Po rublio kritimo stabilių atlyginimų rusai ieškos ir Lietuvoje | Diena.lt

PO RUBLIO KRITIMO STABILIŲ ATLYGINIMŲ RUSAI IEŠKOS IR LIETUVOJE

  • 1

Metų sandūroje prasidėjusi Rusijos ekonomikos suirutė negailestingai beveik perpus nukirpo visų rusų atlyginimus. Kaimyninę rinką stebintys tiesioginės darbuotojų paieškos ekspertai prognozuoja, kad didžiajai daliai kaimyninės šalies gyventojų susidūrus su realia skurdo grėsme, aktyvesni aukštos kvalifikacijos specialistai netrukus ims žvalgytis naujų darbo galimybių Vakarų šalyse. Pasak jų, Lietuva yra vienas iš artimiausių taikinių rublio devalvacijos pasekmes jaučiantiems darbuotojams iš Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos.

Lietuvos ir užsienio verslui aukštos kvalifikacijos darbuotojų ieškantys ekspertai iš „Master Class Lietuva“ akcentuoja, kad ši tendencija neigiamos įtakos Lietuvos darbo rinkai nepadarys, nes šiuo metu joje jaučiamas aukštos kvalifikacijos darbuotojų trūkumas.

„Yra kelios priežastys, kodėl gerą darbą Rusijoje turintys IT specialistai, ypač įvairių specializacijų programuotojai, šiais metais ieškosis darbo mūsų šalyje. Pirmoji ir pati svarbiausia – ekonominė. Tai nereiškia elementaraus išskaičiavimo, o veikiau susiję su stabilumu. Žmonės, kuriantys šeimas ir nuolat tobulėjantys profesinėje srityje, nenori tapti krizės Rusijoje įkaitais. Antroji priežastis – Lietuvai šių specialistų chroniškai trūksta kelis pastaruosius metus ir dėl šios paklausos jų atlyginimai kartais siekia ir 2000-3000 tūkst. eurų“, - dėsto  „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė-Iškauskienė.

Pasak jos, palengvinti šį procesą turėtų ir metų pabaigoje Lietuvoje įsigaliojusios  migracijos įstatymo pataisos, pagal kurias leidimas gyventi ir dirbti išduodamas greičiau nei anksčiau. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, darbo sutartį su Lietuvoje veikiančia bendrove sudariusiam užsienio šalies piliečiui yra metams suteikiamas leidimas gyventi, vėliau jis gali būti keičiamas dar dvejiems metams.

„Master Class Lietuva“ ekspertai mano, kad rublio nuvertėjimo skatinama darbuotojų migracija iš Rytų Lietuvai turės daugiau teigiamos įtakos, nors atvejų, kai paprastam programuotojui mokamas daugiatūkstantinis atlyginimas, turėtų pasitaikyti rečiau.

„Tai, kad Lietuvoje trūksta šių aukštos kvalifikacijos specialistų daro neigiamą įtaką mūsų kuriamam investiciniam klimatui. Lietuvoje paslaugų centrus kuriantys arba IT verslą perkeliantys investuotojai tikisi plataus įvairių specializacijų ir kvalifikacijų darbuotojų spektro – mažesnis atlyginimas anaiptol nėra vienintelis jiems svarbus veiksnys“, - įsitikinusi L. Duksaitė-Iškauskienė. – „Jeigu Lietuva galės pritraukti daugiau solidaus vakarietiško verslo, kuriančio šimtus darbo vietų, nėra skirtumo, kokia kalba kalbantis ir kokios valstybės pilietis darbuosis jo bendrovės IT skyriuje“.

„Master Class Lietuva“ direktorės teigimu, įžvalgios bendrovės turėtų būti aktyvesnės ir išnaudoti šią galimybę pritraukti kvalifikuotus paklausių specialybių specialistus iš Rytų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

garantuoju

Nieko nebus.Lietuvos darbdaviams įtikti neįmanoma.Nebent pavieniai itin aukštos kvalifikacijos retų profesijų atstovai prigis.Bet tokie visur reikalingi.Kita vertus,kyla grėsmė,kad specialistais apsimetinės Rusijos specialiųjų tarnybų šnipai ir provokatoriai.Nereikėjo "žūmkėms" ruošti "b..yninkų",o darbdaviams ir valdžiažmogiams engti darbuotojų-piliečių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS