Pabrango gyvenimas bendrabučiuose: kai kur teks mokėti beveik 100 eurų daugiau nei pernai | Diena.lt

PABRANGO GYVENIMAS BENDRABUČIUOSE: KAI KUR TEKS MOKĖTI BEVEIK 100 EURŲ DAUGIAU NEI PERNAI

  • 1

Didmiesčių aukštosios mokyklos ir šiais metais didina bendrabučių kainas. Vienur nuomos kaina padidės apie 15 eurų, tačiau kai kurių universitetų bendrabučių kambario nuoma nuo rugpjūčio jaunuoliams atsieis ir beveik 100 eurų daugiau nei pernai. Apie tai LNK žurnalistai kalbino universitetų atstovus.

Kambarių nuomos kainas kelia dauguma didmiesčių aukštųjų mokyklų. Štai seniausio šalies universiteto bendrabučiuose kainos šiais metais sieks nuo 55 iki 240 eurų per mėnesį. Praeitais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai už nuomą mokėjo nuo 44 iki 174 eurų.

„Triviečiame bendrabučio kambaryje studentas už vietą moka 55 eurus. Tai tikrai nedidelė kaina, mūsų nuomone“, – teigė VU universiteto kancleris Raimundas Balčiūnaitis.

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) savo studentams taip pat pakėlė kainas. Čia jos kils apie 15 eurų. Dviviečiame renovuotame kambaryje gyvenantys jaunuoliai mokės 75 eurus per mėnesį, jei norės gyventi po vieną – kaina sieks 90 eurų.

„Nors bendrabučio kainos svyruoja nuo 70 iki 200–300 eurų, bet pigiausios vietos bendrabučiuose irgi nėra begalinės, jos vis tiek yra užpildomos greičiausiai ir tada lieka brangesni kambariai“, – sakė Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Vaitiekūnas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai, priklausomai nuo kambario tipo, mokės nuo 72 iki 248 eurų. Praėjusiais metais kainos svyravo nuo 60 iki 153 eurų.

„Bendrabučio kainas KTU pakėlė dar metų pradžioje, prieš tai kainų nekėlėme ketverius–penkerius metus, o priežastis to yra paprasta – brangstantys patarnavimai ir infliacija“, – tokį sprendimą grindė KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

Tiesa, nuomos kainas kelia ne visos aukštosios mokyklos.

„Mes nekėlėme kainų. Nei pernai, nei šiemet nedidėjo visiškai. Taip mylime studentus“, – šypsojosi Vilniaus kolegijos bendrabučių valdytojas Virgilijus Varatinskas.

Bendrabutis yra viena iš alternatyvų jaunuoliams, kurie negali sau leisti vien už būsto nuomą mokėti pusę tūkstančio eurų per mėnesį.

„Mes tikrai žiūrime lanksčiai, na, jei studentas susiduria su kažkokiais finansiniais sunkumais, tai visada su juo kalbamės ir galime išdėlioti tą mokėjimą“, – tikino KTU atstovas žiniasklaidai.

Praėjusiais metais dėl smarkiai išaugusių komunalinių paslaugų kainų didžioji dalis Lietuvos aukštųjų mokyklų bendrabučio kainas kėlė 10 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

musu seimas nori padaryti mus benamiais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS