„Sodroje“ pinigų sparčiai daugėja, bet pensininkai skursta | Diena.lt

„SODROJE“ PINIGŲ SPARČIAI DAUGĖJA, BET PENSININKAI SKURSTA

  • 22

Iš visų dirbančiųjų „Sodra“ jau kelerius metus mokesčių surenka daugiau nei išmoka pensijų ar kitų išmokų. „Sodroje“ kaupiasi rezervas. „Sodra“ informavo, kad šiuo metu rezerve yra 2,5 mlrd. eurų. Pastaruosius trejus metus „Sodros“ rezervas kasmet pasipildo po 0,5 mlrd. eurų. „Sodros“ rezervas kaupiasi, nes algos didėja arba naujų darbuotojų atsiranda daugiau nei prognozuota, renkama daugiau mokesčių nei suplanuojama biudžete. Šių metų gale „Sodros“ rezerve tikimasi turėti jau 3 mlrd. eurus, praneša LNK.

„Sodros“ rezervas sąlyginai nėra didelis. Nors pats skaičius metų gale turėtų pasiekti 3 mlrd. eurų, tačiau tai nėra didelis skaičius lyginant su Lietuvos ekonomika“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, tikslas yra sukaupti tokį rezervą, kiek „Sodra“ išleidžia per metus. Dabar tai būtų 7 mlrd. Keliamas klausimas, ar teisinga būtų kone visus viršplaninius mokesčius skirti rezervui kaupti, užuot sparčiau didinus pensijas.

„Apie 40 proc. pensininkų skursta, vidutinė pensija yra žemiau skurdo ribos. Pensijos taip pat buvo didinamos panašiai kaip didėja algos, bet vis tiek nebuvo naudojamos visos lėšos. Tai būtų gerai pensijas didinti sparčiau“, – kalbėjo Vilniaus universiteto profesorius Romas Lazutka.

Vyriausybė aiškina, kad jau dabar valstybės biudžeto deficitas maksimalus leistinas. Jei dar „Sodros“ rezervo lėšos būtų naudojamos pensijoms kelti, valstybės deficitas jau peržengtų taisykles.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Valstybės skola metų pabaigoje turėtų pasiekti arti 30 mlrd. eurų. Su valstybės ekonomika tai dar nėra didelis skaičius, bet jeigu vienoj kišenėj mes matom, kad turėsim 30 mlrd. eurų valstybės skolos, o kitoj kišenėj turėsim 3 mlrd. eurų rezervo, tai nereiškia, kad mes turim galimybę išleisti tą rezervą“, – aiškino V. Šilinskas.

Ekonomistas R. Lazutka, socialdemokratas Algirdas Sysas sako dėl valdančiųjų priimto politinio sprendimo „Sodros“ rezervo arba pensininkų sąskaita balansuojama visos valstybės skola. Tiesa, A. Sysas sutinka, kad „Sodros“ rezervas vis dar mažesnis nei kitose šalyse ir kad rezervą turėti būtina, norint išvengti situacijų, kaip prieš kelioliką metų, kai nebebuvo iš ko mokėti pensijų.

Apie 40 proc. pensininkų skursta, vidutinė pensija yra žemiau skurdo ribos.

Prieš keliolika metų socialdemokratų vyriausybė artėjant rinkimams, bet ekonomistams jau perspėjant, kad artėja krizė, pakėlė pensijas. Ne tik „Sodra“ nebeturėjo jokio rezervo, visa valstybė paniro į skolas. To meto ekonomistai kritikavo. Pensijos pradėjo vėluoti, nebuvo iš ko mokėti. Tačiau A. Sysas vis tiek sako, kad kai „Sodra“ planuoja gauti šimtus milijonų eurų viršplaninių pajamų, reikėtų didesnę jų dalį skirt dabartinėms pensijoms.

„Pagal šitą įstatymą yra numatyta, kad net 75 proc. viršpelnio galima skirti pensijų didinimui. Labai gaila, kad dabartinė valdančioji dauguma šitam skiria labai mažai. Tik 2 proc. šiais metais padidinom individualią dalį. Skyrėm 47 mln. eurų, nors buvo sukaupta beveik 700 mln. eurų“, – sakė A. Sysas.

Finansų ministerija nurodė, kad „Sodroje“ sukauptas rezervas yra investuojamas. Maždaug 1 mlrd. eurų – į užsienio šalių vertybinius popierius, 0,5 mlrd. eurų – terminuotuose indėliuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Patarimas

Tai dar vienas įrodymas, kad iš šitos valstybės, kol įmanoma, reikia vogti. Nes kitaip ji vagia nuo tavęs.

Nuomonė

Atiduos Ukrainai arba karo reikalams, pamatysite. Pensininkai ant savo galingų pečių išneša šitą valstybę iš bet kokių bėdų.

Janina

Šitiek pinigu rezerve o konservatoriai 2009-2010 metais nueme uz kenksminguma ir iki šiol negrazina didzioji dalis jau pensininku ismire matyt nesiruošia niekada grazint
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS