Pramonės įmonių skaitmenizacijai – beveik 150 mln. eurų | Diena.lt

PRAMONĖS ĮMONIŲ SKAITMENIZACIJAI – BEVEIK 150 MLN. EURŲ

  • 0

Skatinant padėti sparčiau modernizuoti Lietuvos pramonės sektorių, „Invega“ numato 150 mln. eurų finansavimą šalies pramonės įmonėms. Beveik 50 mln. eurų ketinama skirti įmonių skaitmeninimo projektams vidurio ir vakarų Lietuvos regionuose, 99 mln. eurų – sostinės regione veikiančiam verslui.

„Auginame ir stipriname mūsų šalyje veikiančius verslus – investicijas nukreipiame į pramonės įmonių gamybos procesų automatizavimą, robotinių sistemų ir skaitmeninimo technologijų diegimą. Tai leis užtikrinti, kad verslas taptų inovatyvesnis, konkurencingas ir atsparesnis iššūkiams“, – pranešime cituojama ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot „Invegos“, įmonės gali tikėtis iki 75 proc. investicinio projekto finansavimo, o 25 proc. jo sumos turės prisidėti savo arba kitų privačių investuotojų lėšomis. Vienam paskolos gavėjui gali būti suteikiamos kelios paskolos, tačiau bendra paskolų suma negali būti didesnė nei 10 mln. eurų., o paskolos laikotarpis – ne daugiau kaip 10 metų.

Lietuvos inovacijų centro Inovacijų paramos paslaugų departamento vadovo Artūro Jakubavičiaus teigimu,  skaitmenizavimas yra viena iš pagrindinių sąlygų išlikti konkurencingais. 2023 metais atliktos Lietuvos pramonės įmonių apklausos rezultatai rodo, kad net 91 proc. įmonių planuoja investuoti į verslo procesų skaitmenizavimą. Tarp jų – net 80 proc. įmonių nurodė, kad investicijos į skaitmenizavimą bus tiesiogiai susijusios su gamybos procesų efektyvumo modernizavimu ar atnaujinimu.

„Žinoma, ne visų įmonių investicijų apimtys yra vienodos. Daugiau į skaitmenizavimą planuoja investuoti didesnės įmonės, nes jos turi didesnį potencialą, bei joms lengviau pritraukti investicijas iš bankų. Sprendimai investuoti į gamybos procesų skaitmenizavimą yra strateginiai, nes investicijų atsipirkimas dažnu atveju planuojamas tik po 7–10 metų. Tad ir investavimo šaltiniai tinka ne visi, reikia ilgalaikių instrumentų. Tikėtina, kad šią spragą užpildys finansinė priemonė“, – akcentavo A. Jakubavičius.

Planuojama, kad finansavimo į „Invegą“ bus galima kreiptis iki 2029 m. kovo pabaigos arba iki tol, kol bus išnaudotos visos numatytos lėšos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS