Prezidentas: šiandien recesijos baubas yra atitolusi grėsmė | Diena.lt

PREZIDENTAS: ŠIANDIEN RECESIJOS BAUBAS YRA ATITOLUSI GRĖSMĖ

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šių metų Seimo pavasario sesija yra paskutinis „mažas plyšys lange“, kai dar būtų galima priimti sprendimus dėl mokesčių sistemos pertvarkos. Vis dėlto šalies vadovas sako neturintis dėl to daug iliuzijų.

„Nepuoselėju didelių iliuzijų, nes matau proceso dinamiką per keletą metų iš eilės – jeigu nebuvo pakankamai politinės valios to padaryti gerokai palankesniu laikotarpiu, pačioje kadencijos pradžioje, tai kodėl turėtų atsitikti stebuklas ir staiga visi susiprasti – tiek valdančioji koalicija, tiek opozicija – ir staiga visi atsidurtų tam pačiame puslapyje ir sakytų: mes sutinkame su mokesčių reforma“, – interviu „Verslo žinių“ portalui kalbėjo prezidentas.

Jo teigimu, į mokesčių peržiūrą reikėtų žiūrėti kaip į visumą – ji būtina norint ištaisyti mokesčių sistemos netolygumus.

„Taip, ji nėra vienareikšmė, ji nėra vien tik maloni, jeigu mes į ją žvelgiame kaip į visumą – joje galima rasti dalykų, kurie galbūt nepatiks žmonėms ar verslo įmonėmis, kurios naudojasi mokestinėmis lengvatomis, jeigu bus jų atsisakoma, gali nepatikti nekilnojamojo turto savininkams, nes realus mokestis gali išaugti. Bet tai turi būti daroma ne tam, kad eilinį kartą pakeltume mokesčių naštą, o tam, kad ištaisytume mokesčių sistemos netolygumus. Ar šiandien esame tam pasirengę? Sakau, turiu abejonių, bet leisiu sau maloniai nustebti, jei taip atsitiktų“, – kalbėjo G. Nausėda.

Komentuodamas šalies ekonomikos perspektyvas, prezidentas sakė, kad infliacijai toliau mažėjant Lietuva šiemet neturėtų patirti recesijos, jeigu pasaulyje neatsitiks naujų kataklizmų, o žmonių pajamos toliau augs, nors ir lėčiau nei iki šiol.  

Ir staiga visi atsidurtų tam pačiame puslapyje ir sakytų: mes sutinkame su mokesčių reforma.

„Šiandien šis baubas (recesijos), ši grėsmė yra atitolusi ir realiai gresia vienai kitai valstybei, bet visko gali atsitikti. Šiame kontekste Lietuvos ekonomikos perspektyvos yra tikrai neblogos“, – sakė G. Nausėda. 

Vis dėlto, jo nuomone, kitą žiemą vėl gali būti tam tikrų energetikos iššūkių, todėl kitai žiemai reikia ruoštis gerokai anksčiau pildant dujų saugyklas.

„Noriu išreikšti nuomonę, kad infliacijos rodiklis mažės, tačiau kitais metais ir kitą šaltąjį sezoną susidusime su tam tikrais energetikos išteklių butelio kaklelio efektais, nes gali būti sunkiau užpildyti dujomis saugyklas, kurios buvo užpildytos labai sėkmingai prieš šių metų šaltąjį sezoną, – tiesiog dėl natūralių tiekimo trikdžių gali būti sunkiau tai padaryti, ir todėl turime gerokai anksčiau pradėti rengtis kitam šaltajam sezonui“, – kalbėjo šalies vadovas.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS