Po VMI išaiškinimo „Perlą Energiją“ ketinama įpareigoti valstybei grąžinti 4,2 mln. eurų | Diena.lt

PO VMI IŠAIŠKINIMO „PERLĄ ENERGIJĄ“ KETINAMA ĮPAREIGOTI VALSTYBEI GRĄŽINTI 4,2 MLN. EURŲ

Atlikusi patikrinimą ir gavusi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vertinimą Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketina įpareigoti įsipareigojimų klientams nesugebėjusią įvykdyti ir veiklą sustabdžiusią elektros tiekėją „Perlas Energija“ į valstybės biudžetą grąžinti daugiau nei 4,2 mln. eurų (su PVM).

Praėjusią savaitę energetikos rinkos reguliuotojas skelbė, jog „Perlas Energija“ valstybei turėtų grąžinti beveik 3,5 mln. eurų – tokia suma buvo paskaičiuota be PVM.

Pasak VERT, suma, kurią elektros tiekėją ketinama įpareigoti grąžinti valstybei, patikslinta gavus VMI vertinimą. 

„VMI atsakymą pateikė (...) pateikdama vertinimą ir nuomonę, kad, numatant įpareigojimą bendrovei grąžinti į valstybės biudžetą skirtas kompensavimo lėšas, grąžinama į valstybės biudžetą suma turėtų būti su PVM, t. y. turėtų būti lygi 4 21 mln. eurų su PVM“, – teigiama trečiadienį VERT paskelbtoje atnaujintoje „Perlas Energijos“ neplaninio patikrinimo pažymoje. 

Dėl įpareigojimo bendrovei į valstybės biudžetą grąžinti 4,2 mln. eurų VERT spręs ketvirtadienį uždarame posėdyje. 

„Perlas Energijos“ vadovas Vilius Juraitis BNS teigė apie reguliuotojo patikslintą sumą sužinojęs trečiadienį.  

„Kadangi VERT sako, kad kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją ir gavo tokį išaiškinimą, kad (grąžintina suma – BNS) yra PVM objektas – mes esame kitokios nuomonės – mes prašyme tiesiog prasidalinti tuo inspekcijos aiškinamuoju raštu“, – teigė V. Juraitis. 

„Manome, kad turbūt buvo šitam klausimui atsakyti devyni mėnesiai, o visa tai daroma, kai rytoj yra sprendimas, o mes sumą matome šiandien“, – pridūrė jis.

V. Juraičio teigimu, informacija apie tai, kad posėdis ketvirtadienį bus uždaras, jam taip pat buvo nauja. 

Praėjusią savaitę „Perlas Energijos“ vadovas BNS teigė, jog įmonė nepajėgtų sumokėti VERT tuomet paskaičiuotos beveik 3,5 mln. eurų (be PVM) sumos. V. Juraitis neatmetė, jog reguliuotojui nusprendus įpareigoti bendrovę į valstybės biudžetą grąžinti šią sumą, „Perlas Energija“ kreiptųsi į Konstitucinį Teismą. 

Anot jo, į valstybės biudžetą grąžintiną sumą VERT paskaičiavo teisės aktus taikydama atgaline data. 

VERT nurodo, kad bendrovei sustabdžius veiklą 96,1 tūkst. buvusių jos klientų, pasirinkusių kitus nepriklausomus tiekėjus, jiems už elektrą sumokėjo 1,6 mln. eurų (su PVM) daugiau, o atskaičius „Perlas Energijos“ jiems išmokėtas 366 tūkst. eurų kompensacijų – beveik 1,3 mln. eurų.

„Perlas Energija“ šiemet sausį teigė pernai per daugiau nei tris mėnesius sulaukusi 26,6 tūkst. buvusių klientų prašymų ir išmokėjusi jiems daugiau nei 358 tūkst. eurų kompensacijų. 

Į garantinį tiekimą patekusiems buvusiems įmonės klientams, ESO duomenimis, iš valstybės biudžeto pernai rugsėjį–gruodį išmokėta beveik 5,9 mln. eurų. 

„Perlas Energijos“ patikrinimo aktas viešai neskelbiamas. 

Anksčiau vieną mažiausių tarifų siūliusi „Perlas Energija“ pernai rugpjūčio pradžioje pakeitė beveik visų 180 tūkst. klientų fiksuotos kainos sutartis ir perkėlė juos į su biržos kaina susietą planą.   

Pernai gruodį Seimo priimtos Energetikos įstatymo pataisos numato, jog jei dėl tiekėjo neįvykdytų įsipareigojimų, nutrauktos veiklos arba vienašališkai nutrauktų sutarčių į garantinį tiekimą patekusiems jo klientams yra mokamos valstybės kompensacijos, rinkos reguliuotojas privalo pareikalauti įmonės padengti valstybės išlaidas bei sumokėti palūkanas. Įmonei to nepadarius, reguliuotojas gali kreiptis į teismą.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

Nejuokinkit su tuo grąžinimu. Niekas nieko negrąžins.

Organa

i aki jums grazins sie jusu draugeliai ir sebrai! Jau seniai pasidalinti tie pinigai su jumis paciais!

vien pažiūrėjus į tą snukį

matosi aferistas nepataisomas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS