Paskelbė, kokios investicijos Lietuvoje pelningiausios | Diena.lt

PASKELBĖ, KOKIOS INVESTICIJOS LIETUVOJE PELNINGIAUSIOS

Pirmą kartą suskaičiuota, į ką investuoti Lietuvoje pastaruosius du dešimtmečius apsimokėjo labiausiai.

Nors pinigai pinigų uždirbo visose turto klasėse, labiausiai, anot turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“, nuo 1996-ųjų iki dabar praturtėjo tie, kas investavo į būsto pirkimą nuomai ir į įmonių akcijas. Būstas nuomai davė beveik 15 proc. grąžą. Akcijos – beveik 9 proc.

Mažiausiai per 20 metų uždirbo tie, kas pinigus laikė indėliuose, o tokio turto tarp viso sukaupto – dauguma – net apie 70 proc. Anot ekspertų, indėlius net sunku pavadinti investicija, tai labiau tiesiog saugus pinigų atsidėjimas.

Dešimtmečio investavimo rezultatai – kitokie. 2006-2015 m. rinkų situaciją pakoregavus krizei, per kurią atpigo ir nekilnojamasis turtas, ir akcijos, daugiausiai praturtėjo tie, kas investavo į ilgalaikes obligacijas. Bendra vidutinė investicijų grąža per 10 metų – beveik 5 proc., per 20 metų – beveik 10,5 proc.

Ekspertai, matydami gyventojų įprotį investuoti į būstą, sako, kad ateity iš jo uždirbti dviženkles grąžas vargiai bus įmanoma ir lems tą pirmiausia demografinė padėtis – Lietuvoje mažėja žmonių.

„Lietuvos investicijų indeksą sudaro keturi komponentai. Tai yra indėliai, ilgalaikės Lietuvos obligacijos, akcijos ir NT nuomai. Jeigu prieš 20 metų buvo investuojama 1000 eurų, lygiomis į keturias šias turto klases, tai būtų uždirbta 7500 eurų. Na, tai išaugimas – apie 7,5 karto. Tai vidutiniškai daugiau negu 10 proc. per metus. Tai iš tiesų įspūdinga grąža ir tikrai lenkianti infliaciją“, – sakė „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo departamento direktorius Vaidotas Rūkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS