Pieno ūkiams žada skirti 165 mln. eurų finansavimą | Diena.lt

PIENO ŪKIAMS ŽADA SKIRTI 165 MLN. EURŲ FINANSAVIMĄ

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) žada didinti finansavimą ir tiesiogines išmokas pieno ūkiams iki 165 mln. eurų.

Kaip rašo portalas lrytas.lt, tokį pažadą žemės ūkio atstovai, diskutuodami dėl žemės ūkio bei pieno sektoriaus strategijos, esą jau išgirdo iš ŽŪM viceministro Pauliaus Lukševičiaus.

Pasak ŽŪM Europos Sąjungos reikalų koordinavimo grupės vadovės Jurgitos Stakėnienės, bendrosios žemės ūkio politikos parama, įskaitant EURI lėšas, Lietuvai didėja apie 18 proc., tačiau kaimo plėtrai mažėja 15 proc.

Anot jos, prioritetiniu sektoriumi įvardijamas pienininkystės sektorius: preliminariais vertinimais, 2021-2027 m. vien pienininkystės sektorius galėtų tikėtis net iki 165 mln. eurų paramos investicijoms į gamybą, o tiesioginių išmokų susietosios paramos vokas kol kas nėra suplanuotas.

EURI – tai pildomos ES lėšos, skirtos ūkių tvarumui ir atsparumui, dėl COVID-19 pandemijos, didinti. Lėšos išmokomos ūkininkams pagal Lietuvos 2021-2022 m. kaimo plėtros programos principus.

Pasak Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos pirmininkės Renatos Vilimienės, ne nauji stogai ir nauji pastatai svarbiausi šeimos bei vidutiniams ūkiams, bet gerų veislių, pieningų galvijų bandos.

„Lietuvoje populiaru kalbėti apie plėtrą. Tačiau neabejoju, kad turint net ir tą patį karvių skaičių galima pasiekti daug geresnių rezultatų. Pirmiausia reikia gerinti bandos genetiką ir naudoti tinkamus, pritaikytus kombinuotuosius pašarus. Tad turėdamas 25-30 karvių žmogus gali išgyventi“, – portalui sakė R. Vilimienė.

„Griškabūdžio“ žemės ūkio bendrovės direktorius bei Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos vadovas Petras Puskunigis sako, kad yra daug ūkių, kuriems reikia investicijų tam, kad neterštų aplinkos – vadinamajam žalinimui.

„Mes gi savo bendrovėje tai padarėme per krizę, tikėdamiesi geresnių laikų – smarkiai sumažinome metano dujų išmetimą. Tai daroma ir tinkamai šeriant gyvulius, ir investavus į mėšlo saugyklas“, – sakė P. Puskunigis.

Anot jo, investicijos reikalingos ne tik naujų karvidžių statyboms – daugelyje bendrovių būtina rekonstruoti jau esamas, į kurias investuota prieš 15 metų, kai buvo palankus pienininkystei laikas, o dabar įdiegta įranga jau yra pasenusi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS