Pajūrio verslininkams – mokesčių inspektorių įspėjimas | Diena.lt

PAJŪRIO VERSLININKAMS – MOKESČIŲ INSPEKTORIŲ ĮSPĖJIMAS

Įsibėgėjant vasaros sezonui, susiimti raginami apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiantys verslininkai. Anot Valstybinės mokesčių inspekcijos, paskutinės birželio dienos – vienintelė galimybė susimokėti "pamirštus" mokesčius, išvengiant delspinigių ir baudų.

Vykdys griežtesnę kontrolę

Pajūryje veikiančioms viešojo maitinimo įstaigoms – išskirtinis Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos dėmesys.

Iki liepos 1-osios įmonės, ypač tos, kurios sulaukė pranešimų dėl įtarimą sukėlusių veiklos rezultatų, skatinamos atidžiai įvertinti praeities laikotarpius ir sumokėti mokesčius be jokių sankcijų.

Kitu atveju teks aiškintis inspektoriams dėl nelogiškai žemo pardavimų ir pirkimų santykio.

Kaip teigė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Audrius Morkūnas, po nurodyto termino "užmaršių" verslininkų lauks baudos ir delspinigiai.

Jeigu inspektoriai iš įmonių vadovų neišgirs objektyvių priežasčių dėl smarkiai sumažėjusių mokesčių, bus vykdoma griežta kontrolė.

"Apie įtariamą neskaidrią veiklą perspėja PVM atotrūkis, nelogiškai žemas, palyginti su kitų įmonių, pardavimų ir pirkimų santykis. Kita vertus, kai įmonės mokamas PVM yra gerokai mažesnis nei kitų panašią veiklą vykdančių įmonių ir to negalima paaiškinti objektyviomis priežastimis, taip pat kyla pagrįstų klausimų, ar įmonė tinkamai deklaruoja mokesčius", – kalbėjo A.Morkūnas.

Viršininko žodžiais, praėjusių metų patirtis rodo, kad iš dešimties įmonių, kurioms buvo taikytos poveikio priemonės, septynios savo elgseną pataisė (pardavimų pirkimų santykis viršijo toleruotiną).

"Likusios trys įmonės iš dešimties, manome, iki liepos pradžios sumokės tuos pamirštus mokesčius. Priešingu atveju sulauks mokesčių inspekcijos kontrolės", – nurodė viršininkas.

Lankysis ir namuose

Pasak A.Morkūno, pagrindinis Valstybinės mokesčių inspekcijos uždavinys – kad įmonių finansinė atskaitomybė atspindėtų realią situaciją, ir visi verslininkai rinkoje konkuruotų sąžiningai.

"Turėdami pretenzijų, einame ne tik į įmones, bet tikriname pačių savininkų turtą, pajamas, aiškinamės, iš ko jie gyvena. Nes yra buvę tokių atvejų, kai į įmonę įnešamos didelės sumos, po 200–400 tūkst. eurų paskolų, kurios neatidirbamos ir savininkams neatiduodamos, o patys važinėja prabangiomis mašinomis. Kitaip tariant, verčiasi ne pagal pajamas. Tam teikiame ypatingą dėmesį ir taikome griežtas kontrolės priemones", – tikino A.Morkūnas.

Nors verslininkų manipuliacijų ir pažeidimų netrūksta, pastebimas ir mokesčių mokėtojų sąmoningumo didėjimas.

Pernai Valstybinės mokesčių inspekcijos prižiūrimos įmonės į biudžetą sumokėjo 6,2 mln. eurų mokesčių daugiau nei 2017-aisiais, o viso viešojo maitinimo sektoriaus įmonių sumokėti mokesčiai padidėjo 15,1 mln. eurų suma.

"Valstybinės mokesčių inspekcijos kontroliuotos viešojo maitinimo įmonės gerokai kilstelėjo deklaruotų PVM apmokestinamų pardavimų rodiklius, nors pirkimų iš esmės nedidino. Tai požymis, jog įmonės įsiklauso į perspėjimus ir skaidrina savo veiklą. Šiuo metu stebima tendencija, jog, sulaukusios inspekcijos klausimų, pasitaiso didžioji dauguma įmonių – septynios iš dešimties", – apibendrino A.Morkūnas.

Sulaukė 746 prašymų

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Vida Okuličienė skaičiavo, kad nuo metų pradžios jau gauti 746 prašymai, tarp jų – ir viešojo maitinimo veiklą vykdančių mokesčių mokėtojų, sudaryti savanoriškai deklaruotų anksčiau pamirštų mokesčių periodinių mokėjimų grafikus beveik 5,9 mln. eurų sumai.

Vien per pastarąją savaitę gauti 49 tokie prašymai 480 tūkst. eurų sumai.

Valstybinė mokesčių inspekcija prižiūri ir privataus apgyvendinimo paslaugų sektorių.

Pastebima, kad Klaipėdos ir Palangos gyventojų deklaruotos nekilnojamojo turto nuomos pajamos už praėjusius metus, palyginti su 2017-aisiais, padidėjo 17 proc., o Neringos savivaldybės – net 35 proc.

Esą daugėja pajūrio gyventojų, nuomojančių būstą įvairiomis veiklos formomis. Šiuo metu tokių yra per 7 tūkst.

"Visų pirma patys paslaugos teikėjai tampa sąmoningesni, nori deklaruoti savo uždirbtas pajamas ir nuo jų susimokėti mokesčius. Sykiu ir paslaugų gavėjai – klientai, nuomojantys patalpas, taip pat nori apsigyventi pas sąžiningą nuomotoją. Sulaukiame nemažai pranešimų apie pastebėtus pažeidimus, pernai sureagavome į daugiau nei šimtą gautų skundų", – sakė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai vasarą akyliau stebės atrakcionų ir kitų pramogų veiklą, paspirtukų, dviračių nuomą, lankys naujų statybų teritorijas nuo Palangos iki Šventosios.

Pajūryje veiklą pradeda ir mobilūs konsultantai, budėsiantys kas antrą ketvirtadienį Palangoje prie jūros tilto, Šventojoje, Klaipėdos senamiestyje ir Nidos uostelyje.

GALERIJA

  • Audrius Morkūnas
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

,,Ale kokie

blogi metai, kokie blogi metai, dar tokių nebuvo.." Ir taip kasmet. ___Ar ne taip ponai pajūrio verslininkai?

nu nu nu

VMI dabar grūmoja piršteliu, bet kai Rada Matulevičienė HBH metų metus nemokėjo mokesčių ir tai buvo vieša paslaptis tai kažkodėl jokių priemonių nesiėmė.... Griūk negyvas :D

Ha ha

Palangos verslininkų dar niekas niekadanerasutramdes. Tai tarakonų lizdas kuris nebijo nieko. Pagaus gal 0.1 proc. Ryt tas pats. Čia kaip prostitucija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS