P. Gražulis MMA siūlo susieti su vidutiniu darbo užmokesčiu | Diena.lt

P. GRAŽULIS MMA SIŪLO SUSIETI SU VIDUTINIU DARBO UŽMOKESČIU

  • 3

Minimalios mėnesinės algos (MMA) dydį parlamentaras Petras Gražulis siūlo apskaičiuoti atsižvelgiant vidutinį darbo užmokestį.

„Tvarkietis“ P.Gražulis Seime užregistravo atitinkamą Darbo kodekso įstatymo pataisą, kuria jis siūlo nustatyti, kad MMA nebūtų mažesnė negu pusė praėjusių metų vidutinio darbo užmokesčio.

Parlamentaro teigimu, jeigu vidutinis darbo užmokestis didėtų, augtų ir MMA, o jeigu mažėtų, MMA irgi  būtų atitinkamai koreguojama. MMA pokyčiai būtų koreguojami kartą per metus tvirtinant biudžetą.

Pagal P.Gražulio siūlomą MMA rišimo prie vidutinio darbo užmokesčio idėją, dabar MMA būtų maždaug 1177 litai.

Vidutinis apskaičiuotasis (bruto) darbo užmokestis šalies ūkyje 2014 metų antrą ketvirtį buvo 2355,7 lito, o išmokėtasis (neto) - 1832 litai.

P.Gražulio teigimu, MMA pririšti prie vidutinio darbo užmokesčio ir ją padidinti įmanoma, nors tai biudžetui ir kainuos didelius pinigus.

„Galėtume šiek tiek sumažinti krašto apsaugos finansavimą, o daugiau lėšų jai (krašto apsaugai - BNS) numatyti ateinančiais metais,“ - BNS sakė parlamentaras.

Pavasarį Seime Darbo partijos atstovai buvo registravę pataisas, įpareigojančias Vyriausybę Trišalės tarybos teikimu nustatyti MMA, kuri atitiktų Europos socialinės chartijos ratifikavimo įstatymu Lietuvos prisiimtus įsipareigojimus. Europos socialinių teisių komitetas yra išaiškinęs, kad MMA, kuri užtikrintų normalų gyvenimo lygį, yra tokia alga, kuri atskaičius mokesčius, negali būti mažesnė nei 60 proc. vidutinio darbo užmokesčio be mokesčių.

Nuo spalio MMA yra 1035 litai, iki tol ji buvo 1000 litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kiek galima kartot

Kol nebus rimtai padidintas neapmokestinamas minimumas, tol iš visų kitų valdžios manipuliacijų su atlyginimais liks šnipštas. Minimalios algos didinimas nedidinant NPD tereiškia mokesčių didinimą, bet tik jau ne pagalbą dirbantiems žmonėms.

P

Dar būtų labai naudinga, kad seimo narių atlyginimas taip pat priklausytų nuo vidutinio darbo užmokesčio arba nuo MMA.

vardas

Nors kartą žmogus protingai mąsto. Bet jei mažės VDU, turės mažėti ir MMA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS