Pabrango elektra, gamtinės dujos ir degalai: įvardijo priežastį | Diena.lt

PABRANGO ELEKTRA, GAMTINĖS DUJOS IR DEGALAI: ĮVARDIJO PRIEŽASTĮ

  • 21

Pirmadienio didmeninės elektros kaina – didžiausia šiemet. Ji viršijo 203 Eur/MWh. Tai didžiausia kaina šiais metais, viršijusi 200 Eur/MWh ribą pirmą kartą nuo gruodžio. Nors rugpjūčio pradžioje buvo matomas elektros kainų kritimas, bet nuo šio mėnesio vidurio elektros kainos auga, regionui susiduriant su rekordiniais karščiais. Be to, rugpjūčio viduryje pakilo visų energijos išteklių kainos: gamtinės dujos pabrango 8,6 proc., benzinas – 0,4 proc., dyzelinas – 1,5 proc., o didmeninės elektros kaina padidėjo 80,6 procento. Plačiau – LNK reportaže.

Apie tai plačiau papasakojo laikinoji Lietuvos energetikos agentūros vadovė Agnė Bagočiutė.

– Dėl kokių priežasčių kaina šoktelėjo taip stipriai?

– Nematėme tokio kainų šoktelėjimo nuo praeitų metų gruodžio. Nuo rugpjūčio mėnesio išaugus rekordiniams karščiams, augo ir elektros kaina. O dabar labiausiai tą kainą lėmė įvykiai Suomijoje. Suomijos Olkiluoto atominėj elektrinėje yra sustabdytas antrasis reaktorius. Šiuo metu jis taisomas. Tai automatiškai atsispindėjo mūsų regiono kainose. Be to, Suomijoje ir Estijoje jos netgi didesnės nei Lietuvoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kai Suomija baigs remontus, ar tikėtina, kad grįšime prie įprastų kainų?

– Tie svyravimai išliks. Rudens laikotarpiu tradiciškai kainos būna aukštesnės. Taip bus ir šiemet. Dabartinis kainų augimas yra toks momentinis.

– Gal žinote, kiek tas remontas truks?

– Pagal mūsų turimą informaciją, remontas turėtų trukti iki rugpjūčio 28 dienos. Užtruks šiek tiek, kol vėl pasileis ir sugrįš į normalias vėžes. Tikimės, kad rugsėjo pradžioje veiks pilnu pajėgumu.

– Kurioms šalims šis remontas išbrangino elektrą?

– Šiaurės regionui. Tai palietė Švediją, Suomiją, Estiją, kiek mažiau Latviją ir Lietuvą.

Tai automatiškai atsispindėjo mūsų regiono kainose.

– Ar saulės elektrinės, vėjo jėgainės nekompensuos tos elektros, kurios netekome, uždarius Suomijos reaktorių?

– Vietinė generacija šiuo metu Lietuvoje yra pakankamai didelė. Tačiau dabar labai sumažėjusi vėjo generacija, tad vien saulės elektrinės negali atpirkti to.

– Ar yra koks kelias Lietuvai apsisaugoti nuo tokių svyravimų ir išsaugoti vartotojams įperkamą elektros kainą?

– Buvo daug kalbama apie vėjo parko Baltijos jūroje vystymą. Tai tikrai prisidėtų prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės ir saugumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

dėkokite burokevičiukui AUŠTREVIČIUI,

jog jo parazitibe iniciatyva buvo uždaryta techniškai tvarkinga IGNALINOS AE, tai patvirtina tatenos išvados..--visa tai rodo jog konservat KGB-tai nuo pat valstybingumo atkūrimo naikino viską , kas yra reikalinga gyvenimo GEROVĖS kūrimui

Išvada

Bauduvos respublikoje nieko naujo. Nuo ubagų vel plėš paskutines kelnes. Chocholams reikia pinigų karui, ta žiurkė zelenskis laksto ,kaulydamas jų , po visą Geiropą....

Kn

Juk Lietuva negali gyventi ant savo šiknos nuo kažko turi priklausyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS