Pie­no ga­min­to­jams – papildoma vals­ty­bės pagalba dėl pandemijos | Diena.lt

PIE­NO GA­MIN­TO­JAMS – PAPILDOMA VALS­TY­BĖS PAGALBA DĖL PANDEMIJOS

  • 0

Kas­met ša­lies ūki­nin­kai su­lau­kia ke­lias de­šim­tis mi­li­jo­nų eu­rų siekiančios pa­ra­mos iš ES ir na­cio­na­li­nio biu­dže­to. Net­ru­kus pie­no gamintojų są­skai­tas pa­sieks šiek tiek per 19 mln. eu­rų vals­ty­bės pagalbos, ku­ri skir­ta kom­pen­suo­ti pa­ja­mų ne­tek­tis dėl ko­ro­na­vi­ru­so pandemijos. Vals­ty­bė ne pir­mą kar­tą pie­no ga­min­to­jams tie­sia pagalbos ran­ką. Dar va­sa­rą dėl pan­de­mi­jos ir ka­ran­ti­no su­kel­tų padarinių jiems iš­mo­kė­ta 18,5 mln. eu­rų.

Tiks­las – kom­pen­suo­ti pa­ja­mų ne­tek­tis

Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja in­for­muo­ja, kad pie­no ga­min­to­jai ne­tru­kus su­lauks papildomos vals­ty­bės pa­gal­bos – 19,2 mln. eu­rų. Ši su­ma tu­rė­tų bū­ti iš­mo­kė­ta rugsėjo pa­bai­go­je. Pa­pil­do­ma pa­gal­ba sie­kia­ma kom­pen­suo­ti birželio–rugpjūčio mė­ne­sių pa­ja­mų ne­tek­tis dėl ko­ro­na­vi­ru­so pande­mi­jos be­si­tę­sian­čio po­vei­kio.

Eu­ro­pos Ko­mi­si­ja, ku­riai bu­vo pa­teik­tas pra­šy­mas dėl papil­do­mos vals­ty­bės pagalbos pie­no ga­min­to­jams schemos pra­tę­si­mo, pri­ta­rė pa­gal­bos tei­ki­mo sąlygoms. Pa­ra­mą nu­ma­to­ma mo­kė­ti vi­siems pie­no ūkiams, ku­rie tu­rė­jo įregistruotų pie­ni­nių veis­lių kar­vių šių me­tų rug­sė­jo 1 d., ne­prik­lau­so­mai nuo ūkio dydžio. Pie­no ga­min­to­jai taip pat turi bū­ti re­gist­ruo­ti kaip val­dos val­dy­to­jai ar­ba par­tne­riai Že­mės ūkio ir kai­mo vers­lo re­gist­re ne vė­liau kaip iki šių me­tų rug­sė­jo 1 d.

Pa­raiš­kos jau pa­teik­tos

Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja at­krei­pia dė­me­sį: pie­no ga­min­to­jai, ku­rie jau bu­vo pateikę pa­raiš­kas bir­že­lio mė­ne­sį (11–30 d.) ar­ba sa­vi­val­dy­bėms rug­sė­jo mėnesį (4–11 d.), pa­pil­do­mai pa­raiš­kų teik­ti ne­pri­va­lė­jo. Jiems pa­ra­ma bus apskai­čiuo­ta įver­ti­nus duo­me­nis, esan­čius re­gist­ruo­se. Taip sie­kia­ma ma­žin­ti ad­mi­nist­ra­ci­nę naš­tą pie­no ga­min­to­jams ir sa­vi­val­dy­bių dar­buo­to­jams.

Š. m. rug­sė­jo 4–11 d. sa­vi­val­dy­bėms (se­niū­ni­joms) pa­raiš­kas tu­rė­jo pa­teik­ti tie pie­no ga­min­to­jai, ku­rių bir­že­lio 11–30 d. lai­ko­tar­piu pa­teik­to­je pa­raiš­ko­je nurody­ti duo­me­nys (są­skai­tos nu­me­ris, su­si­ju­sių įmo­nių duo­me­nys ar kt.) pasikei­tė ar­ba jei­gu pie­no ga­min­to­jas bir­že­lio 11–30 d. pa­raiš­kos ne­bu­vo pateikęs, ta­čiau šiuo me­tu ati­tin­ka nu­sta­ty­tus kri­te­ri­jus ir pa­gei­dau­ja gau­ti paramą.

Pa­gal­bos už pie­ni­nę kar­vę dy­dis bus nu­sta­ty­tas at­ski­ru že­mės ūkio mi­nist­ro įsaky­mu, ga­vus in­for­ma­ci­ją iš VĮ Že­mės ūkio in­for­ma­ci­jos ir kai­mo vers­lo cent­ro apie rem­ti­nų pie­ni­nių kar­vių skai­čių.

Jei­gu kil­tų klau­si­mų, pie­no ga­min­to­jams pa­ta­ria­ma kreip­tis į sa­vo sa­vi­val­dy­bės (se­niū­ni­jos) dar­buo­to­jus.

Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja ir smul­kius, ir stam­bius ūkius in­for­muo­ja, kad ši papildoma prie­mo­nė yra pir­mo­sios pa­gal­bos sche­mos pie­no ga­min­to­jams pratę­si­mas. Dėl pan­de­mi­jos su­kel­tų pa­da­ri­nių nu­ken­tė­jo tiek smul­kūs, tiek stam­būs ūkiai, to­dėl ir pa­ra­ma ski­ria­ma vi­siems. Lie­pos mė­ne­sį bu­vo kompensuo­ja­mos balandžio–gegužės mė­ne­sių pa­ja­mų ne­tek­tys. Pie­no gaminto­jams, šiuo lai­ko­tar­piu nu­ken­tė­ju­siems nuo ko­ro­na­vi­ru­so pan­de­mi­jos ir ka­ran­ti­no su­kel­tų pa­da­ri­nių, iš­mo­kė­ta 18,5 mln. eu­rų.

Pa­raiš­kas bu­vo pa­tei­kę dau­giau kaip 27 tūkst. pie­no ga­min­to­jų. Pa­gal­bos dy­dis sie­kė 77,80 eu­ro už šių me­tų bir­že­lio 1 d. Ūki­nių gy­vū­nų re­gist­re re­gist­ruo­tą pie­ni­nę kar­vę.

Iš ES – šie­met dau­giau

Pie­no ga­min­to­jų pa­ja­mas, ūkių ren­ta­bi­lu­mą pa­lai­ko ir kas­met iš Eu­ro­pos že­mės ūkio ga­ran­ti­jų fon­do lė­šų mo­ka­ma su­sie­to­ji pa­ra­ma už pie­ni­nes kar­ves. Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja in­for­muo­ja, kad šiais me­tais pa­ra­mai nu­ma­ty­ta 29,7 mln. eu­rų, ar­ba 2 mln. dau­giau ne­gu 2019 m. Šių me­tų pa­ra­mos dy­dis bus nu­sta­ty­tas žemės ūkio mi­nist­ro įsa­ky­mu dar šį mė­ne­sį – su­su­ma­vus duo­me­nis apie tinkamų pa­ra­mai gau­ti pie­no ga­min­to­jų ir jų ūkiuo­se lai­ko­mų kar­vių skai­čių. Susie­to­sios pa­ra­mos avan­sus ke­ti­na­ma mo­kė­ti nuo spa­lio vi­du­rio, o li­ku­si da­lis bus mo­ka­ma nuo gruo­džio 1 d. 2019 m. ši pa­ra­ma sie­kė be­veik 115 eu­rų už vie­ną kar­vę. Pa­ly­gin­ti su 2018 m., ji bu­vo di­des­nė be­veik 8 eu­rais. Praė­ju­sių me­tų pa­bai­go­je su­sie­to­sios pa­ra­mos su­lau­kė be­veik 24 tūkst. pie­no ga­min­to­jų už dau­giau kaip 240 tūkst. pie­ni­nių kar­vių.

Rei­ka­la­vi­mai pa­ra­mos ga­vė­jams Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja pri­me­na: su­sie­to­ji parama ski­ria­ma Že­mės ūkio ir kai­mo vers­lo re­gist­re re­gist­ruo­tiems val­dos valdy­to­jams, ku­rių var­du Ūki­nių gy­vū­nų re­gist­re praė­ju­sių me­tų ba­lan­džio 1 d.–einamųjų me­tų ko­vo 31 d. bu­vo re­gist­ruo­tos pie­ni­nės kar­vės. Pie­ni­nės kar­vės Ūki­nių gy­vū­nų re­gist­re tu­ri bū­ti įre­gist­ruo­tos (t.y. įves­ta pie­ni­nių kar­vių lai­ky­mo pra­džios ar­ba pir­mo ap­si­ver­šia­vi­mo da­ta) ne vė­liau kaip iki ei­na­mų­jų me­tų balan­džio 7 d.

Taip pat sie­kian­tie­ji pa­ra­mos pri­va­lo pa­tiek­ti rin­kai nu­sta­ty­tą pie­no kie­kį. Val­do­je val­dy­to­jo ir (ar) par­tne­rių var­du vi­du­ti­nis rin­kai pa­tiek­tas pie­no kie­kis iš vie­nos pie­ni­nės kar­vės 2019 m. ba­lan­džio 1 d.–2020 m. ko­vo 31 d. tu­ri bū­ti ne mažesnis kaip 500 kg.

Iš­mo­kos – už par­duo­tą pie­ną

Rugp­jū­čio vi­du­ry­je pie­no ga­min­to­jų są­skai­tas pa­sie­kė ir 2020 m. pe­rei­na­mo­jo lai­ko­tar­pio na­cio­na­li­nė pa­ra­ma už pie­ną: 12,3 mln. eu­rų iš­mo­kų – 13,75 eu­ro už at­skai­tos lai­ko­tar­piu par­duo­to pie­no to­ną – su­lau­kė be­veik 19 tūkst. pie­no gamin­to­jų.

Šie­met pa­grin­di­niai rei­ka­la­vi­mai at­sie­ta­jai na­cio­na­li­nei pa­ra­mai už 2020 m. gauti iš­li­ko to­kie pa­tys kaip ir 2019 m. Pa­ra­ma bu­vo mo­ka­ma tiems gamintojams, ku­rie 2006–2007 kvo­tos me­tais par­da­vė pie­ną ir 2007 m. ko­vo 31 d. tu­rė­jo nu­sta­ty­tą 2006–2007 kvo­tos me­tams pie­no ga­my­bos kvo­tą. Be to, preten­den­tai į na­cio­na­li­nę pa­ra­mą už pie­ną tu­rė­jo bū­ti įsi­re­gist­ra­vę val­dos valdy­to­jais ar­ba par­tne­riais Že­mės ūkio ir kai­mo vers­lo re­gist­re.

Val­dos, ku­rio­je pie­no ga­min­to­jas re­gist­ruo­tas val­dy­to­ju ar­ba par­tne­riu, valdytojas tu­rė­jo bū­ti 2020 m. dek­la­ra­vęs že­mės ūkio naud­me­nų ir pa­sė­lių plotus. Taip pat bu­vo tik­ri­na­ma, ar pie­no ga­min­to­jas 2020 m. sausio–birželio mė­ne­siais tu­rė­jo pie­ni­nių kar­vių, įre­gist­ruo­tų Ūki­nių gy­vū­nų re­gist­re.

Tiems pie­no ga­min­to­jams, ku­rie at­skai­tos lai­ko­tar­piu par­da­vė pie­ną, ta­čiau šių me­tų sausio–birželio mė­ne­siais pie­ni­nių kar­vių ne­tu­rė­jo, 2020 m. pa­ra­ma nemo­ka­ma.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS