Premjerė apgailestauja: institucijų nepuošia tikėjimas baltarusiškais „rašinėliais“ | Diena.lt

PREMJERĖ APGAILESTAUJA: INSTITUCIJŲ NEPUOŠIA TIKĖJIMAS BALTARUSIŠKAIS „RAŠINĖLIAIS“

Žiniasklaidai paviešinus apie per Lietuvą neteisėtai gabentas sankcionuotas baltarusiškas karbamido trąšas bei kitus krovinius ir teisėsaugai pradėjus tyrimą, premjerė Ingrida Šimonytė apgailestauja, kad Lietuvos institucijos, prižiūrinčios Vakarų sankcijų Baltarusijai ir Rusijai įgyvendinimą, tiki baltarusiškais „rašinėliais“.

„Pasikliovimas Baltarusijos institucijos rašinėliu, kad kažkokia OOO „Trys paršiukai“ irgi gali gaminti karbamido trąšas, nepuošia tų institucijų, kurios tikrina prekių kilmę ir turi vertinti, ar nebuvo pažeistas sankcijų režimas“, – penktadienį Seimo nariams tvirtino premjerė.  

„Bet tuo konkrečiu atveju vyksta ikiteisminis tyrimas ir tikiuosi, kad visi kaltės dalykai bus nustatyti“, – pareiškė I. Šimonytė atsakydama į Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Algirdo Butkevičiaus klausimą, ar buvo įvertinta pareigūnų, atsakingų už sankcionuotų prekių gabenimą per Lietuvą, atsakomybė.

„Reikia pripažinti, kad dokumentai tikriausiai buvo neatsakingai tikrinami“, – teigė A. Butkevičius.  

Bet tuo konkrečiu atveju vyksta ikiteisminis tyrimas ir tikiuosi, kad visi kaltės dalykai bus nustatyti.

I. Šimonytė pakartojo, kad dauguma bandymų apeiti sankcijas yra užkardoma, tačiau ji neatmetė, kad jų dar bus, nes tai lemia Lietuvos geopolitinė padėtis.

„Užkardo, bet ne 100 proc. Ir Lietuvos geografinė padėtis yra tokia, kad, deja, per mus vis tiek tie bandymai tęsis. Turime tą labai aiškiai suprasti, todėl turime labai aiškiai susiprioritetizuoti, kur mes matome pačias didžiausias rizikas. O pačias didžiausias rizikas matome vis dėlto tiekiant aplinkiniais keliais Rusijai prekes, kurios yra reikalingos karybai, arba kažkokiai pramonei, susijusiai su Rusijos galimybėmis kariauti“, – aiškino I. Šimonytė.

„Kaip jūs žinote, iš eismo stebėjimo kamerų, ir iš skalbimo mašinų, ir iš visko žmonės sugeba išsilupti detales tam, kad kažkaip savo technologijų badą pasidengtų“, – pridūrė premjerė.

A. Butkevičius priekaištavo, kad valstybės institucijų reakcija buvo pavėluota, nes kalbų dėl sankcionuotų prekių gabenimo per Lietuvą buvo jau anksčiau.

I. Šimonytė anksčiau tikino, kad užtikrinti tarptautines sankcijas Lietuvai sekasi neblogai, o baltarusiško karbamido vežimas į Lietuvą galimai apeinant draudimus neįrodo, kad valstybė nesugeba užtikrinti sankcijų kontrolės, nes trąšų kiekis yra kur kas mažesnis, palyginti su ankstesniais krovinių srautais.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ su partneriais anksčiau paskelbė, kad tiek vilkikais, tiek traukiniais per Lietuvą gabenamas karbamidas, kurio gamintojui „Grodno Azot“ taikomos ES sankcijos, tačiau trąšoms jos netaikomos, o sankcijų apėjimo schemoje dalyvauja kitos Baltarusijos bei Lietuvos įmonės. 

Pasak „Sienos“, karbamidas buvo vežamas iki Klaipėdos Birių krovinių terminalo (BKT), o krovinio kelionėje dalyvavo Kauno bendrovė „Rogera“, Klaipėdos „Girera“, Baltarusijos „Technospectrading“, Dubajuje veikiančios krovos kompanijos „DP World“ padalinys.

Klaipėdos prokuratūra ir muitinė sausio 13 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimos karbamido trąšų kontrabandos. Teigiama, kad ji sustabdyta, tačiau bandymų vežti įvairias kitas sankcionuojamas prekes per Lietuvą vis dar esama.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Klaipėdietis

Mūsų valdžiai trūksta loginio mąstymo. Pasvarstykim: lukošenka tol gyvuos, kol putinas bus valdžioje. Manau visi tą supranta. ES ir JT jau kalba, kad trąšoms reikia duoti laisvą judėjimą, norint išvengti bado besivystančiose šalyse. Rusija šiuo metu laisvai eksportuoja savo trąšas per savo uostus. Preitais metais rusija eksportavo per Baltijos uostus 17,5 mln. tonų, t.y. virš 5 milijonų tonų daugiau nei 2021 m. Uždarydami baltarusiškas trąšas, mes suteikiame rusijai gerą įrankį didinti trąšų kainas ir pardavimų apimtis, gauti didelius pelnius ir sėkmingai finansuoti karą Ukrainoje. Peršasi klausimas, kas yra suinteresuotas, kad didėtų rusijos pajamos iš trąšų prekybos ir iš tų pajamų būtų finansuojamas karas prieš UKRAINĄ?

Premjerei

Manau, kad institucijos tiki ne "rašinėliais", o pinigėliais...

Skaitytoja

O ar ,,puošia,, lietuviški melo ir propagandos rašinėliai? Tikrai, kad ne.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS