Po negandų ekonomikos prognozės gerėja | Diena.lt

PO NEGANDŲ EKONOMIKOS PROGNOZĖS GERĖJA

"Naujausios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozės nuteikia pozityviai – po pernykščio pandeminio sukrėtimo stebime spartų pasaulio ekonomikos atsigavimą, jis turėtų tęstis ir ateinančiais metais", – mano Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Reikėtų grįžti prie drausmės

Pasaulio ekonomika 2021 m. sparčiai atsigauna, palaikoma vis dar taikomų skatinamosios fiskalinės ir pinigų politikos priemonių bei reikšmingo vakcinacijos progreso daugelyje šalių. Vis dėlto šis atsigavimas netolygus – toliau ryškėja skirtis tarp išsivysčiusių ir besivystančių valstybių. Žvelgiant į ateitį, augimo perspektyvos yra palankios, nors esama rizikų.

"TVF ekspertai prognozuoja, kad išsivysčiusios šalys jau kitais metais grįš į prieš krizę prognozuotą augimo trajektoriją. Iki šiol taikyta plataus masto ekonomikos skatinimo strategija buvo sėkminga, tačiau visą kelią iki galo nuspausto akceleratoriaus pedalo laikyti negalime. Jau dabar turime pradėti galvoti apie politikos normalizavimą ir laipsnišką grįžimą prie fiskalinės drausmės", – paaiškino G.Šimkus, rengdamasis TVF ir Pasaulio banko metiniams susitikimams.

Pasak jo, žengiant iš pandeminio režimo, visas dėmesys turi būti sutelktas į struktūrinių problemų sprendimą bei žaliąją ir skaitmeninę ekonomikos transformaciją. Tokios priemonės padėtų užtikrinti ilgalaikį ir tvarų ekonomikos augimą, kuris palengvintų per pastaruosius metus išaugusią skolų naštą.

TVF ekspertai prognozuoja, kad išsivysčiusios šalys jau kitais metais grįš į prieš krizę prognozuotą augimo trajektoriją.

Atrodo, bus geriau

Atnaujintas ekonomines prognozes pristatęs TVF pasauliui prognozuoja 5,9 proc. BVP augimą šiais metais ir 4,9 proc. – 2022 m. Palyginti su balandžio mėnesiu, šių metų BVP prognozė nežymiai (0,1 proc.) sumažinta. Išsivysčiusiose valstybėse ekonomikos augimą slopino tiekimo grandinių sutrikimai, o besivystančiose – sudėtinga pandeminė situacija. TVF pabrėžia ypač didelius vakcinacijos tempų skirtumus: nors išsivysčiusių šalių grupėje bent viena doze paskiepyta apie 70 proc. populiacijos, žemų pajamų valstybėse šis skaičius nesiekia nei 10 proc.

Lietuvai TVF numato 4,7 proc. augimą šiemet ir 4,1 proc. – kitąmet. Palankiai vertinama ir pagrindinių Lietuvos prekybos partnerių ateitis. Palyginti su balandžio mėnesiu, šių metų euro zonos augimo prognozė pagerinta 0,6 proc., o kitų metų – 0,5 proc. (atitinkamai sieks 5 ir 4,3 proc.).

Pasak G.Šimkaus, Lietuva demonstruoja stiprų augimą tiek regiono, tiek Europos mastu. Vis dėlto, jo vertinimu, šiuo metu būtina atidžiai stebėti ir vertinti ekonomikos raidą, o prireikus – koreguoti politikos priemones, kad atskirų sektorių ar net visos ekonomikos augimas neimtų viršyti saugaus greičio. Pavyzdžiui, Lietuvos bankas rugsėjo pabaigoje pradėjo konsultacijas dėl papildomų priemonių taikymo nekilnojamojo turto rinkai, siekdamas užtikrinti tvarų jos vystymąsi.

Geopolitinė įtampa

Fondas akcentuoja, kad infliacija pastaruoju metu augo kiek sparčiau, nei tikėtasi anksčiau, tačiau kitais metais situacija turėtų normalizuotis. Laikinai paspartėjusį kainų augimą lėmė išaugusios žaliavų kainos ir neatitikimus tarp visuminės pasiūlos ir paklausos sukėlę tiekimo grandinių sutrikimai.

Žvelgiant į ateitį, anot Lietuvos banko, pasakytina, kad pagrindinės rizikos augimui siejamos su tolesne pandemijos eiga ir galimu naujų viruso atmainų atsiradimu dar nepasiekus pakankamos apimties vakcinacijos globaliu mastu. Neigiamą poveikį taip pat gali turėti lėtesnis, nei tikimasi, tiekimo grandinių normalizavimasis, galintis kilstelėti infliaciją. Galiausiai, geopolitinės įtampos, ypač tarp JAV ir Kinijos, gali pristabdyti investicijas ir tarptautinę prekybą.

Fondas atkreipia dėmesį į reikšmingas su klimato kaita susijusias rizikas ir ragina šalis kuo greičiau imtis ryžtingų priemonių mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, kadangi dabartiniai įsipareigojimai nėra pakankami, siekiant užtikrinti, kad klimato šilimas neviršytų 2 laipsnių. Fondas pabrėžia ir tarptautinio bendradarbiavimo svarbą siekiant globaliu mastu koordinuoto atsako į klimato kaitos rizikas.

Fondo perspėjimai

TVF ekspertų grupė jau rugsėjį savo ataskaitoje paskelbė rekomendacijas mūsų šaliai. Anot jų, įsitvirtinus ekonomikos atsigavimui, Lietuvai būtina įgyvendinti produktyvumo augimą skatinančias pertvarkas ir spręsti įsisenėjusias struktūrines problemas, ypač sveikatos apsaugos ir švietimo sistemos srityse. Tai padėtų palaikyti ūkio konkurencingumą, būtų sudarytos sąlygos atlyginimams augti, o šalis neįstrigtų vidutinių pajamų spąstuose.

Akcentuota, kad ES Ekonomikos gaivinimo planas Lietuvai gali tapti priemone, suteikiančia reikiamą postūmį įgyvendinti būtinas ekonomikos pertvarkas ir padėti paskatinti viešąsias investicijas.

TVF taip pat perspėjo dėl potencialių perkaitimo rizikų atskiruose sektoriuose ar visos ekonomikos mastu vidutiniu ir ilguoju laikotarpiais. Dėl to TVF akcentuoja tinkamai subalansuotos ir ekonominį ciklą atitinkančios fiskalinės ir makroprudencinės politikos svarbą.

Tarp kitų galimų rizikų Lietuvos ekonomikai TVF ekspertai įvardijo netolygų pagrindinių prekybos partnerių atsigavimą, geopolitinę įtampą, vakcinacijos proceso sutrikimus ir vėluojantį ES ekonomikai gaivinti skirtų lėšų panaudojimą.

Vertindamas Lietuvos finansinį stabilumą, TVF jau rugsėjį pažymėjo, kad Lietuvos bankų sektorius tebėra gerai kapitalizuotas, likvidus ir pasirengęs finansuoti ekonomiką atsigavimo laikotarpiu. Teigiamai įvertinti ir Lietuvos banko proaktyvūs veiksmai stiprinant pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją, įskaitant Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro įsteigimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

is LEMPOS tos prognozes ! va siandien GAL LIS ddddddd

SUSIJUSIOS NAUJIENOS