Penktadalis statybų bendrovių – ant bankroto slenksčio: skolų suma siekia 90 mln. eurų | Diena.lt

PENKTADALIS STATYBŲ BENDROVIŲ – ANT BANKROTO SLENKSČIO: SKOLŲ SUMA SIEKIA 90 MLN. EURŲ

  • 17

Trečdalis statybų įmonių gali vėluoti atsiskaityti ne tik su savo darbuotojais, bet ir sumokėti partneriams, paskolų įmokas ar net komunalinius mokesčius, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo ekonomistė Jekaterina Rojaka.

– Kokia situacija statybų sektoriuje?

– Tai didelis sektorius, jame darbuojasi daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Šis sektorius apima 19 tūkst. įmonių. Matome, kad dažnėja neatsiskaitymas ir auga bankroto tikimybė. Smulkiausios įmonės patiria finansinių sunkumų. Yra didelės palūkanų normos, mažėja paklausa iš gyventojų. Šiandien įpirkti būstą yra ganėtinai sudėtinga dėl aukštos infliacijos ir didelių palūkanų normų. Tuo labiau, kad statybų sektorius labai tampriai priklauso ir nuo finansavimo. 11,5 tūkst. statybų įmonių yra prasiskolinusios. Visa skolų suma siekia 90 mln. eurų. Vidutinė skolos suma šiuo momentu yra 7,8 tūkst. eurų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galima prognozuoti, kaip bus toliau šioms bendrovėms?

– Dažniausiai ne visos bendrovės, kurios susiduria su finansiniais sunkumais, suranda tam tikrų išeičių, bet ir ne visos bankrutuoja. Matome tendencijas, kad nekilnojamojo turto pasiūla kitiems metams bus apribota. Didžiausia užsakymų dalis ateitų iš valstybinio sektoriaus. Smulkiausios įmonės, kurios koncentravosi į gyvenamąją statybą, tikėtina, kad ir kitais metais patirs finansinių sunkumų ir gali priartėti prie bankroto ribos. Šiandien statybininkų sąnaudos auga, nepaisant to, kad medžiagų kainos krenta. Visame pasaulyje infliacija slūgsta. Tokių medžiagų kaip metalai, konstrukcijos, kainos palengva mažėja. Tačiau statybininkų sąnaudos, darbo užmokesčio augimas statybų sektoriuje yra spartus.

Šiandien įpirkti būstą yra ganėtinai sudėtinga dėl aukštos infliacijos ir didelių palūkanų normų.

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas papasakojo, kokios nuotaikos jaučiamos statybų sektoriuje.

„Lietuvos statybininkų asociacija vienija stipresnes, legaliai dirbančias, mokesčius mokančias įmones. Mes stebime situaciją. Reikia pasakyti, kad Lietuvos statybininkai iki šių metų galo dar turi nemažai darbo užsakymų, tad reikalai juda. Bet yra daug nerimo dėl kitų metų. Kaimyninėse rinkose, Skandinavijoje, centrinėje Europoje statybų rinkos traukiasi. Bankinės palūkanos stabdo paskolų paėmimą, žmonių investavimą į būstus. Tai akivaizdžiai atsispindi projektavimo paslaugų pirkimuose. Statybos leidimų išduodama mažiau, projektuojama mažiau. Nemanome, kad šiais metais bus kažkoks statybos įmonių griuvimas, bet kitais metais gali visko būti. Viskas priklauso ne tik nuo statybininkų, ne tik nuo Europos, bet priklauso ir nuo mūsų valstybės investicinės politikos. Jei bus investuojama į infrastruktūros atnaujinimą, į kelių remontus, į elektros tinklų infrastruktūros stiprinimą, tai statybininkai turės darbo“, – sakė D. Gedvilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Versija 2.0

Parduos namus Ispanijoj sumokes skolas

2022 metais

Didelis procentas bankrutavusių uab,ų buvo tų,kurie per pandeminį gavo milžiniškas sumas-išmelžė ir eina prie kitos,,karvės,,

To na

Eina tos žaliavos kaip ėjo,tik tipo iš Malaizijos ar Indonezijos-popieriai suvaikšto ir viskas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS