Po didinamuoju stiklu – maisto klastotės | Diena.lt

PO DIDINAMUOJU STIKLU – MAISTO KLASTOTĖS

  • 0

Vykdydami tikslinius tyrimus maisto klastotėms nustatyti, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai Šalčininkų pasienio veterinarijos poste sulaikė šaldytos žuvies ir pašaro šunims siuntas su padirbtais veterinarijos sertifikatais. Tiriant rinkoje parduodamo medaus mėginius, sulaikyta lenkiško medaus siunta, paaiškėjus, kad vietoj deklaruoto liepų medaus produkte vyravo pupinių augalų medus.

18 tonų šaldytos žuvies vežta iš Kazachstano į Čekiją. Šią siuntą gabeno UAB „Progvita", registruota Vilniaus rajone. Žuvies siunta sustabdyta Šalčininkų pasienio veterinarijos posto pareigūnams kilus įtarimui, kad gali būti suklastoti veterinariniai dokumentai. Susisiekus su Kazachstano kompetentinga institucija, įtarimai pasitvirtino. Tame pačiame veterinarijos poste praėjusį savaitgalį sulaikyta daugiau kaip 16 t šunų ėdalo, vežto iš Italijos į Kazachstaną. Patikrinus Italijoje išduotus veterinarinius dokumentus bei minėtą siuntą, nustatyti grubūs neatitikimai. Ši siunta sulaikyta, vyksta tyrimas.

„Šiemet tai jau trečias atvejis, kai į Europos Sąjungos valstybes bandoma įvežti žuvies ar kitą gyvūninę produkciją su padirbtais veterinariniais sertifikatais. Kazachstanas yra įtrauktas į padidintos rizikos šalių sąrašą, todėl iš jo importuojami produktai tikrinami griežčiau. Nustačius, kad įvežamą produkciją lydintys dokumentai suklastoti, visa produktų siunta sunaikinama, nes veterinarijos sertifikatas yra pagrindinis dokumentas, liudijantis siuntos saugą ir kokybę. Jei šie dokumentai suklastoti, vadinasi nėra ir eksportuojančios šalies kompetentingos institucijos suteiktų garantijų, kad teikiama produkcija yra saugi", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Atliekant tyrimus rinkoje, taip pat išaiškintas klastojimo atvejis - vartotojai buvo klaidinami dėl botaninės (augalinės) medaus kilmės.

Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams nusiuntus ištirti laboratorijoje lenkiško medaus „Huzar” mėginį, paaiškėjo, kad liepų žiedų medumi pavadintame produkte vyraujančios žiedadulkės buvo ne liepų, o pupinių augalų.

Liepų žiedų medumi „Huzar” buvo prekiaujama UAB „Norfos mažmena” prekybos tinkle (stikliniuose indeliuose po 500 g., gamintojas „Huzar” Sp.z.o.o. (Lenkija), tiekėjas UAB „Rivona" (Lietuva), tinkamas vartoti iki 07-2017). Tiekėjui nurodyta sustabdyti minėto medaus tiekimą į rinką ir produktą tinkamai perženklinti. Vartotojai, įsigiję minėto medaus, gali grąžinti jį į prekybos centrus UAB „Norfos mažmena” ir atgauti sumokėtus pinigus.

„Maisto klastočių atvejų nustatome kasmet. Jautriausiais produktais klastojimui visoje Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje pripažįstami žuvis ir medus. Pavyzdžiui, praėjusiais metais ištyrus medaus mėginį, paaiškėjo, kad tai viso labo produktas, pagamintas iš cukraus (fruktozės ir gliukozės) sirupo ir kvapiųjų medaus medžiagų. Todėl kontrolės metu didesnį dėmesį skiriame būtent žuvies ir medaus produktams, pavyzdžiui, tikrindami restoranus ir kavines, aiškinamės, ar užsisakę žuvies, vartotojai neapgaudinėjami patiekiant jiems patiekalą, pagamintą iš pigesnės žaliavos", - komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS