Premjerė apie svarstymus dėl SND akcizo: nulinio nesiūlysime, bet kompensuosime | Diena.lt

PREMJERĖ APIE SVARSTYMUS DĖL SND AKCIZO: NULINIO NESIŪLYSIME, BET KOMPENSUOSIME

Seimui pirmadienį pradėjus svarstyti Akcizų įstatymo pataisas dėl suskystintų naftos dujų (SND) akcizo grąžinimo, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybė nesiūlys nulinio tarifo.  

„Tikrai nesiūlys (Vyriausybė – BNS) nustatyti nulinio tarifo (...), todėl, kad tai neatitinka nei žaliojo kurso, nei anglies dioksido emisijų mažinimo tikslų“, – Seime pirmadienį sakė ministrė pirmininkė.

Be to, anot jos, vartotojams, kurie sausį–vasarį mokėjo padidintą SND akcizą, jis būtų kompensuojamas 2025-aisiais pusei metų atidedant anglies dioksido dedamąją.  

„Tam, kad būtų kompensuojamas akcizo padidėjimas sausio ir vasario mėnesiais. Tai geras kompromisas“, – tvirtino I. Šimonytė.

Pasak jos, SND akcizo tarifai, taikomi kitose Europos Sąjungos valstybėse, siekia nuo 13 iki 60 eurų.

„Yra kelios valstybės, galbūt keturios, kurios taiko nulinį tarifą, yra kokios keturios valstybės, kurios taiko tokį aukštą tarifą, kaip šiuo metu taikomas Lietuvoje. Didysis rėžis yra maždaug tarp 13 ir 60 eurų“, – kalbėjo ji.   

„Didžioji dalis akcizo tarifų dujoms, kurios naudojamos buityje arba kaip šildymas, varijuoja tarp keliolikos ir keliasdešimties eurų, tai toje aibėje tarifų Vyriausybė pasiūlė tą dydį, kuris direktyvoje nustatytas, susietas su verslo tikslais ir mūsų supratimu, tikrai pagrįstas“, – sakė ji prieš Seimo posėdį žurnalistams.

Taip, tai turės įtakos, biudžeto pajamos, deja, bus mažesnės, bet kadangi buvo sutarta, kad šitą klausimą reikia išspręsti, tai nuostolį teks prisiimti.

 

Premjerės teigimu, siūlomas 41 euro akcizas „pakankamai logiška mediana“ atsižvelgiant į kitų valstybių taikomus tarifus.  

„Jos (SND  – BNS) yra mažiau taršios už raudoną dyzelį, bet labiau taršios už gamtines dujas“, – tvirtino ministrė pirmininkė.  

Prieš posėdį žurnalistų paklausta, kodėl siūlomas 41 euro tarifas, premjerė teigė, kad nustatyti objektyvų dydį yra sudėtinga, tačiau nuspręsta atsižvelgti į Europos Sąjungos direktyvą.

„Nustatyti objektyvų dydį yra pakankamai sudėtinga, nes Europos Sąjungos valstybių praktika varijuoja nuo nulio, kuris taikomas keliose valstybėse ir Lietuvoje buvo taikomas iki sausio 1 dienos ir iki 300–400 eurų, kaip taikoma Lietuvoje, kai kuriose Skandinavijos šalyse, Nyderlanduose“, – sakė I. Šimonytė.

Anot premjerės, 41 euro tarifas turės neigiamos įtakos biudžeto pajamoms, tačiau nuostolį teks prisiimti.

„Taip, tai turės įtakos, biudžeto pajamos, deja, bus mažesnės, bet kadangi buvo sutarta, kad šitą klausimą reikia išspręsti, tai nuostolį teks prisiimti“, – sakė premjerė.

Parlamentarams ji pateikė dvi Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis Vyriausybė siūlo buitiniams vartotojams namų šildymui, taip pat dujų balionams bei verslui sumažinti SND akcizą nuo 304,1 euro iki 41 euro už toną. 

Be to, pakeitimais siūloma atšaukti ribojimus dėl lengvatinio dyzelino – 60 eurų už 1 tūkst. litrų akcizą siūloma vėl taikyti  žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams sunkvežimiuose ir kitose transporto priemonėse.

Vyriausybės inicijuojamas pataisas dėl akcizo SND Seimo prašoma svarstyti skubos tvarka, jas numatoma priimti sesijos pabaigoje ketvirtadienį.

Vyriausybė pripažino, kad šių metų sausį įsigaliojęs gazolių naudojimas tik žemės ūkio technikoje iš esmės apribojo galimybes žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams naudotis gazolių kvotomis, o smarkiai keltas SND akcizas pernelyg staigiai padidino veiklos kaštus verslui ir išlaidas dujas naudojantiems gyventojams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ką gi

"Buhalterė" kompensaciją už neteisėtą akcizą nukelia kitai Vyriausybei ir kitais metais galės girtis. kad "mes tai su 2024 m. biudžetu susitvarkėme". Gal dar kompensaciją "rekomenduos" vykdyti įvertinant kiek per 2024 m. nuvertės Euras?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS