A. Pabedinskienė: būsto nuomos kompensacijos didės 60 procentų | Diena.lt

A. PABEDINSKIENĖ: BŪSTO NUOMOS KOMPENSACIJOS DIDĖS 60 PROCENTŲ

  • 1

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui bazinio būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijos dydžio perskaičiavimo koeficientą padidinti nuo 1 iki 1,6.

„Padidinus koeficientą, kompensacijos dydis padidės 60 procentų ir tai gali tapti ženkliu postūmiu tirpdant būsto laukiančiųjų eilę nelaukiant kitų metų", - sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Priimtas Vyriausybės nutarimas įsigalios ir padidintas koeficientas bus pradėtas taikyti nuo šių metų lapkričio 1 d.

Siūlyti didinti koeficientą paskatino vidutinių būsto nuomos kainų didėjimas savivaldybėse bei tai, kad kompensacija kaip paramos forma nėra lygiavertė socialinio būsto nuomai, todėl nėra pakankamai patraukli pasinaudoti asmenims ir šeimoms, laukiantiems paramos būstui išsinuomoti.

Šiuo metu labai mažai žmonių, kuriems reikalinga parama būstui, naudojasi nuo 2015 m. teikiamomis būsto nuomos kompensacijomis. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos turimais duomenimis, šiuo metu visoje šalyje kompensacijomis naudojasi tik 42 asmenys (12 šeimos). Priėmus pakeitimus, ši paramos forma taps patrauklesnė ir, tikėtina, ja pasinaudos daugiau žmonių.

Paskatinus asmenis ir šeimas pasinaudoti kompensacija, sumažėtų asmenų ir šeimų, laukiančių paramos būstui išsinuomoti skaičius.

Ministerijos duomenimis, visoje šalyje šiuo metu paramos būstui išsinuomoti laukia apie 27,7 tūkst. asmenų ir šeimų - tai apie 5,1 tūkst. asmenų ir šeimų mažiau negu 2014 m. Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, skaičius sumažėjo įsigaliojus Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo nuostatoms, nustatančioms, kad asmenys ir šeimos, laukiantys paramos būstui išsinuomoti, turtą ir pajamas privalo deklaruoti kasmet.

Ministerijos skaičiavimais, nustačius naują dydžio koeficientą ir įvertinus 2016 m. planuojamas skirti valstybės biudžeto specialiąsias tikslines dotacijas kompensacijoms mokėti, šia paramos forma galėtų pasinaudoti beveik 13,9 tūkst. asmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Valio

Ar Lietuva jau tapo pašalpinių rojumi? Dirbantiesiems - didžiuliai mokesčiai - tinginiams - pašalpos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS