Pabrango statybų užbaigimo dokumentai: kas labiausiai pajus pakilusias kainas? | Diena.lt

PABRANGO STATYBŲ UŽBAIGIMO DOKUMENTAI: KAS LABIAUSIAI PAJUS PAKILUSIAS KAINAS?

  • 5

Tai, kad statybos brangsta, kalbama jau ne pirmus metus. Bet dabar jas brangina ne medžiagos, o popierizmas. Pasikeitus valstybės rinkliavų dydžiams, kai kurių dokumentų išdavimas pabrango kelis kartus.

Pavyzdžiui, statybos užbaigimo aktai, kuriuos išduoda Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, pabrango net keturis kartus: nuo 212 eurų iki beveik 900 eurų, praneša LNK.

Kas labiausiai pajus šį pabrangimą ir ar pabrangus paslaugoms pagreitės dokumentų išdavimas, komentavo statybininkų asociacijos direktoriaus Dalius Gedvilas.

– Kodėl taip drastiškai reikėjo kelti paslaugų kainas?

– Dokumentai nepabrango, pabrango paslauga. Kadangi yra pasikeitęs teisinis reguliavimas, statinio pripažinimas tinkamu naudoti iš dalies perleistas privačiam ekspertų korpusui. Anksčiau pabaigus statybą, reikėdavo kreiptis į leidimą išdavusią instituciją dėl statinio pripažinimo tinkamu naudoti. O dabar tą darbą atlieka privatūs ekspertai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Jie dirba rinkos sąlygomis. Akivaizdu, kad valstybinės institucijos neturi tiek darbuotojų, kiek jiems reikėtų, pastoviai matome darbo skelbimus. Manau, buvo logiškas sprendimas perleisti dalį viešų paslaugų privačiam sektoriui ir tai sąlygojo kainų augimą. Tačiau tos kainos pakilusios pagerins ir paslaugos kokybę. Mes turime kaimynus Skandinavus, iš kurių gerąją praktiką atnešame į Lietuvą.

Lietuvos statybininkai labai daug darbų atlieka Skandinavijos valstybėse. Matome, kad ten ne tik statinio pabaigimo procedūra yra perduota privačiam sektoriui, bet ir statybų išleidimo funkcija. Kokybė pagerėjo, nėra jokių eilių, viskas vyksta daug operatyviau.

– Dabar statytojai juokauja, kad pastatyti namą vidutiniškai stato per 9 mėn. Tai kiek reikia laukti to leidimo?

– Ypač Vilniuje yra didelė problema, kadangi sostinėje statoma daugiausiai įvairių statinių, čia laukti reikia nemažai. Statybos leidimo išdavimas nėra skaitmenizuotas. Mes pavasarį turėjome renginį apie skaitmeninę statybą. Ten buvome pakvietę svečių iš Suomijos, Olandijos. Ir aiškinomės, kaip galima greičiau išduoti statybos leidimą. Vienas iš svečių pateikė pavyzdį, kad jis išduoda statybos leidimus dvylikai savivaldybių. Pas mus tai kelia dar nuostabą.

– Kiek Lietuvoje užtrunka ir kiek Skandinavijoje gauti statybos leidimą?

– Suomijoje išdavimo procesas kažkur tris kartus trumpesnis negu pas mus.

– Kaip dėl atsakomybės? Girdime atvejų, kad būna statybos, kurios vėliau pripažįstamos nelegaliomis, liepia nugriauti, aiškinamasi, kas išdavė leidimą, savininkai reikalauja atsakomybės.

– Matome ne vieną atvejį, kai net pabaigus statyboms, ateina sprendimas, kad statinys pastatytas nelegaliai, reikia griauti. Tada mes, visi piliečiai, kurie mokame mokesčius, iš mūsų visų kišenės sumokama. Viena iš akreditacijos sąlygų yra civilinės atsakomybės draudimas.

– Kas labiausiai pajus šį kainų brangimą?

– Individualių namų statytojai. Visi kiti nepajus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kainas pakilusias

labiausiai pajus ubagas , kuriam ir taip sunku galą su galu negali sujungti. Viską reikia atiduoti mokesčių rinkėjams , nė daržinės pasistatyti nebeleidžia be nuostolių žmogui > Bjauru. Tie brangintojai tegul nustoja siurbti gyventojų kraują ...

faktas tas

kas valstybei nuostolinga privačiam sexpertui atneš milijonus.

Stebėtojas

Ekspertai reikalingi tam, kad viską patikrintų...pvz. dažnai skaitome skundus, kad nusipirkus namą ar butą name paaiškėja, kad nėra lauko kanalizacijos, ar po lietaus užlieja rūsius ar balkonus ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS