Parlamentarai atmetė siūlymą dėl tryliktosios pensijos mokėjimo | Diena.lt

PARLAMENTARAI ATMETĖ SIŪLYMĄ DĖL TRYLIKTOSIOS PENSIJOS MOKĖJIMO

Seimas nesvarstys „valstiečių“ siūlymo kasmet pensininkams mokėti vadinamąją tryliktąją pensiją.

Už Periodinės pensijos išmokos įstatymo projektą ketvirtadienį balsavo 32 Seimo nariai, prieš buvo 29, aštuoniolika susilaikė. 

Ilgalaikis sprendimas yra indeksuoti pačius pensijų dydžius, o ne versti žmones visus metus kaip Kalėdų stebuklo laukti dar kažkokio trylikto mokėjimo.

Ši išmoka, kuri vadinama tryliktąją pensija, būtų skirta asmenims, kurių pajamos yra mažesnės už vidutinę socialinio draudimo senatvės pensiją ir kurių pajamos didėja mažiausiai net ir gaunant kompensacijas.

Kritiškai šią idėją įvertino premjerė Ingrida Šimonytė.

„Ilgalaikis sprendimas yra indeksuoti pačius pensijų dydžius, o ne versti žmones visus metus kaip Kalėdų stebuklo laukti dar kažkokio trylikto mokėjimo. Kai keitėme pensijų skaičiavimo formulę tam, kad mažiausios pensijos būtų pakeltos gerokai labiau, kad tos grindys būtų gerokai padidintos, buvo labai daug kritikos, bet Seimas vis dėlto priėmė, tai labai gerai. Tiems žmonėms, kurie neprikaupė pakankamo stažo, pensijos padidėjo labiau negu būtų padidėjusios dėl  indeksavimo“, – Seimo posėdyje sakė Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

Premjerė domėjosi, iš kur valstybės biudžete atsirastų pinigų šitoms išmokoms mokėti? Atsakydama į tai, kad R. Šalaševičiūtė sakė, kad tai priklausytų nuo Vyriausybės valios.

„Manau, kad Vyriausybės – dabartinė,  kaip ir anksčiau buvusios, jeigu pripažindavo, kad to reikia, lėšų surasdavo“, – pastebėjo R. Šalaševičiūtė.

Nepritarti projektui kvietė Seimo Socialinių reikalų  ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

„Kryptis yra, matyt, ne didinti išmokų įvairovės, komplikuojant sistemą ir administravimą. Manau, kad tvariau yra orientuotis į periodines išmokas, tvirtas, indeksuojamas pensijas, sparčiau indeksuojamas pensijas, o ne smulkintis, trupinti  gerovės pamėtymus vienkartinėmis atskiromis progomis“, – sakė M. Lingė.

Projekto autorė siūlė, kad  visiems socialinio draudimo senatvės pensijos gavėjams kartą per metus būtų išmokamas vienkartinis senatvės pensijos bendrosios dalies dydis. Šalpos senatvės pensijos gavėjams kartą per metus būtų išmokama šalpos senatvės pensijos dydžio išmoka. Ši išmoka būtų išmokama einamųjų metų lapkričio mėnesį iki 20 d.

Pasak „valstiečių“, ši data pasirenkama dėl to, kad, prasidėjus šildymo sezonui ir artėjant vienai iš svarbiausių metų švenčių – Šv. Kalėdoms, gyventojų išlaidos įprastai didėja.

Projekto autorių duomenimis, vienkartinės išmokos (tryliktosios ir keturioliktosios pensijos) yra mokamos Italijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Vengrijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Už pensininkus

Valstybė yra stipri tiek, kiek stipri jos silpnoji grandis

As

Dar vaistams PVM padidinkit iki 23, o viešbutyje edantiems pamazinkit iki 7. Ir bus balansas. Vieni alkani , kiti sotūs.

asas

lgbt konservai niekada nebuvo eilinio piliecio pusej
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS