Pernai prekybos tinklai gavo 4,7 mlrd. eurų pajamų ir uždirbo beveik 159 mln. eurų pelno | Diena.lt

PERNAI PREKYBOS TINKLAI GAVO 4,7 MLRD. EURŲ PAJAMŲ IR UŽDIRBO BEVEIK 159 MLN. EURŲ PELNO

  • 2

Penki didieji prekybos tinklai pernai bendrai gavo 4,7 mlrd. eurų pajamų ir uždirbo 158,9 mln. eurų pelno, pirmadienį rašo portalas „Delfi“.

Pardavimų pajamos, palyginus su ankstesniais metais, augo visuose tinkluose (7-22 proc.), keturi tinklai augino pelnus (4,5-32 proc.), tik  „Rimi Lietuva“ iš jų dirbo nuostolingai.

Vis dėlto ekonomistas pažymi, kad realios apyvartos ir pelnai – visai kitokie ir rodo, kad kainų augimas jiems neatnešė naudos. Priešingai – prekybininkai esą tapo infliacijos aukomis, ir tik vienas tinklas sėkmingai atlaikė sudėtingus praėjusius metus.

Vilniaus universiteto dėstytojas, ekonomistas Algirdas Bartkus sako, kad verslininkai daro klaidą – jie naudoja nominalius dydžius ir rezultatus skaičiuoja einamosiomis kainomis. Šie pelnai yra apskaičiuoti, naudojant einamąsias 2021 ir 2022 metų kainas.

Įvertinęs bendrą kainų lygį ekonomistas pateikė realius didžiųjų prekybos tinklų metinių (2022 metus lyginant su 2021 metais) rezultatus: „Maximos“ reali apyvarta smuko 5 proc., o pelnas sumažėjo 12 proc., „Iki“ atitinkamai – 4,1 proc. ir  11 proc., „Norfos“ – 2,8 proc. ir 8 proc. „Rimi“ apyvarta mažėjo 9,3 proc. Vienintelis tinklas, kurio reali apyvarta išaugo 2,4 proc., o pelnas – 11,5 proc. – „Lidl“.

Kaip nurodo ekonomistas, pernai „Maximoje“ vienas pirkėjų išleistas euras atnešė 4,5 cento grynojo pelno, „Iki“ – 1,1 cento, „Lidl“ – 5,7 cento, o „Norfoje“ – 2,3 cento.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

..

Gerai atrodo, 4,7milijardai pajamų, valstybės dalis 21% tai apie 814 milijonų, o verlui 159 milijonai. Nesitikėkit, kad valdžia mažins maistui PVM

Tai

O kiek dar sugeba nuslept pajamu , kapitalizmas ner veiksmo be pelno ir jo augimo , geda ir rasyt tokie grynieji pelnai ir auga o darbuotojams menkai moka reik ivest solidarumo mokesti kaip bankams moket uz apsauga i ginyba ,daug kur pelnai auga tik verkia ir nenori moket normaliu algu .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS