P. Mačiulis: premjeras turi aktyviai dalyvauti derinant biudžeto projektą Seime | Diena.lt

P. MAČIULIS: PREMJERAS TURI AKTYVIAI DALYVAUTI DERINANT BIUDŽETO PROJEKTĄ SEIME

Vyriausybei pirmadienį ketinant galutinai patvirtinti 2020 metų biudžeto projektą, o Seimui – antradienį jį priimti, prezidentas ragina Vyriausybę ir premjerą Saulių Skvernelį aktyviai dalyvauti šiame procese, teigia jo vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

„Iniciatyvos Seime gimsta itin greitai, o sprendimai ir pozicijos gali pasikeisti kelis kartus per dieną. Todėl šios paskutinės valandos iki biudžeto patvirtinimo yra labai svarbios ir reikalauja aktyvaus Vyriausybės ir premjero dalyvavimo derinant biudžeto projektą Seime“, – pirmadienį po Gitano Nausėdos susitikimo su premjeru žurnalistams sakė P. Mačiulis.

Anot jo, jau dabar aišku, kad dalis anksčiau planuotų mokesčių nebus priimti, tuo metu mokesčių įsigaliojimas atidedamas.

„Tad prezidentas dar kartą priminė premjerui, kad biudžetas, neatitinkantis Konstitucinio finansų tvarumo įstatymo, bus vetuojamas“, – tvirtino P. Mačiulis.

Premjeras Saulius Skvernelis dėl ligos pastaraisiais mėnesiais, kai buvo svarstomas kitų metų biudžetas, ne visada būdavo darbe.

P. Mačiulio teigimu, prezidentas taip pat atkreipė premjero dėmesį į pareigūnų profesinės sąjungos keliamą pažadų nevykdymo problemą.

Duotų pažadų privalu laikytis, nes priešingu atveju griaunamas pasitikėjimas valstybe.

„Prezidentas pabrėžė, kad Vyriausybė turėtų kur kas aktyviau vesti dialogą ir ieškoti sutarimo bei ilgalaikės strategijos su pareigūnais. Pažadai turėtų būti dalijami tik įvertinus galimybes juos įgyvendinti, o duotų pažadų privalu laikytis, nes priešingu atveju griaunamas pasitikėjimas valstybe“, – pabrėžė P. Mačiulis.

Vyriausybė praėjusią savaitę pažadėjo skirti papildomą milijoną eurų ugniagesiams, tačiau statutinių pareigūnų profesinių sąjungų atstovai pareiškė, kad jos sprendimas jų netenkina ir reikalauja papildomų daugiau nei 20 mln. eurų algoms didinti.

Profsąjungų atstovai teigia, kad ugniagesiams papildomai reikia 9,8 mln. eurų, pasieniečiams – 6 mln., policininkams – 3,5 mln., Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams – 1 mln., aplinkosaugininkams – 2,8 mln. eurų.

Vyriausybė pirmadienį pritarė naujausiam 2020-ųjų biudžeto projektui. Pastarosiomis savaitėmis daugiausia diskusijų kėlė vaiko pinigai, stambios prekybos, bankų pelno ir automobilių mokesčiai, dėl kurių Seime buvo ne kartą teikiami ir svarstomi vienas kitam prieštaraujantys pasiūlymai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS