Patvirtinta nauja prisijungimo prie elektros tinklų tvarka: ką svarbu žinoti? | Diena.lt

PATVIRTINTA NAUJA PRISIJUNGIMO PRIE ELEKTROS TINKLŲ TVARKA: KĄ SVARBU ŽINOTI?

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtinta nauja vartotojų prijungimo prie elektros tinklų tvarka.

Kaip praneša Energetikos ministerija, naujoji tvarka leis paprasčiau prijungti vartotojų elektros įrenginius prie elektros tinklų bei, kaip teigiama, paskatins vartotojus atsakingiau vertinti savo poreikius prijungti savo statinius prie elektros tinklų.

„Tai savo ruožtu sumažins elektros skirstomųjų tinklų operatorių išlaidas nenaudojamos infrastruktūros įrengimui, dėl ko mažės elektros tinklų išlaikymo ir eksploatacijos kaštai, kuriuos galiausiai apmoka visi elektros energijos vartotojai“, – teigiama pranešime.

Vienas iš pakeitimų, kuris įsigalios šių metų rugpjūčio 1-ąją, anot ministerijos, numato, kad vartotojas, planuojantis savo elektros įrenginius prijungti prie elektros tinkų, kartu su paraiška tinklų operatoriui turės pateikti ir vartotojo objekto statybą leidžiantį dokumentą.

Jei naujasis vartotojas tokio leidimo neturės, jis galės sudaryti prijungimo paslaugos sutartį su tinklų operatoriumi, kuris pradės elektros tinklų projektavimo darbus. Naujasis vartotojas bus įpareigotas per 12 mėnesių nuo tinklų projekto parengimo pateikti objekto statybą leidžiantį dokumentą. Priešingu atveju tinklų operatorius turės teisę nutraukti minėtą sutartį, o vartotojas operatoriui turės atlyginti patirtas elektros tinklų projektavimo išlaidas.

Iki šiol, kaip nurodoma pranešime, galiojusi tvarka nenumatė aiškių terminų, per kuriuos turi būti pateikti minėti leidimai bei nedetalizavo pasekmių, kai tokie dokumentai nėra pateikiami.

Kitas pakeitimas numato, kad nuo 2020 metų pradžios buitinis vartotojas per 90 dienų, kai skirstomųjų tinklų operatorius įrengs savo tinklus, turės pateikti dokumentus, įrodančius, kad vartotojo elektros įrenginiai įrengti tinkamai. Priešingu atveju vartotojas turės dengti įrengtos, bet nenaudojamos elektros energetikos infrastruktūros išlaikymo sąnaudas.

Šiuo pokyčiu, anot ministerijos, siekiama užtikrinti, kad įrengtos ir nenaudojamos elektros energetikos infrastruktūros išlaikymo sąnaudos būtų padengiamos šią paslaugą gavusio, bet elektros energijos nevartojančio buitinio vartotojo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS