„PKN Orlen“: pirkome katę maiše | Diena.lt

"PKN ORLEN": PIRKOME KATĘ MAIŠE

Buvęs "Mažeikių naftos" savininkas "Yukos International" nesutinka lenkų koncernui "PKN Orlen" mokėti kompensacijos. Šis teigia permokėjęs už pirkinį ir atsitraukti neketina. Trečiajai sandorio šaliai – Lietuvos Vyriausybei – nemalonumai negresia.

Kiek neva permokėta už Mažeikių įmonę, "Orlen" nekomentuoja. Be to, pagrindinėmis įmonės nuvertėjimo priežastimis nurodomi antros 2006 m. pusės įvykiai.

"Kalbama, kad nuo sutarties sudarymo 2006 m. gegužę iki jos užbaigimo 2006 m. gruodį įvyko keletas dalykų, kurie sumažino įmonės vertę. Pavyzdžiui, spalį gamyklą nuniokojęs gaisras ar vasarą nutrauktas naftos tiekimas "Družbos" vamzdynu", – dienraščiui sakė "PKN Orlen" atstovas spaudai Dawidas Piekarzas. Dėl to kritusią įmonės vertę koncernas traktuoja kaip sutarties netesybas.

Šiam tikslui specialioje sąskaitoje dar 2006 m. įšaldyta 250 mln. JAV dolerių, tačiau "Yukos" pareiškė neketinantis mokėti kompensacijos. D.Piekarzo teigimu, "Orlen" nenuleidžia rankų ir toliau stengsis šiuos pinigus atgauti iš "Yukos".

Paklaustas, kodėl koncernas dar 2006 m. nemėgino sumažinti sandorio vertės, jo atstovas tikino, esą tam nebuvo galimybių. "Pasirinkome kitą mechanizmą – specialią sąskaitą. Be to, sandorio vertės tuo metu nebuvo galima pakeisti dėl to, kad tada dar nebuvome įmonės savininkai ir negalėjome nei prieiti prie jos, nei laiko viskam patikrinti. Kai kuriuos dalykus buvo galima įvertinti tik perėmus įmonės kontrolę", – aiškino pašnekovas.

Dėl gaisro ir užsukus "Družbą" analogiškai krito ir Lietuvos Vyriausybės lenkams 2006 m. parduotų apie 30 proc. "Mažeikių naftos" akcijų vertė. Už jas lenkai paklojo apie 2,2 mlrd. litų, tačiau kompensacijos iš Lietuvos "Orlen" neketina prašyti.

"Kiek pamenu, tokio punkto sutartyje su Lietuvos Vyriausybe nėra, tai numatyta tik sutartyje su "Yukos". Kompensavimo mechanizmo sutartyje su Lietuva nėra ir, kiek pamenu, Lietuvos Vyriausybė nėra šios procedūros dalyvė", – nuramino D.Piekarzas.

"PKN Orlen" taip pat jau pasirengęs nupirkti likusius 10 proc. Mažeikių įmonės akcijų, kurias tebevaldo Lietuva. 2006 m. sutartyje numatyta, kad už šias akcijas, jei jos bus nupirktos iki šių metų pabaigos, lenkai privalės sumokėti 284 mln. JAV dolerių.

Primename, kad tuoj, kai buvo užbaigtas sandoris, tuometis "PKN Orlen" vadovas Igoris Chalupecas žiniasklaidai teigė, neva už "Mažeikių naftą" tikrai nebuvo permokėta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS