Pirkiniai mokyklai: kaip neišleisti per daug | Diena.lt

PIRKINIAI MOKYKLAI: KAIP NEIŠLEISTI PER DAUG

  • 0

Artėjantys mokslo metai daugeliui tėvų kelia nerimo ir streso ir dėl būtinųjų išlaidų.  Uniformos, pratybos, kanceliarinės prekės – tik nedidelė dalis jų. Finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė pataria, kaip protingai suplanuoti pasiruošimo mokslo metams biudžetą.

Apsibrėžkite biudžetą

Mokyklinių prekių pasiūla rugpjūtį smarkiai išauga. Dėl prekių gausos gali būti sunku rinktis ir prisipirkti daugiau, negu reikia. Todėl žinoti, kas būtina, ir įvertinti savo finansines galimybes – itin svarbu. Nustatyta didžiausia suma, kurią galite išleisti vaiko pirkiniams, padės kritiškiau ir neskubant nuspręsti, ko jūsų vaikui iš tiesų reikia.

Jei nežinote, kaip suplanuoti biudžetą, iš anksto pasitikrinkite, kokios mokyklinių reikmenų kainos vyrauja rinkoje, ir paskaičiuokite, kiek kainuotų reikalingi daiktai, pagalvokite, ar galite tokią sumą išleisti. Gal turite pažįstamų, kurie jau leidžia vaikus į mokyklą, tad galite pasinaudoti ir jų gerąja patirtimi.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad kainos kasmet keičiasi. Remiantis vartotojų kainų pokyčiais, apskaičiuotais taikant vartotojų kainų indeksą, lyginant praėjusių metų birželio mėnesį su šių metų tuo pačiu laikotarpiu, nustatyta, kad raštinės ir piešimo reikmenų kainos augo daugiau negu dešimtadaliu (13,3 proc.), o knygų – 4,5 proc. Todėl atitinkamai dėliojant biudžetą svarbu į tai atsižvelgti.

Vis dėlto didžiausią dalį suplanuotos sumos teks skirti uniformai, pratybų sąsiuviniams ir kokybiškai kuprinei. Pirmiausia rekomenduojama atimti šias didžiausias išlaidas iš numatytos sumos ir tik tada žiūrėti, kiek liko kanceliarinėms prekėms.

Sigita Strockytė-Varnė / Asmeninio archyvo nuotr.

Susidarykite sąrašą

Kai kurios mokyklos padeda tėvams pateikdamos mokiniams reikalingų prekių sąrašus. Pasidomėkite – gal ir jūsų mokykla yra sudariusi tokį sąrašą. Jeigu ne, galbūt galite pasinaudoti kitos mokyklos pateiktu sąrašu. Turėdami reikalingų daiktų sąrašą ne tik nenukrypsite nuo suplanuoto biudžeto, bet ir neįsigysite per daug nereikalingų daiktų.

Savaime suprantama, kad pirmaklasiui reikės nupirkti daug naujų daiktų – nuo kanceliarinių priemonių iki uniformos. Tačiau, jei jūsų vaikas nebe pirmokas ar turi vyresnių brolių, sesių, pusbrolių, pagalvokite, kuriuos daiktus galite panaudoti. Galbūt praėjusiais metais brolio išaugti sportiniai bateliai vis dar kaip nauji, o sesės piešimo reikmenys – beveik nepanaudoti. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir būsite draugiški gamtai – mažiau pirkdami, mažiau jai kenkiame.

Nesusipirkite visko iš anksto

Nustatyta didžiausia suma, kurią galite išleisti vaiko pirkiniams, padės kritiškiau ir neskubant nuspręsti, ko jūsų vaikui iš tiesų reikia.

Nepaisant to, kad parduotuvės vilioja susipirkti viską dar iki mokslo metų pradžios, o matant tokią didelę pasiūlą sunku atsispirti, rekomenduojama iki mokslo metų pradžios nusipirkti tik būtiniausius daiktus: plunksnakotį, pieštuką, keletą sąsiuvinių.

Vėliau, rugsėjo pirmomis savaitėmis, prekybininkai, siekdami nesandėliuoti prekių, dažnai pasiūlo dar geresnes kainas, nei siūlė akcijų metu. Todėl pirmiausia patartina skirti pinigų uniformai įsigyti, o pratybų sąsiuvinius pirkti vėliau – geresne kaina.

Aprangai – mažiau išlaidų

Gera žinia, kai mokykloje vaikai dėvi uniformą: darbo dienomis drabužių vaikui reikės kur kas mažiau, negu buvo reikalinga lankant darželį. Jei dėvėti uniformą mokykla nereikalauja, vis vien rekomenduojame ją lyg ir susikurti patiems: tai galėtų būti klasikinis megztukas, pora vienodų marškinėlių, kelnės, sijonas. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir laiko kiekvieną rytą galvojant, kuo aprengti vaikus.

Nors vartotojų kainų pokyčiai, apskaičiuoti taikant vartotojų kainų indeksą, rodo, kad aprangos ir avalynės kainos, palyginti su praėjusių metų birželio mėnesiu ir tuo pačiu laikotarpiu šiemet, paaugo nedaug, vos 2,3 proc., tačiau vis dėlto drabužiai ir avalynė sudaro didelę išlaidų dalį.

Jei per mokslo metus pajusite, kad ko nors trūksta, visada galima vadovautis ir tvarumo principais: suorganizuoti, pavyzdžiui, drabužių ar kitų daiktų mainus. Taip sutaupysite ne tik pinigų, bet ir puikiai praleisite popietę ir būsite draugiški aplinkai.

Pirmiausia – kokybė, tada – kiekis

Suprantama, kad ne visi gali sau leisti pirkti kokybiškus daiktus – jie tiesiog kainuoja brangiau. Tačiau, jei tokią galimybę turite, rinkdamiesi mokyklinius daiktus pirmiausia dėmesį kreipkite į kokybę.

Anot specialistų, kokybė ypač svarbi renkantis kuprinę ir parkerį. Kuprinė tarnaus kiekvieną dieną ir turės įtakos vaiko sveikatai (ypač nugarai), tad ji turėtų būti ergonomiška, tvirta ir nekaboti žemiau vaiko juosmens. Parkerio plunksna turi būtų gana tvirta, kad smarkiau spūstelėjus nelūžtų.

Į mokyklą išleisti pirmoką yra išskirtinis ir emociškai svarbus įvykis tiek vaikui, tiek jo tėvams. Tinkamai susiplanavus išlaidas, ir moksleivis bus patenkintas, ir tėvams neteks patirti streso dėl viršyto biudžeto.


Kuo vadovautis perkant kuprinę?

* Mažesniems vaikams geriausios kuprinės su anatomine / ortopedine nugarėle. Jose tolygiai pasiskirsto krūvis ir nenukenčia stuburas.

* Diržų ilgis turi būti reguliuojamas, kad vaikas pats galėtų patogiai užsidėti kuprinę. Platūs ir paminkštinti, ne siauresni kaip 3,5 cm diržai nespaudžia nugaros raumenų. Kad vaikas nesikūprintų, kuprinė turi priglusti prie nugaros, bet nespausti.

* Su nugara besiliečianti kuprinės dalis turi būti kieta, kad išsilaikytų forma.

* Jeigu kuprinė turi apie klubus juosiamą diržą, dalis svorio, tenkančio apatinei nugaros daliai, tolygiai permetama ant klubų.

* Tuščia pradinuko kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniems moksleiviams tinka ne sunkesnės kaip 1 kg.

* Pilnos kuprinės svoris turėtų būti ne didesnis kaip 10–15 proc. moksleivio kūno masės.

* Geriausia rinktis kuprinę su keliais vidiniais skyriais, kad sudėjus daiktus būtų tolygiai paskirstomas svoris. Sunkiausius daiktus reikėtų dėti į arčiausiai nugaros esančią kuprinės dalį.

* Kuprinė turi atitikti vaiko ūgį – ji negali būti aukščiau pečių juostos, žemiau juosmens. Geriausia naują kuprinę pirkti kas kelerius metus.

GALERIJA

  • Pirkiniai mokyklai: kaip neišleisti per daug
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS