Pasikeitė išvežamos augalinės kilmės produkcijos kiekiai | Diena.lt

PASIKEITĖ IŠVEŽAMOS AUGALINĖS KILMĖS PRODUKCIJOS KIEKIAI

  • 0

2015 m. pirmojo pusmečio Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) augalinės kilmės produkcijos eksporto ir reeksporto ataskaitoje ryškiausi pasikeitimai matomi išvežamų šviežių daržovių bei vaisių kiekiuose, lyginant su 2014-aisiais.

„Šių metų sausio – birželio mėnesiais krito šviežių daržovių reeksportas, o vaisių ir skintų gėlių išvežimo kiekiai padidėjo. Tačiau vertinant olandiškos kilmės skintų gėlių importo ribojimą bei uždraustos produkcijos naikinimo įteisinimą Rusijos Federacijoje, antrame šių metų pusmetyje skaičiai gali mažėti“, - sako Augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas.

Augalininkystės tarnybos duomenimis, dėl Rusijos Federacijos embargo gerokai sumažėjo išvežamų šviežių daržovių. Sausio – birželio mėnesiais išvežta 74 tūkst. tonų – tai per 70 tūkst. tonų mažiau nei pernai.

Nors į Rusijos Federaciją išvežamų šviežių vaisių kiekis taip pat sumažėjo, tačiau tai nepadarė neigiamos įtakos bendram rodikliui – išvežamos produkcijos pirmąjį 2014 m. pusmetį buvo apie 201 tūkst. tonų, šiais metais beveik 265 tūkst. tonų daugiau nei pernai – iš viso per pirmus 6 mėnesius eksportuota per 465 tūkst. tonų šviežių vaisių. Pažymėtina ir tai, kad pasikeitė šviežių vaisių ir daržovių išvežimo kryptys. Anksčiau švieži vaisiai ir daržovės buvo tiesiogiai gabenami į Rusijos Federaciją, o šiuo metu minėta produkcija eksportuojama arba reeksportuojama į kitas valstybes.

Teigiamas ir skintų gėlių eksporto augimas – 2015 m. pirmąjį pusmetį išvežta per 289 mln. vienetų gėlių, pernai – apie 261 mln. Atsižvelgiant į susidariusią situaciją dėl Rusijos Federacijos sprendimo apriboti olandiškų gėlių importą, šios produkcijos eksporto ir reeksporto apimtys gali keistis. Pažymėtina, jog šiais metais olandiškos kilmės skintų gėlių eksportas iš Lietuvos į Rusijos Federaciją siekė 128 mln. vienetų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS