Premjeras su Kinijos ministru aptars maisto eksportą | Diena.lt

PREMJERAS SU KINIJOS MINISTRU APTARS MAISTO EKSPORTĄ

Premjeras Saulius Skvernelis penktadienį su Vilniuje viešinčiu Kinijos žemės ūkio ministru Hanu Changfu (Čangfu) ketina aptarti lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų eksportą į Kiniją.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas BNS sakė, kad susitikimas bus labiau pažintinis.

„(Susitikime premjeras – BNS) pristatys mūsų žemės ūkio privalumus, pakalbės apie eksportą į Kinijos rinką“, – teigė S. Malinauskas.

Penktadienį Lietuvoje vyksta Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ministrų forumas „16+1". Tai bus pirmasis šio forumo susitikimas Lietuvoje.

Vakarų Europoje nuogąstaujama, kad „16+1“ bendradarbiavimo formatas skirtas skaldyti Europos Sąjungos (ES) nares dėl investicijų iš Kinijos. Panašios pozicijos neviešai laikosi ir kai kurie Lietuvos diplomatai. Tačiau kiti Lietuvos pareigūnai gina šio formato vertę valstybei, nes, jų nuomone, tai yra papildomas įrankis Lietuvai bendrauti su Kinija tiesiogiai.

Kinija prieš daugiau nei penkerius metus sukūrė 16-os Centrinės ir Vidurio Europos regiono šalių bei Kinijos bendradarbiavimo formatą. Tarp jų yra ir Lietuva bei dar 10 ES narių.

Kinija ir šešiolika Europos valstybių kasmet organizuoja aukšto lygio susitikimus. Paskutinis jų vyko pernai Vengrijos sostinėje Budapešte, o 2016 metais – Rygoje. Tuo pačiu metu vyksta ir teminiai ministrų susitikimai Europoje bei Kinijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuodingi sąntykiai su Kinija

Viskas gerai, verslas, ekonomika, augimas ir vystymas. Bet, reikia nepamiršti kad santykiai su Kinija yra nuodingi. Negalima leisti Kinijai diktuoti mūsų politikams-verslininkams, ką jie gali daryti, ir ko jie negali daryti. Su kuo jie gali susitikti ar su kuo jie negali susitikti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS