Prekybos tinklai apie nulinį PVM maistui Lenkijoje: poveikis Lietuvoje bus | Diena.lt

PREKYBOS TINKLAI APIE NULINĮ PVM MAISTUI LENKIJOJE: POVEIKIS LIETUVOJE BUS

Lenkijai nuo vasario pradžios įvedus nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maisto produktams, skirtumai tarp kai prekių grupių kainų skaičiuojami dešimtimis procentų.

Lietuviški prekybos tinklai tikina, kad tokia politika turės įtakos ir Lietuvos mažmeninės prekybos rinkai, nors lietuvių apsipirkinėjimas Lenkijoje nėra naujas reiškinys. Taip pat tikimasi, jog dalis pirkėjų pirmenybę teiks lietuviškai produkcijai.

Kaip antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė kainų lyginimo portalas Pricer.lt,, Lenkijos parduotuvėse „Lidl“ ir „Biedronka“, įsigaliojus naujajam PVM tarifui, mėsos produktų kainos, lyginant su lietuviškųjų „Lidl“, „Rimi“ bei „Maxima“ kainomis, skyrėsi iki 48 proc.

Portalo duomenimis, Lenkijoje 1,91 euro pigesnė kiaulienos šoninė (2,08 euro), o kiaulienos mentės faršas kainuoja 1,87 euro – 1,71 euro pigiau, nei kiaulienos kumpio faršas Lietuvoje. Kalakutienos filė Lenkijoje 1,82 euro arba 30 proc. pigesnė ir kainuoja 4,16 euro. Vištienos blauzdelės kaimyninėje šalyje pigesnės 27 proc., kiaulienos šonkauliai – 14 proc.

„Aišku, apsipirkimo Lenkijoje profesionalai sutaupo daugiau lankydamiesi bazėse, bet ir prekybos tinklų skirtumai įspūdingi“, – rašoma įraše. Kitų prekių grupių tyrimus Pricer.lt žada pateikti ateityje.

Bendrovės „Iki“ Eltai atsiųstame komentare tikinama, kad prekybos tinklas situaciją Lenkijoje seka, o pirkėjams gali pasiūlyti konkurencingas kainas.

„Stebime kainas Lenkijoje, ir kol kas matome, kad mūsų pasiūlymai yra labai konkurencingi. Visada reaguojame tiek į savo konkurentų, tiek į kaimyninių rinkų situaciją bei veiksmus“, – rašoma „Iki“ atsakyme.

Stebime kainas Lenkijoje, ir kol kas matome, kad mūsų pasiūlymai yra labai konkurencingi.

Kito didžiojo Lietuvos prekybos tinklo, „Maxima“ atstovai atsakydami Eltai teigė jau praėjusį gruodį stebėję padidėjusius pasienyje gyvenančių lietuvių srautus į kaimyninę valstybę, tad, anot jų, alkoholis, pieno produktai, mėsa ar kitos prekės Lenkijoje buvo perkami ir anksčiau.

„Jau pernai gruodį netoli pasienio su Lenkija esančiuose miestuose, kur dirba mūsų parduotuvės, pastebėjome, kad žmonės vėl pradėjo dažniau vykti į Lenkiją. Tad šis procesas nėra naujas. Populiariausios prekės yra alkoholis, pieno produktai ir mėsa, ypač paukštiena“, – nurodo „Maxima“.

Tinklo atstovai viliasi, jog pirkėjų srautai parduotuvėse nemažės, nes „Maxima“ klientai yra pripratę rinktis lietuviškų gamintojų produkciją.

„Esame lietuviškas prekybos tinklas, daugiau nei du trečdaliai siūlomo šviežio maisto „Maxima“ parduotuvėse yra lietuviškas, o Lietuvoje pagamintos prekės sudaro beveik 50 proc. visų parduodamų gaminių. (...) Viliamės, kad ir pirkėjai yra atradę savo mėgstamus ir kokybiškus Lietuvos gamintojų produktus“, – rašoma „Maxima“ komentare.

„Rimi“ atstovai neabejoja, kad Lenkijos priimti sprendimai paveiks Lietuvos mažmeninės prekybos rinką, kurioje jie pastebi didelę konkurenciją.

„Neabejojame, kad Lenkijoje įsigaliojęs nulinis PVM maisto produktams paveiks situaciją ir Lietuvoje, kur mažmeninės prekybos rinkoje konkurencija yra itin įtempta ir daugeliu atvejų pirkėjai parduotuves renkasi pagal geriausius kainos pasiūlymus“, – Eltą informavo prekybos tinklas.

„Rimi” prekybos tinklui šis pokytis labiausiai aktualus kalbant apie parduotuves, įsikūrusias regionuose, artimesniuose pasieniui su Lenkija“, – teigia bendrovė, tačiau neatmeta, kad apsipirkti į Lenkiją gali vykti ir labiau nutolusių regionų gyventojai – tą esą galėtų lemti bendra visų prekių ir paslaugų infliacija.

Kaip galimai pasikeisiantis pirkėjų elgesys atsilieps verslo rezultatams, „Rimi“ teigia prognozuoti dar negalinti, tačiau prekybos tinklas ketina toliau kalbėti apie privalumus pirkti Lietuvoje ir skatinti vietinį verslą.

ELTA primena, kad Lenkija nuo vasario 1 dienos laikinai sustabdė PVM taikymą maisto produktams ir sumažino PVM tarifą degalams. Šis sprendimas, kuriuo siekiama sumažinti infliaciją vartotojams, galios šešis mėnesius.

Daugumai maisto produktų, išskyrus prabangos prekes, Lenkijoje galioja 5 proc. PVM tarifas. Jis šešiems mėnesiams bus panaikintas, PVM benzinui ir dyzelinui mažėja nuo 23 iki 8 proc.

Tam pačiam laikotarpiui PVM nebus taikomas ir dujoms bei trąšoms.

Vyriausybė Varšuvoje, laikinai mažindama PVM, reaguoja į smarkiai išaugusią infliaciją. Statistikos tarnybos duomenimis, brangimas gruodį siekė 8,6 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

 

GALERIJA

  • Prekybos tinklai apie nulinį PVM maistui Lenkijoje: poveikis Lietuvoje bus
  • Prekybos tinklai apie nulinį PVM maistui Lenkijoje: poveikis Lietuvoje bus
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Djmx

Maxima prisipirks iš lenkų mėsos su nuliniu pvm, i parduos lietuvoj kaip lietuviška tik su 21% pvm. Geras biznis

Pirkėja

Daugeliui populiarių maisto parduotuvių teks užsidaryti. Pirkėjai jas aplenks, maisto produktai užsigulės lentynose ir suges. RIMI IR LIDLAS pirmi užsidarys, Maxima dar kartais daro nuolaidas, bet ir tai negelbės.

Ane

Mėsos produktų kainos, lyginant su lietuviškųjų „Lidl“, „Rimi“ bei „Maxima“ kainomis, skyrėsi tik kokiais tai kukliais 48 procentais. Vat ir linkiu „Lidl“, „Rimi“ bei „Maxima“ sumažinti kainas tais kukliais niekyngais procentais kainas Lietuvoje ir viskas bus puiku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS