIE ES SIEKĮ KONTROLIUOTI VAKCINŲ EKSPORTĄ: TIKIMASI DIDESNIO SKAIDRUMO

Komentuodamas Europos Sąjungos (ES) siekį kontroliuoti Europoje gaminamų COVID-19 vakcinų eksportą į kitas rinkas, europarlamentaras Petras Auštrevičius sako, kad papildoma tvarka siekiama užtikrinti ES gyventojų saugumą bei vakcinų eksporto ir gamybos sistemą padaryti skaidresne.

„Europos Komisijos (EK) priimta papildoma tvarka yra skirta ES gyventojų saugumui užtikrinti. Jei bus kokių ketinimų iš tų gamintojų, tarkime, apeiti kažkokius jau esančius kontraktus ir pradėti naują eksporto operaciją išvežant tas (ES pažadėtas – ELTA) vakcinas, manau, kad gali būti ir tokių situacijų, kai deja, bet tie gamintojai negalės to padaryti“, – „LRT Radijui“ šeštadienį teigė europarlamentaras.

P. Auštrevičius pabrėžia, kad naujoji tvarka nereiškia vakcinų eksporto draudimo.

„Mechanizmas patvirtintas ypatingos skubos tvarka vakar, nuo šiandien įsigaliojo. Pasak EK, šis mechanizmas yra logiška kontrolės priemonė. Tai nėra eksporto draudimas. Tiesiog norima žinoti ši anksto, kurios vakcinų gamintojos (...) ketina eksportuoti už ES ribų. (...) Norima įnešti skaidrumo ir aiškumo į vakcinų gamybos ir eksporto sistemą“, – teigė jis.

Anot europarlamentaro, ne visos taisyklės dėl vakcinų tiekimo ir eksporto buvo aiškiai reglamentuotos su gamintojais sudarytose sutartyse.

„Tai liečia tik tas gamintojas, su kuriomis sudarytos išankstinio pirkimo sutartys. Pasirodo, kad, matyt, sudarant tuos kontraktus nebuvo labai aiškiai reglamentuotos visos taisyklės, ką jos (vakcinų gamintojos – ELTA) gali daryti, ko negali, atsirado įtampa, nepasitikėjimas“, – sakė P. Auštrevičius.

„Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kritikuoja šią tvarką, tačiau reikia pasakyti, tai neliečia vakcinų eksporto į Rytų partnerystės valstybes, į Vakarų Balkanus, į tas valstybes, kurios jau yra sudariusios sutartis su vakcinų gamintojais“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad šeštadienį PSO sukritikavo Europos Sąjungą (ES) dėl siekio kontroliuoti Europoje gaminamų COVID-19 vakcinų eksportą.

ES nusprendė riboti vakcinų eksportą kilus nesutarimams su gamintojais, kurie valstybėms narėms pristato mažiau dozių nei žadėjo.

Vadinamas skaidrumo mechanizmas suteiks ES valstybėms narėms teisę neleisti eksportuoti vakcinos tol, kol jos gamintojai neįvykdys sutarties su ES sąlygų.

Vakcinos eksporto kontrolė paveiks 100 pasaulio valstybių, įskaitant Jungtinę Karalystę, JAV, Kanadą ir Australiją, tačiau išimtys bus taikomos daugybei valstybių, įskaitant nepasiturinčias šalis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Alis...

didysis specas po Ignalinos uždarymo įvykdymo...

Skaitytojas

Sėdi pėtka ir ora gadina dar pinigus gauna.ir taip visa gyvenima.durneliu pragyveno.sekasi tokies.

Anonimas

Ka tokie zmogeliai Lietuvai atnese? Ko jie ten kelnes trina ir vejus sneka?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS